Radnička partija: Pejović vrši pritisak na radnike da potpišu dokument

"Svi smo vidjeli kako se ponaša vlasnik KAP-a Veselin Pejović pred kamerama, a tek onda možemo da zamislimo kako se ponaša sa radnicima"

6780 pregleda 19 komentar(a)
Foto: Radnička partija
Foto: Radnička partija

Radnička partija tvrdi da je vlasnik kompanije Uniprom Veselin Pejović jutros izvršio pritisak na zaposlene da potpišu dokument "po kojem su uslovi za rad u KAP-u više nego idealni, u suprotnom će dobiti otkaz".

Pejović, vlasnik kompanije Uniprom, koja rukovidi Kombinatom aluminijuma (KAP) najavio je da će danas prekinuti radni odnos 600 radnika zaposlenih u toj fabrici i da će to državu koštati 10 miliona eura koliko treba isplatiti za otpremnine radnicima.

"Mi dolje potpisani radnici KAP-a u stečaju ovim putem iskazujemo podršku vlasniku Uniproma i potvrđujemo da su nam u KAP-u u stečaju obezbijeđeni uslovi za normalan i dostojanstven rad i to u značajno većoj mjeri nego što to stečaj podrazumijeva. Istovremeno se ograđujemo od izjava bivših radnika koje su iznijeli na zasijedanju skupštine za kontrolu i praženje privatizacije dana 04.03.2021.godine, takođe izjavljujemo da oni nijesu naši legitimni predstavnici koji su trebali nas radnike da predstavljaju pred tim parlamentarnim tijelom. Molimo vlasnika Unipoma da zajedno sa nama nastavi sa proizvodnjom aluminijuma. Posebno apelujemo na sve društvene sindikate da svojim činjenjem ne ugrožavaju našu egzistenciju", navodi se u dokumentu koji je dostavila Radnička partija.

radnička
foto: Radnička partija

U nepotpisanom saopštenju, Iz Radničke partije poručuju radnicima da i pored pritisaka kojima su izloženi, ostanu dosljedni svojim principima, kao i da će se oni do kraja boriti za njihova prava.

Navode da je i jučerašnji sastanak organizovan kako bi saslušali obije strane, i našli najbolje rješenje za radnike, a na kraju dobili prijetnje činovnika doskorašnje vlasti koji je svojim, kako kažu, kaubojskim ponašanjem pokazao da u 21. vijeku nije naučio osnovni princip komunikacije – dijalog.

"Svi smo vidjeli kako se ponaša vlasnik KAP-a Veselin Pejović pred kamerama, a tek onda možemo da zamislimo kako se ponaša sa radnicima. Krajnje je neljudski da su radnici KAP-a punih osam godina od kada je Pejović na čelu ove kompanije lišeni prava na godišnjih odmor, da im je zabranjeno sindikalno djelovanje, kao i da im beneficirani radni staž nije plaćen", navodi se u saopštenju.

Oni su takođe kazali da Pejović "treba da bude iskren i prema sebi i prema drugima i da konačno počne da razmišlja o radnicima".

"Obaveza svakog poslodavca je da razmišlja o budućnosti svojih zaposlenih", navodi se u saopštenju.

Dodaju i da je zbog toga Pejovićeva dužnost "da prestane da svojim kanalima vrši pritisak na radnike KAP-a".

"Svi mi u posao ulazimo sa ambicijom da sebi i svojoj porodici priuštimo bolji život. Tako i radnici KAP-a žele da iskoriste prava koja su im zakonom zagarantovana", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: