Popa: Zapadni Balkan nije usputna stanica na Putu svile, ne želimo da regulišemo odnos Crne Gore i Kine

“Pregovarački partner s kojom EU treba da pronađe ravnotežu međusobnih interesa, ekonomski konkurent u potrazi za tehnološkim napretkom, ali i sistemski suparnik koji promoviše alternativne modele upravljanja”, zaključila je Popa

8675 pregleda 4 komentar(a)
Popa na Ekonomskom fakultetu, Foto: EU info centar
Popa na Ekonomskom fakultetu, Foto: EU info centar

Zapadni Balkan dio je Evrope, ne samo usputna stanica na Putu svile, ali to ne znači da treba da odbije mogućnosti koje donosi kineska ekonomska aktivnost u regiji, kazala je šefica Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

Ona je povodom predstavljanja EU projekta "Žan Mone centar izvrsnosti: Izazovi politike proširenja: Diplomatija EU i Kine u periodu 2020-23." na Ekonomskom fakultetu u Podgorici istakla da prilikom svih insvesticija treba da se poštuju evropske politike i pravila.

“U odnosu na primjer na javne nabavke, konkurenciju, životnu sredinu, energiju ili saobraćaj. EU ne želi regulisati odnos Crne Gore sa Kinom. Činjenica je i da sama EU ima snažne odnose s Kinom. Taj odnos je istovremeno i jedan od najvažnijih i jedan od najizazovnijih koje imamo”, kazala je Popa.

Istakla je da je Kina u različitim oblastima partner za saradnju s kojom EU ima blisko usklađene ciljeve.

“Pregovarački partner s kojom EU treba da pronađe ravnotežu međusobnih interesa, ekonomski konkurent u potrazi za tehnološkim napretkom, ali i sistemski suparnik koji promoviše alternativne modele upravljanja”, zaključila je Popa.

Naglasila je da je za upravljanje odnosima sa Kinom potrebno očuvanje jedinstva trenutnih i budućih članica EU.

Dekan Ekonomskog fakulteta Nikola Milović izrazio je zadovoljstvo povodom prvog ugošćavanja Pope.

“Sa ponosom ističem da imamo potpisane sporazume sa oko 40 univerziteta u EU koji stoje na raspolaganju našim studentima za razmjenu, našem akademskom osoblju za usavršavanje i svima nama kao partnerske institucije u brojnim projektom”, rekao je Milović.

Dodao je da će Žan Mone projekat i prvi Centar izvrsnosti na Ekonomskom fakultetu doprinijeti prvenstveno kvalitetu nastavnog procesa.

“Zatim i posljedično i razvoju Crne Gore kao društva zasnovanog na znanju, uz podršku jednom od glavnih spoljnopolitičkih ciljeva naše države, a to je punopravno članstvo u EU”, rekao je Milović.

Profesorica Ekonomskog fakulteta Danijela Jaćimović kazala je da za svaku obrazovnu i istraživačku instituciju širom svijeta, a posebno za Crnu Goru, kao malu državu dobijanje ovakvog projekta predstavlja izuzetan uspjeh.

“Projekat će se odnositi na izvrsnost u nastavi i istraživanju, a Ekonomski fakultet je uvijek bio inovator u ovim procesima”, rekla je Jaćimović.

Bonus video: