Đukanović: Bilo bi katastrofalno da ostanemo van evropskog kolosjeka

"Nijesam apologeta Evrope, vidim evropske slabosti, ali znam da postoji mnogo lošija solucija od svih slabosti koje danas vidimo u Evropi", kazao je predsjednik

29114 pregleda 101 reakcija 67 komentar(a)
Đukanović, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore
Đukanović, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Crna Gora je najdalje odmakla u procesu evropeizacije i bila bi katastrofa da sada ostane van kolosjeka, ocijenio je predsjednik države Milo Đukanović.

On je, odgovarajući na pitanja novinara iz regiona, na Petom novinarskom forumu, kazao da smatra da je politika građanske države, multietničke demokratije i evropskog sistema vrijednosti počela ozbiljno da pušta korijene u Crnoj Gori.

Prevazilaženje podjela u državi jeste izazov, ali put za njihovo savladavanje treba tražiti ne odričući se antifašizma, jer bi to značilo odreći se sebe, saopštio je Đukanović, prenosi Portal RTCG.

Antifašizam je, prema riječima predsjednika, najvrjednija karika crnogorskog identiteta.

"Ubijeđen sam da će Crna Gora ostati veoma postojano privržena vrijednostima antifašizma i da će pod tim antifašizmom tretirati sve one izazove ovog vremena. Uvjeren je da smo veoma odlučni da odbranimo vrijednosti antifašizma i očuvamo građansku Crnu Goru", rekao je Đukanović.

On je dodao da nema velikih dilema za inteligentne politike, već za inteligentne ljude.

"Nijesam apologeta Evrope, vidim evropske slabosti, ali znam da postoji mnogo lošija solucija od svih slabosti koje danas vidimo u Evropi, a to je ostati i dalje van evropskog kolosjeka, to je katastrofa za sve nas. Nažalost, to se još nije dovoljno razumjelo u našem regionu, zbog toga imamo podjele", rekao je Đukanović.

Bonus video: