Popa: Razmotriti održavanje svih lokalnih izbora u istom danu

Potpredsjednik Skupštine je kazao da će parlament uskoro nastaviti sa radom Odbora za reformu izbornog zakonodavstva gdje će uzeti učešća svi subjekti relevantni za taj proces

5418 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Unaprjeđenje u oblasti vladavine prava važno je za Crnu Goru kako bi brzim koracima nastavila put ka Evropskoj uniji, poručila je šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, tokom sastanka sa potpredsjednikom Skupštine Strahinjom Bulajićem.

Bulajić je, kako je saopšteno iz parlamenta, rekao da je podrška pristupanju EU u Crnoj Gori "velika jer su ljudi željni boljih uslova života i pravde, kao i sprečavanja tridesetogodišnje diskriminacije i segregacije". Istakao je da je to naročito vidljivo na lokalnom nivou, što ostavlja veći prostor za djelovanje i pomoć od strane Evropske unije.

Iz Skupštine navode da je Popa pozdravila formiranje parlamentarnog odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva i ohrabrila sve relevantne političke aktere da daju svoj doprinos realizaciji ciljeva izborne reforme. Takođe je, kako se ističe, ukazala da bi, u cilju snažnijeg fokusa na neophodne reformske procese, bilo uputno razmotriti mogućnost održavanja svih lokalnih izbora u jednom danu.

Bulajić je kazao da će Skupština uskoro nastaviti sa radom Odbora za reformu izbornog zakonodavstva gdje će uzeti učešća svi subjekti relevantni za taj proces

Objasnio je, kako dodaju iz parlamenta, da je sektor energetike taj koji može poboljšati ekonomiju zemlje i naveo da od nove vlasti očekuje odlučnije korake u ovom smjeru.

"Bulajić i Popa su se saglasili da je bolje stanje u vladavini prava preduslov za opšti napredak i napredak u procesu EU integracija. Izrazili su nadu u efikasniji dijalog na evropskom putu Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: