Pritisak na zaposlene ili izmišljotine

Sindikat KAP-a tvrdi da menadžment pritiska zaposlene da se iščlane iz sindikata i da formiraju novi koji bi bio pod kontrolom rukovodstva firme. Uprava fabrike negira tvdnje “nelegalnih predstavnika sindikata”

17707 pregleda 37 reakcija 15 komentar(a)
Sindikat traži da država zaštiti prava radnika: KAP, Foto: Savo Prelević
Sindikat traži da država zaštiti prava radnika: KAP, Foto: Savo Prelević

Izvršni odbor Sindikata Kombinata aluminijuma (KAP) tvrdi da je menadžment te kompanije počeo da vrši pritisak na zaposlene da se iščlane iz sindikata i da formiraju novi koji bi bio pod kontrolom uprave firme.

Iz Sindikata su juče istakli da je pritisak na zaposlene počeo nakon 17. februara kada je održana sjednica parlamentarne Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije na kojoj je razmatarana situacija u fabrici kojom rukovodi nikšićki Uniprom u vlasništvu Veselina Pejovića.

Iz kompanije Uniprom za “Vijesti” su juče kazali da nazivaju običnim izmišljotinama konstatacije nelegalnih predstavnika sindikata, da se vrši pritisak na zaposlene za formiranje novog sindikata.

“Upravnici obilaze radnike i savjetuju ih da formiraju novi sindikat koji će imati podršku menadžmenta fabrike, pritom jasno aludirajući da nije u njihovom interesu da ih zastupa trenutna predsjednica Sindikata KAP-a Sandra Obradović. Ona je dobila otkaz 2015. zbog jasnog zalaganja za poštovanje radnih i sindikalnih prava zaposlenih, koja su kao takva zagarantovana nacionalnim i međunarodnim propisima. Od jula 2013. godine, zbog djelovanja istog ovog menadžmenta, zaposleni u KAP-u nisu u mogućnosti da ostvare osnovna radna prava, uključujući i pravo na korišćenje godišnjeg odmora. Pored toga, rad Sindikata u KAP-u je onemogućen, s obzirom na to da je 2016. godine menadžment KAP-a u saradnji sa stečajnim upravnikom Veselinom Perišićem iselio sindikat iz zakonom ustupljenih sindikalnih prostorija i obustavili izdvajanje sindikalne članarine i kase uzajamne pomoći, a sve sa ciljem da otežaju i onemoguće dalje sindikalno djelovanje u fabrici” piše u saopštenju Sindikata.

Upozorenje menadžmentu

Izvršni odbor navodi da se sada desio preokret, pa menadžment koji je uz svesrdnu pomoć stečajnog upravnika i institucija sistema, ukinuo zaposlenima sva radna i sindikalna prava, sada zagovara sindikalno djelovanje.

“To pokazuje da je velika nervoza u redovima menadžmenta nakon što su mediji objavili prve korake u radu Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije, jer se očekuje da će organi novoformirane vlasti usloviti menadžment da vrati zaposlenima, međunarodnim i domaćim zakonodavstvom, garantovana radna prava i pravo na sindikalno organizovanje i djelovanje. U toj očekivanoj situaciji, menadžment želi da uspostavi sindikat koji će da igra kako oni sviraju”, tvrdi se u saopštenju.

Sindikat KAP-a traži od menadžmenta da prestane sa, kako tvrde, dugogodišnjim pritiscima na radnike KAP-a i perfidnom kampanjom za organizovanje novog sindikata, koja se zasniva na očiglednoj činjenici da zaposleni koji imaju nestabilne ugovore o radu moraju pratiti sugestije svojih pretpostavljenih, jer im u protivnom, kao i predsjednici sindikata Sandri Obradović, preko servilnog stečajnog upravnika mogu biti raskinuti ugovori o radu.

“Upozoravamo menadžment da je Krivičnim zakonikom propisana novčana ili zakonska kazna do godinu zbog sprečavanja ili ometanja rada sindikata. Od državnih institucija tražimo da stanu u zaštitu radnika i radničkih prava i adekvatno reaguju na sva dugogodišnja i trenutna kršenja i pritiske prema radnicima KAP-a i sindikatu. Zaposlene u KAP-u pozivamo da se odupru perfidnoj kampanji menadžmenta, jer očigledno je i menadžmentu da smo sve bliži trenutku kada ćemo uspjeti da nakon dugogodišnje borbe obezbijedimo dostojanstvene uslove rada za sve zaposlene u KAP-u”, zaključuje se u saopštenju.

Uniprom: Komisija izašla iz nadležnosti, ali daćemo podatke

Iz Uniproma su kazali da sjednica Komisije za privatizaciju koja je zakazana 17. februara nije održana jer predsjednik komisije nije dostavio radni materijal članovima na osnovu kojeg bi mogli da se izjasne.

Predsjednik ove komisije je poslanik Maksim Vučinić.

“Predsjednik komisije je na neozbiljan način istakao da je radni materijal „živa riječ“, što je nezapamćeno na ozbiljnim sastancima, čime je i pokazao svoju sposobnost i kapacitete. Isto tako, pojedini članovi komisije su konstatovali da ovo nije njihova nadležnost po Statutu i Zakonu o radu komisije, ali da je Uniprom izrazio svoju želju i nema prepreke da transparentno informiše javnost i ovu komisiju, bez obzira što to izlazi iz okvira njihovih nadležnosti. Kako bi javnost bila tačno informisana, nadležnost ove komisije je vezana za firme koje su prodate putem privatizacije, što ovdje nije slučaj jer je Uniprom, vodeći se isključivo Zakonom o kupovini imovine (firme u stečaju) a nakon što je KAP otišao u stečaj, kupio imovinu na drugom oglasu koji je bio dostupan svima, javan i transparentan”, kazali su u Unipromu.

Iz Uniproma su poručili da će kao odgovorna kompanija na sljedećoj sjednici komisije dati odgovor na sva pitanja i dostaviti komsiji sve materijale kako bi se upoznali sa njenim radom.

Jeftini politički poeni

“Nazvaćemo običnim izmišljotinama konstatacije nelegalnih predstavnika sindikata, da se vrši pritisak na zaposlene za formiranje novog sindikata. Podsjetićemo javnost da su sadašnje osobe, koje se predstavljaju kao sindikalni predstavnici KAP-a u stečaju, napustili KAP u stečaju, otišli u penziju koja im po zakonu pripada i ostvarili sva druga prava koja su regulisana zakonom o stečaju. Samim tim oni nikako ne mogu biti legitimni predstavnici zaposlenih. Ovo je samo nastavak pojedinih pritisaka kako bi stekli sitne političke poene, u želji da pokušaju da spriječe nastavak rada kompanije za koju čitava javnost zna koliko učestvuje u državnom budžetu”, poručili su iz Uniproma.

Iz ove kompanije su kazali da će nastaviti sa daljim sigurnim razvojem, te da su nakon izgradnje dvije nove fabrike, ogromnih ulaganja u razvoj novih tehnologija i modernizaciju, ali i nastavka izgradnje treće fabrike, sa sadašnjim proizvodima iz novih fabrika već zauzeli liderska mjesta kod svojih kupaca, koji su i sami lideri evropske aluminijumske industrije.

“Uniprom KAP će nastaviti da ide koracima progresa, a lažne borce za prava radnika, sigurne u svojim komfornim i dobro naplaćenim zonama, nećemo dalje komentarisati. Rad je naša jedina deviza, a oni znaju koja je njihova”, kazali su iz ove firme.

Bonus video: