Lažna briga onih koji su podsticali mržnju

Trebaće nam sreće da izađemo iz podjela i mržnje u kojima živimo, jer na razum političkih elita ne možemo puno računati, kaže sociolog Andrija Đukanović

40848 pregleda 345 reakcija 54 komentar(a)
Kapitalni primjer licemjerstva”: Đukanović sa saradnicima uoči kongresa partije, Foto: Savo Prelević
Kapitalni primjer licemjerstva”: Đukanović sa saradnicima uoči kongresa partije, Foto: Savo Prelević

Odgovornost za širenje govora mržnje imaju lideri partija koji zarad političkih poena prave atmosferu visokih tenzija, smatra sociolog Andrija Đukanović.

Najveću odgovornost ipak ima partija koja je tri decenije kreirala državnu politiku i njen lider Milo Đukanović jer su potpirivali netrpeljivost prema političkim protivnicima - bez obzira da li ih vide kao “prosrpske elemente” ili one koji pitaju za korupciju, nezakonto bogaćenje, tvrde sagovornici “Vijesti” iz stranaka aktuelne vlasti.

Opozicija, uključujući i DPS čiji je lider juče sa pozicije predsjednika države upozorio na širenje govora mržnje i netrpeljivosti, nije odgovorila na pitanja o odgovornosti za to stanje.

Đukanović je povodom Dana nulte tolerancije na diskriminaciju izjavio da “nažalost, 2021. svjedočimo porastu govora mržnje, nacionalne, etničke netrpeljivosti, uvredljivog ophođenja i ponižavanja žena, usvajanju diskriminatornih zakona”.

“Unižavaju se najviše vrijednosti i bogatstvo crnogorskog društva - suživot u različitostima i uzajamno poštovanje”, naveo je on u tvitu.

Nositeljka izborne liste koalicije u kojoj je DPS na lokalnim izborima u Nikšiću Sanja Damjanović, prethodnih dana je jedna od žrtava govora mržnje na društvenim mrežama. Ranije su to bile ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, ministarka zdravlja Jelena Borovinić ali i sijaset predstavnika nove vlasti, civilnih aktivista...Preteča toga bile su kampanje protiv Vanje Ćalović Marković, Daliborke Uljarević...

Nakon izbora 30. avgusta prošle godine, na kojima je nakon 30 godina smijenjen DPS, naročito u multikonfesionalnim i multietničkim sredinama, osvitali su uvredljivi grafiti koji su širili govor mržnje a za koje se impliciralo da je odgovorna nova vlast.

“Srebrenica”,“Turci”, Selite se Balije“, „Selite se Turci“… Ko ih je pisao, policija i tužilaštvo uglavnom ni do danas nisu istražili, a dio javnosti je ukazivao na prepoznatljiv rukopis aktivista koji su to godinama radili za račun DPS-a.

U osudama neprimjerenih šovinističkih poruka u Pljevljima, Beranama, Nikšiću prednjače sada upravo partije bivše vlasti, optužujući novu elitu da je netolerantna prema manjinama.

Izvlačenje priča o četnicima, zalaganje za nazivanje ulica imenima ratnih zločinaca, samo je, uz odustvo pravosnažnog epiloga istraga o grafitima mržnje, potpomagalo takve prilike.Prošla godina bila je posebno plodno tlo za stvaranje ovakve atmosfere, kada je pred izbore bujala mržnja - od blokiranja granica za kritičare vlasti iz Srbije, do usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, čije su posljedice dodatno podjelile Crnu Goru.

Umjesto smirivanja strasti, političari su samo dodavali ulje na vatru.

Sociolog Andrija Đukanović kaže da je “u redu da se mobiliše javnost i birači kako bi se povećala podrška određenim idejama, ali da je krajnje neodgovorno praviti od izbora i politike pitanje života i smrti. “Jer prevelike tenzije mogu da se otmu kontroli, a onda niko nije pobjednik. Valjalo bi malo spustiti tenzije, sjesti i porazgovarati kako dalje”, ocijenio za “Vijesti”.

Sociolog Andrija Đukanović
Sociolog Andrija Đukanovićfoto: Printscreen YouTube

Predstavnici vlasti za sve češće izlive mržnje i potezanje nacionalnih pitanja okrivljuju prethodnu vlast i lidera DPS-a.

Šef kluba poslanika Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović ocijenio je za “Vijesti” da je tragikomično da Đukanović govori o netoleranciji i diskriminaciji, kada je on direktno odgovoran za podjele u Crnoj Gori.

Radunović je jedan od nekoliko bivših opozicionara koji su nezakonito prisluškivani a za šta je pokrenut krivični postupak protiv bivšeg direktora i službenika ANB.

On kaže da “DPS uporno pokušava da plaši građane pričom o velikosrpskoj agresiji i uvredljivim grafitima, iako je dokazano autorstvo njihovih aktivista koji posjećuju takozvane komitske skupove”. “Mrzi i podmeće jedino DPS, jer narod više ne prihvata njihovu politiku”, kazao je Radunović.

Tragikomično da Đukanović govori o netoleranciji i diskriminaciji: Slaven Radunović
Tragikomično da Đukanović govori o netoleranciji i diskriminaciji: Slaven Radunovićfoto: Savo Prelević

On je ocijenio da je DPS decenijama diskriminisala čitav jedan narod jer nije želio da se odrekne srpske nacionalnosti, “niti izda svoju Srpsku pravoslavnu crkvu, koju je u Crnoj Gori upravo Đukanović diskriminatornim zakonskim rješenjima pokušao da eliminiše”.

“I sada on docira o boljem, tolerantnijem društvu i kvalitetnijim zakonima. To je kapitalni primjer licemjerstva”, kazao je Radunović.

Sociolog Andrija Đukanović je ocijenio da navijačka atmosfera i podjele “na naše i njihove”, ubija dijalog, a samim tim suživot različitosti koje se ipak nekako moraju pomiriti.

“Nije ni predsjednik mnogo odmakao u širenju netrpeljivosti. On i njegova politika su i kreirali atmosferu podjela i mržnje još prije trideset godina. Sve to vrijeme vladavine DPS živimo u toj atmosferi. Smatram da će nam trebati puno sreće da izađemo iz podjela i mržnje u kojima živimo. Sreće - jer na razum političkih elita ne možemo puno računati”, kazao je Đukanović.

Iz Medijskog centra Socijalističke narodne partije (SNP) ocijenjeno je da je izjava predsjednika države u kojoj izražava zabrinutost za stanje u društvu “izraz očiglednog političkog licemjerstva kojim se želi odgovornost za situaciju u kojoj smo se našli pripisati političkim oponentima”.

“Podsjećamo da je politički milje u posljednjih 30 godina dominantno opredjeljivala upravo njegova DPS, a najočigledniji primjer pokušaja da se jedna partija umiješa u sve sfere društva bilo je usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kojim su se željele stvoriti pretpostavke za oduzimanje imovine Mitropoliji crnogorsko primorskoj. Takođe, u svom programu DPS je kao jedan od ciljeva zacrtala obnovu Crnogorske pravoslavne crkve, što je u sekularnoj državi više nego upitan pravac djelovanja jedne političke partije”, navode iz SNP-a.

Što se tiče porasta nacionalizma i crtanja neprimjerenih grafita na vjerskim i drugim objektima širom Crne Gore, u SNP-u su sigurni da se radi o nalozima upravo DPS. “Cilj ovakvih postupaka je da se pokaže da je sa promjenom vlasti došlo do nazadovanja u demokratskom i svakom drugom razvoju države i da se DPS predstavi kao nezaobilazan faktor koji se mora vratiti na vlast ukoliko se želi napredak Crne Gore. Međutim, sigurni smo da su građani prepoznali svu pogubnost povratka DPS-a na kormilo države i da neće dozvoliti da se uspjeh koji smo ostvarili 30. avgusta prošle godine tek tako odbaci”, ocijenjeno je iz SNP-a.

Predsjednik nikšićkog i član Glavnog odbora Socijaldemokrata Marko Radojević, međutim, ocjenjuje da su porast govora mržnje, te izražena nacionalna i etnička netrpeljivost, postali posebno primjetni nakon pobjede nove vladajuće većine na parlamentarnim izborima 30. avgusta, a dodatno su osnaženi formiranjem Vlade Zdravka Krivokapića.

“Tako da, smatramo da je najveći dio odgovornosti upravo na Vladi i novoj parlamentarnoj većini koji su, i ranije kao opozicija, a još više nakon dolaska na vlast, svojim zapaljivim izjavama kreirali atmosferu pogodnu za razvoj navedenih anomalija”, ocijenio je Radojević, koji je jedini iz opozicije odgovorio na pitanja “Vijesti”.

“Imali su 30 godina da pokažu brigu za državu”

Genaralni sekretar GP URA Mileta Radovanić rekao je da DPS pričom o nacionalizmu pokušava da “igra“ na iskrenu emociju građana Crne Gore i da, ogrnut zastavom, “spasu i prikriju sopstveni lopovluk, interes, profit i političku poziciju”.

“Očito je da, na taj način, pokušava da homogenizuje preostalo biračko tijelo. Takođe, jasno je da nisu istinski zabrinuti za državu i njenu budućnost, jer su imali 30 godina da pokažu kako se vodi briga o Crnoj Gori, naročito posljednjih 15, od ostvarivanja nezavisnosti, kada su i imali priliku da stvore jaku državu stabilnih i nezavisnih institucija. Umjesto toga, oni su od Crne Gore napravili poligon za mafijaške i lopovske trke za što većim profitom”, istakao je Radovanić.

DPS pričom o nacionalizmu pokušava da “igra“ na iskrenu emociju građana Crne Gore: Mileta Radovanić
DPS pričom o nacionalizmu pokušava da “igra“ na iskrenu emociju građana Crne Gore: Mileta Radovanićfoto: Savo Prelević

On je ocijenio da je dobro da su se dogodile promjene, “jer će one biti, a i već jesu, ljekovite za crnogorsko društvo”.

DPS i Đukanović bez komentara o odgovornosti

Ni iz DPS-a, ni iz Đukanovićevog kabineta juče nije odgovoreno da li smatraju da su odgovorni za rašireni govor mržnje. DPS je danas u saopštenju za to optužio novu vlast.

Đukanović je povodom Dana nulte tolerancije na diskriminaciju istakao i da on “podsjeća i opominje na zajedništvo u zaštiti od diskriminacije i unapređenje prava svakog pojedinca na život s dostojanstvom, bez obzira na bilo koje lično svojstvo ili uvjerenje. “Crna Gora neće i ne smije dozvoliti da diskriminacija, uprkos značajnim iskoracima na zakonodavnom planu, bude predmet sistemskog prećutkivanja, ideološke i političke zloupotrebe i bez adekvatnog odgovora”, naveo je.

Rovčanin: Dva politička pola remete međunacionalni balans

“Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić istakao je da svako desničarenje hrani kriminal i korupciju, ali da se na takve oblike odgovara mirom, pristojnošću, programom, konkretnim rješenjima i konkretnim ljudima koji su garancija ostvarenja tih rješenja. U Crnoj Gori djeluju kao što je poznato dva suprotstavljena politička pola koja podižu tenzije, remete međunacionalni balans i uvode zemlju u vanredna stanja,” rekao je portparol Demokrata Nikola Rovčanin.

Ti politički polovi, navodi on, stvaraju od gradova arene za međunacionalne i međuvjerske tenzije. “Nemamo normalne kampanje već svojevrsna politička ratna stanja kreirana sa ciljem prikrivanja nesposobnosti tih političkih polova i u dijelu vođenja izbornih kampanja i u dijelu realizacije svojih izbornih programa. Gdje god imate evropske snage koje predvode, tu imate mir. Tamo gdje mi predvodimo nema šovinizma, nema kriminala i korupcije u sprezi sa vlastima. Primjer za to su vam Herceg Novi i Kotor,” naveo je Rovčanin za “Vijesti”.

Bonus video: