Crna Gora i OEBS posvećeni unaprjeđenju saradnje

Šmid pozdravila napore Crne Gore u pogledu unaprjeđenja politike dobrosusjedskih odnosa, i značaj političkog narativa u tom cilju

2139 pregleda 0 komentar(a)
Foto: MVP
Foto: MVP

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović čestitao je danas novoj generalnoj sekretarki Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) Helgi Šmid imenovanje na tu funkciju.

Radulović je, kako je saopšteno, tokom onlajn razgovora kazao da naša država OEBS percipira kao pouzdanog partnera, te izrazio uvjerenje da će se saradnja dodatno unaprijediti u predstojećem periodu. „Očekujemo imenovanje novog šefa Misije OEBS-a u Crnoj Gori kako bismo udruženim snagama radili na svim aktivnostima od zajedničkog interesa“, istakao je on.

Šef crnogorske diplomatije je pohvalio i aktivnosti Švedske u okviru predsjedavanja OEBS-om, što, kako je rekao, predstavlja signal jasne posvećenosti svim pitanjima od međunarodnog značaja, naglasivši da je ta organizacija "svojevrstan most između Istoka i Zapada."

Radulović je, dodaju iz MVP-a, informisao sagovornicu da vanjskopolitički prioriteti Crne Gore ostaju isti, pri čemu njegovanje dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje zauzima posebno važno mjesto. S tim u vezi, ukazao je na značaj izgradnje povjerenja i procesa pomirenja u regionu Zapadnog Balkana, u kojem OEBS i Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) imaju veoma značajnu ulogu. Podsjetio na dvije crnogorske kandidature za rukovodeću poziciju RYCO, izrazivši uvjerenje da će eventualni odabir našeg predstavnika biti dodatan podsticaj za jačanje kontakata i dinamizaciju aktivnosti u povezivanju regiona što „vidimo kao ključ društvenog napretka“.

Generalna sekretarka Šmid naglasila je da OEBS podržava svaki proces usmjeren ka pomirenju, izgradnji povjerenja i daljem jačanju regionalne saradnje. Pozdravila je napore Crne Gore u pogledu unaprjeđenja politike dobrosusjedskih odnosa, i značaj političkog narativa u tom cilju. Takođe, pohvalila je aktivno učešće naše zemlje u okviru te organizacije. „OEBS preduzima sve aktivnosti u pravcu imenovanja šefa Misije u Crnoj Gori, radi daljih zajedničkih aktivnosti i komunikacije“, istakla je Šmid.

Na sastanku je, navode iz MVP-a, bilo riječi o potrebi jačanja saradnje u pogledu rodne ravnopravnosti, borbe protiv organizovanog kriminala i nasilja nad ženama, te ekonomskog oporavka od posljedica pandemije COVID-19, kao jednog od gorućih pitanja na globalnom nivou. Sagovornici su razmotrili organizaciju uzajamnih posjeta, te dogovorili nastavak komunikacije po tom pitanju.

Bonus video: