Demokrate: RTCG nedostaje demokratskog kapaciteta

"Horde su oblik organizovanja ljudi, pritom najstariji, pa je taj izraz upotrebljen da se opiše da pomenuta lica organizovano djeluju, odnosno imaju organizaciju koja je sada aktivna na prostoru Nikšića i služi interesima DPS-a"

1823 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Demokratska Crna Gora
Foto: Demokratska Crna Gora

Kao što RTCG-u nedostaje objektivnosti u izvještavanju, jasno se primjećuje i nedostatak demokratskog kapaciteta da se prihvati sugestija i prizna greška, a sve u cilju unaprjeđenja kvaliteta informativnog programa, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

Oni su reagovali na saopštenje RTCG u kojem je navedeno da se Demokrate bave jeftinim pokušajima podmetanja neobjektivnosti.

Prethodno su Demokrate saopštile da RTCG otvoreno staje u zaštitu "dokazanih imena iz svijeta kriminala" i određuje kako da govore kako bi se prilagodili ukusima RTCG uređivačke politike.

Kako se navodi u odgovoru, Demokrate smatraju da član 14 Pravila za praćenje izborne kampanje koji je usvojio Savjet RTCG, na koji se pozivaju iz Javnog servisa, ne daje za pravo da im se zbog toga ograniči korišćenje besplatnog prostora za oglašavanje.

"Naime, riječi zbog kojih ste nam ograničili medijski prostor "...ni Branove horde, ni horde Zorana Lazovića, ni Acove horde" ne mogu se podvesti ni pod jedno ograničenje iz člana 14 Pravilnika jer ove riječi nisu ni omalovažavanje, niti uvreda, niti povreda dostojanstva, niti širenje rasne, vjerske, nacionalne ili bilo koje druge mržnje", odgovorili su iz Demokrata.

"Horde su oblik organizovanja ljudi, pritom najstariji, pa je taj izraz upotrebljen da se opiše da pomenuta lica organizovano djeluju, odnosno imaju organizaciju koja je sada aktivna na prostoru Nikšića i služi interesima DPS-a. Ili je ambicija RTCG-a da pregleda i cenzuriše govore funkcionera "Mir je naša nacija". Dakle, vama gospodo iz RTCG-a nije zasmetala riječ „horda“ već pominjanje Brana i Zorana Lazovića". To je jasno svakom građaninu Crne Gore.", navodi se u saopštenju.

Takođe, Demokrate u odgovoru poručuju da nije tačna konstatacija da su iz RTCG-a objektivno izvještavali o događajima u Župi, kao i da nije tačna ona da nisu starinu od 82 godine proglasili za napadača i kriminalca.

"Evo, citiraćemo riječi koje je vaša voditeljka saopštila u informativnoj emisiji povodom tog događaja: "U nikšićkoj Župi dogodio se incident kada su na kolonu vozila sa crnogorskim obilježjima nasrnuli mještani drvljem i kamenjem. Na snimku se vidi kako stari mještani gađaju kamenjem građane koji su na putu sa crnogorskim obilježjima pjevali pjesme o Krstu Popoviću", piše u saopštenju.

"Dakle, ni riječi o tome da je 100 ljudi napalo privatni posjed. Ni riječi o tome da je rušena ograda domaćina iz Župe. Nijedna rečenica o uništavanju bilborda „Mir je naša nacija“. Ni slova o tome da su napadači gađali kamenjem i flašama domaćine. Kako to da niste primijetili ili konstatovali da su se domaćini branili od fizičkih napada i štitili svoju imovinu? Uz sve to, postojala je ambicija tvorca ove sramotne vijesti da predstavi kako su domaćini iz Župe napadali kolonu zbog crnogorskih obilježja", navodi se u odgovoru Demokrata.

Iz Demokrata su poručili da je ovakvo izvještavanje "sramota za crnogorsko novinarstvo" koje je, kako su naveli, i u ovakvom izvještavanju po ko zna koji put "bačeno pod đon".

Bonus video: