Husović se povlači iz politike

Husović je kazao da je petnaest godina Bošnjačke stranke potvrda posvećene i istrajne politike. Prosperitet cjelokupnog društva ostvariv je samo ako se istinski uvažavaju sloboda i pravo svih naroda i svakog građanina, poručio je on

29585 pregleda 910 reakcija 110 komentar(a)
Husović, Foto: Savo Prelević
Husović, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Bošnjačke stranke (BS) Rafet Husović saopštio je danas da se zbog zdravstvenih problema povlači sa mjesta predsjednika te stranke, kao i iz političkog života.

Kazao je da će, s obzirom da su u toku pripreme za Kongres BS, strankom do tada upravljati Predsjedništvo Bošnjačke stranke.

"Siguran sam da će novo rukovodstvo, koje će biti izabrano na IV Kongresu, u godinama koje dolaze nastaviti voditi ispravnu politiku u interesu bošnjačkog naroda kao i svih građana Crne Gore", rekao je Husović.

Bošnjačka stranka danas obilježava petnaest godina od osnivanja. Husović je istakao da taj jubilej obilježava značajan period posvećene i istrajne politike bošnjačkog naroda na strani demokratije, pravde, slobode, jednakosti i boljeg života za sve građane Crne Gore.

"Bošnjačka stranka je već petnaest godina autentični politički predstavnik bošnjačkog naroda. Sa ponosom ističemo da smo kao partija bili aktivni učesnik istorijskih procesa - obnove državnosti, ulaska Crne Gore u NATO alijansu i skorijeg pristupanja u Evropsku uniju. Naš poseban doprinos je u izgradnji i čuvanju multietničkog sklada u našem društvu", naveo je Husović.

Istakao je da je Bošnjačka stranka istinski pobornik demokratizacije političke scene i jačanja institucija vladavine prava. "Mi smo svojim radom i istrajnom i principijelnom politikom, usmjerenom u ostvarivanju postulata slobode, pravde i jednakosti svih građana kroz demokratsko djelovanje u institucijama, postali član najuticajnije političke grupacije u Evropskoj uniji - Evropske narodne partije (EPP)", naveo je on.

Rekao je da se kao partija snažno zalažu preko najuticajnijih evropskih adresa za ubrzanje demokratskih i reformskih procesa, kao i za očuvanje stabilnog multietničkog društva u Crnoj Gori. Zato se, kako je istakao, Bošnjačka stranka istrajno bori za ravnopravnost svih građana pred zakonom. "U tom smislu, izborili smo se i za ustavni položaj Bošnjaka i bosanskog jezika."

"BS je kao politički subjekat prisutna i parlamentarna snaga u svim lokalnim sredinama gdje živi bošnjački narod - u Plavu i Gusinju, Beranama i Petnjici, Rožajama, Bijelom Polju, Pljevljima, Podgorici, Tuzima, Baru i Ulcinju. Važna tekovina naše politike i učešća BS u izvršnoj vlasti je integracija i djelotvorno prisustvo predstavnika manjinskih naroda u institucijama i na mjestima odlučivanja", naveo je Husović.

Dodaje da su, kroz institucije vlasti, zajedno sa koalicionim partnerima, ostvarili mjerljive rezultate i na polju regionalnog razvoja. Infrastrukturnim ulaganjima u sjevernom regionu i izgradnjom autoputa, kako ističe, otvaraju se strateške šanse razvoja privrede i iskorištavanja turističkih i poljoprivrednih potencijala sjevera.

"Želim da istaknem da je za BS, nezavisno od toga da li se nalazi u vlasti ili opoziciji, izgradnja demokratakih institucija imperativ, a očuvanje multietničkog sklada i ravnopravnost svih građana naš najvažniji cilj. Prosperitet cjelokupnog društva ostvariv je samo ako se istinski uvažavaju sloboda i pravo svih naroda i svakog građanina", naveo je Husović.

Rekao je da je tokom prethodnih 15 godina, jedan od prioriteta BS bio i saradnja sa dijasporom, te dodao da su mnogo puta ponovili da su ljudi u dijaspori najbolji ambasadori Crne Gore. Rekao je da je zahvalan dijaspori za iskazanu lojalnost Crnoj Gori i njihov doprinos "stremljenjima naše savremene države."

"Svjedoci smo da se umjesto demokratske smjene vlasti, što je legitiman proces nakon parlamentarnih izbora, sprovodi kadrovska diskreditacija u institucijama, kršenje brojnih zakona i postupananje suprotno evropskim preporukama i praksi zapadnih demokratija. Dešava se ubrzana desekularizacija društva i sve vidljivji uticaj crkvenih centara na tokove zvanične politike. Upućuju se prijetnje i zastrašivanja prema pripadnicima manjinskih zajednica. U takvim uslovima, dešava se, ponegdje tiha, a negdje ogoljena marginalizacija i izopštavanje pripadnika bošnjačkog i drugih manjinskih naroda u institucijama. Smatramo da to pokazuje antievropsku tendenciju i nedemokratski karakter novih vlasti i potvrđuje ispravnost odluke BS da, pod ovakvim okolnostima, ne bude dio izvršne vlasti", naveo je Husović.

Kazao je kako je siguran da će Bošnjačka stranka, kroz demokratske institucije, nastaviti borbu za ostvarivanje svojih programkih ciljeva, zaštitu pripadnika bošnjačkog i svih drugih manjinskih naroda, upozoravajući na "negativne procese koji se dešavaju u našem društvu".

"Apelujemo na medijsku zajednicu, nevladin sektor i diplomatske predstavnike da uočavaju ove negativne procese i o tome jasnije i otvorenije govore. Svako urušavanje dosegnutih demokratskih standarda i multietničkog sklada koje predstavlja najvredniju tekovinu našeg društva, može ostaviti trajne posljedice na demokratske procese i budućnost Crne Gore."

U uslovima pandemije i teške zdravstvene i ekonomske situacije, iz BS apeluju na veću solidarnost i razumijevanje, posebno prema velikom broju ranjivih grupa i socijalno ugroženih slojeva stanovništva.

"Poštovani građani Crne Gore, uvaženi članovi i simpatizeri Bošnjačke stranke, bila mi je velika čast da u prethodnih 15 godina budem na čelu partije i da zajedno sa vama gradimo bolju budućnost za sve nas. Ozbiljno bavljenje politikom zahtijeva dosta odricanja, ali kada je u pitanju interes naroda i države, onda vrijedi svaki momenat koji smo zajedno proveli, gradeći strategiju i viziju za građansku, multietničku i evropsku Crnu Goru. Želim da se iskreno zahvalim rukovodstvu stranke, a posebno svim članovima i aktivistima na bezrezervnoj podršci politici Bošnjačke stranke, kao i meni lično svih ovih godina", saopštio je Husović.

Bonus video: