Vučinić: Menadžment KAP da kampanju protiv Radničke partije ostavi mentorima iz DPS

On je kazao da je "treća sjednica Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije održana sa namjerom da se razmotre uslovi rada zaposlenih u KAP i da to bude uvod u dalji rad na poboljšanju položaja radnika kao i na spašavanju bivšeg državnog preduzeća koje je i dalje od nacionalnog značaja"

8633 pregleda 37 reakcija 11 komentar(a)
Vučinić, Foto: Radnička partija
Vučinić, Foto: Radnička partija

Mendažmentu Kombinata aluminjuma Podgorica (KAP) poručujem da se bave problemima poslovanja, a da političku kampanju protiv Radničke partije ostavi mentorima iz Demokratske partije socijalista (DPS), saopštio je danas predsjednik te Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije i predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić.

On je kazao da je "treća sjednica Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije održana sa namjerom da se razmotre uslovi rada zaposlenih u KAP i da to bude uvod u dalji rad na poboljšanju položaja radnika kao i na spašavanju bivšeg državnog preduzeća koje je i dalje od nacionalnog značaja".

Vučinić je reagovao na navode nikšićke kompanije Uniprom iz koje su između ostalog kazali da "sjednica Komisije za privatizaciju koja je zakazana 17. februara nije održana jer predsjednik komisije nije dostavio radni materijal članovima na osnovu kojeg bi mogli da se izjasne".

Povezani članci

22. Februar 2021.

Pritisak na zaposlene ili izmišljotine

Kompanija Uniprom u vlasništvu Veselina Pejovića rukovodi KAP-om.

"Napominjem da je bivši gigant koji je zapošljavao oko 7.000 radnika bio takođe dio još većeg reprolanca proizvodnje aluminijuma iz nikšićkih Rudnika boksita. To najbolje govori o tome koliko sadašnji vlasnik KAP i koncesionar Rudnika boksita želi dobro Crnoj Gori kada visokokvalitetnu rudu iz Nikšića prodaje Kinezima, a pogon glinice i serije "A" elektorlize KAP je posjekao i prodao kao sekundarnu sirovinu. Možemo zaključiti da se tu priča o reprolancu završava, kao i da Crna Gora kao nekada nazadne afričke zemlje izvozi sirovine. Njegov interes nije proizvodnja aluminijuma i punjenje budžeta od 50 milona godišnje narednih trideset godina već brzi novac i laka zarada preko leđa obespravljenih radnika a iz rudnog bogastva koje pripada narodu Crne Gore", istakao je Vučinić.

On je dodao da danas KAP ima oko 500 zaposlenih sa uskraćenim pravima koja ih sljedjuju po zakonu o radu i Ustavu kao i međunarodnim direktivama i konvencijama koje je Crna Gora ratfikovala.

"Zašto tako uspješnom privredniku smeta sindikalno organizovanje u KAP i zašto zaposleni prethodnih sedam i po godina nemaju pravo na korišćenje godišnjeg odmora koje ih sljeduje po zakonima ove države. Pozivam Vladu Crne Gore da ispoštuje preporuke međunarodne oragnizacije rada kao i organe izvršne vlasti da silom zakona omoguće pristup sindikalcima sindikalnim prostorijama u okviru fabrike, jer je samo na takav način moguće nesmetano sindikalno djelovanje. Krivičnim zakonikom Crne Gore je predviđena novčana kazna ili zatvorska kazna do godine dana zbog sprječavanja ili ometanja rada sindikata", rekao je Vučinić.

On je kazao i da je priprema izmjena zakona o penzionisanju u toku.

"Radnička partija će narednih dana predati u skupštinsku proceduru izmjene i dopune zakona PIO u djelu olakšanih uslova za penzionisanje radnika iz rudarsko-metalskog sektora u Crnoj Gori", poručio je Vučinić.

Bonus video: