vladavina prava kamen temeljac socio-ekonomskog progresa

Radulović sa Varheljijem: Crna Gora jasno opredijeljena za EU

Šef crnogorske diplomatije je istakao značaj kontinuirane i otvorene komunikacije sa zvaničnicima EU, te podsjetio na istraživanja javnog mnjenja po kojima skoro 80 odsto građana podržava članstvo Crne Gore u EU

7940 pregleda 3 komentar(a)
Radulović, Foto: MVP
Radulović, Foto: MVP

Članstvo u Evropskoj uniji ključni je vanjskopolitički prioritet Crne Gore, koja je čvrsto opredijeljena da svoju budućnost gradi u okviru evropske porodice, poručio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović tokom telekonferencijskog poziva sa evropskim komesarom za susjedsku politiku i proširenje Oliverom Varhelijem.

Šef crnogorske diplomatije je istakao značaj kontinuirane i otvorene komunikacije sa zvaničnicima EU, te podsjetio na istraživanja javnog mnjenja po kojima skoro 80 odsto građana podržava članstvo Crne Gore u EU.

Naveo je da smo u prethodnih osam godina pregovaranja ostvarili rezultate, ali da je pred našom državom još posla. Na toj liniji, kako je saopšteno, istakao da je usvajanjem nove metodologije Crna Gora dokazala svoju posvećenost integracionom procesu, te da će predviđenim zatvaranjem više poglavlja istovremeno, progres biti transparentniji, a benefiti članstva u EU opipljiviji za građane. „U tom kontekstu, računamo na jasnu podršku naših evropskih partnera” naglasio je Radulović.

Istakao je da je vladavina prava kamen temeljac socio-ekonomskog progresa. S tim u vezi, naveo je da oblast pravosuđa i tužilaštva ostaju na vrhu prioriteta te da će reforme u okviru njih biti sprovedene u skladu sa procedurama i u saradnji sa međunarodnim partnerima. „Stoga smo set zakona koji se odnose na pravosuđe i tužilaštvo poslali na mišljenje Venecijanskoj komisiji, kao dokaz da smo spremni da kroz dijalog sa našim partnerima ubrzamo započete procese”, poručio je Radulović.

Komesar Varhelji je, kako je saopšteno iz ministarstva, pozdravio dosadašnje napore Crne Gore na evropskom putu uz jasnu poruku da Vlada može računati na dalju podršku EU u sprovođenju reformi. Evropski partneri, kako je naveo, očekuju da potrebne reforme budu sprovedene konzistentnije u cilju ispunjavanja svih obaveza koje proističu iz pregovaračkog procesa. Posebno je istakao značaj parlamentarnog dijaloga i pravosudnih reformi za nastavak procesa evropske integracije. “Jako je važno da pregovaračka struktura bude popunjena u cilju kontinuiteta komunikacije i saradnje”, poručio je Varhelji.

Govoreći o pandemiji, šef crnogorske diplomatije je upoznao sagovornika sa aktivnostima Vlade u pogledu nabavke vakcina, te da je prva runda vakcinacije počela 20. februara, namijenjena najranjivijim grupama. Varhelji je naglasio da EU preduzima sve potrebne aktivnosti u pogledu podrške Zapadnom Balkanu u okviru distribucije vakcina kao i ekonomskog oporavka od posljedica pandemije.

Dogovoren je, kako se zaključuje u saopštenju ministarstva, nastavak komunikacije o ovom i drugim pitanjima od zajedničkog interesa.

Preporučujemo za Vas