Kolašinska vlast „na aparatima” do kraja mandata?

Vladajuća koalicija opstaje uprkos brojnim nesuglasicama i činjenici da je praktično ostala bez sigurne većine nakon što su je napustila tri odbornika...

18573 pregleda 367 reakcija 12 komentar(a)
Sa sjednice Skupštine, Foto: Dragana Šćepanović
Sa sjednice Skupštine, Foto: Dragana Šćepanović

Kolašinska vladajuća koalicija - DPS, Grupa birača (GB) i SD ostala je bez tri odbornika, time potencijalno i bez sigurne većine u lokalnoj Skupštini, ali kažu da nema razloga za brigu i da su ubijeđeni da će izdržati do kraja mandata.

Stabilnost koalicione vlasti potvrđuje se prilikom donošenja važnih odluka, ocijenio je predsjednik Opštine Milosav Bulatović. Tako je, podsjeća on, bilo i prilikom usvajanja budžeta, ali i većine programskih odluka.

“Jedinstvo u donošenju važnih odluka potvrđuje jedinstvo u funkcionisanju koalicije. Koalacija je tokom proteklog perioda funkcionisala stabilno i nema nijednog razloga da se ta stabilnost ne sačuva i do kraja mandata. Tim prije što u završnici mandata treba da zaokružimo sve dobre stvari koje smo radili u interesu građana Kolašina i da se na taj način kandidujemo za dobijanje narednog povjerenja građana na redovnim lokalnim izborima“, rekao je Bulatović “Vijestima”.

Milosav Bulatović
Milosav Bulatovićfoto: Dragana Šćepanović

Koaliciju su prošle godine napustili Momčilo Vukčević (DPS), Jelena Bulatović (SD), a njen nekadašnji partijski kolega Slobodan Vlahović tvrdi da je “već odavno samostalni odbornik“. Na lokalnim izborima 2018. godine, DPS, GB i SD osvojili su 18, a Demokrate, DF, SDP i SNP 13 mandata.

Koaliciju su u međuvremenu potresali brojni tajni i javni sukobi, lični animoziteti, dijametralno suprotni stavovi oko nekoliko projekata ili kadrovskih rješenja. Svemu tome doprinosile su i krupne nesuglasice i podjele unutar kolašinskog DPS-a. Uprkos svemu tome i činjenici da su čelnici kolašinske vlasti jedne druge optuživali čak i za nezakonit rad - koalicija je opstala.

Predsjednik Skupštine Milan Đukić ističe da nema razloga za brigu, da je koalicija stabilna i da je ubijeđen da će izdržati zajedno do kraja mandata. “S druge strane, koalicioni odnosi su uvijek izazov, kako u našem, tako i u drugim gradovima, a vidimo i na državnom nivou. Nemam problem sa samostalnim djelovanjem odbornika, jer smatram da tako imamo dodatnu obavezu većeg kvaliteta odluka koje ćemo razmatrati u lokalnom parlamentu“, kazao on “Vijestima”.

Đukić priznaje da postoje razlike najistaknutijih aktera vlasti, ali da “proističu iz različitog pogleda na budućnost i neophodne reforme“.

On objašnjava da njegova GB nije opterećena partitokratskim modelom upravljanja, da nema “centralu“, već da direktno zastupaju interese građana.

Đukić
Đukićfoto: Privatna arhiva

“Mi ne želimo da nosimo teret podjela i sukoba koje nameću političkih partije i koalicije sa državnog nivoa. Oni populizmom odvlače pažnju građana, troše dragocjeno vrijeme i ne nude konkretna rešenja. Na primjer, mene više interesuje problem kanalizacije i vode u Kolašinu od izmjena tužilačkih zakona. Više me interesuju sportisti i kulturni radnici Kolašina od nekog crnogorskog, ili Vučićevog (Aleksandar) ambasadora u Crnoj Gori“.

Bulatović je ocijenio da je sasvim prirodno da unutar koalicija postoje različiti pristupi i gledišta na teme i probleme.

Ona kaže da je “koaliciona energija, energija dogovaranja, usaglašavanja, prihvatanja koalicionih argumenata“.

“Uspjeli smo da našu koaliciju sačuvamo od ultimatuma i uslovljavanja i time dodatno omogućili njenju stabilnost. Zbog svega toga smo sigurni da ćemo nastaviti stabilno i odgovorno vršenje lokalne vlasti do kraja mandata, čime će se potvrditi naš odgovoran odnos prema građanima Kolašina“.

Vlahović će dizati ruku “za dobro grada“

Đukić objašnjava da je tumačenje kako vlast sada zavisi od Vlahovića - “pritisak opozicionih partija i pojedinih medija na tog odbornika“.

Podsjeća da je on “istaknuti sportski radnik i selektor karate reprezentacije Crne Gore“.

“Njegov lični, porodični i profesionalni ugled u Kolašinu daju mu za pravo da u SO i nadležnim odborima ima samostalno mišljenje. Do sada je odbornik Vlahović u svom djelovanju i te kako pokazao politički integritet i namjeru da beskopromisno zastupa interese građana Kolašina, a ne interese partije ili koalicije. To samo dokazuje njegov kvalitet kao predstavnika građana, a ne da od nekog odbornika zavisi vlast. Jasan je njegov stav da će našu koaliciju podržavati u svim odlukama i politikama koje su isključivo u interesu svih građana Kolašina“.

Vlahović ističe da to kako će glasati isključivo zavisi od toga šta doživljava kao interes građana.

Slobodan Vlahović
Slobodan Vlahovićfoto: Dragana Šćepanović

Za “Vijesti” tvrdi da je to i do sada činio.

Vlahović je do sada uglavnom davao podršku odlukama koje su dolazile kao predlog vladajuće većine i obezbjeđivao kvorum.

“Neću, svakako, davati podršku politikantskim predlozima. Moje učešće u radu lokalnog parlamenta biće konstruktivno i moju podršku dobiće svaka odluka, bez obzira od koga dolazi, a koja, prema mojoj procjeni donosi dobro Kolašinu. To je jedini kriterijum. Jako mi smeta kad čujem da neko doživljava da od mene zavisi aktuelna vlast u Kolašinu“.

Demokrate: Vlast bez legitimiteta i smisla

S druge strane, u opoziciji smatraju da je aktuelna koalicija “na aparatima“. Kako kaže šef odborničkog kluba Demokrata Vladimir Martinović, lokalna vlast je zbog nesaglasja u svojim redovima izgubila svaki legitimitet i politički smisao.

On kaže da, ipak, Vlahovića i dalje doživljava kao odbornika vladajuće koalicije.

“Sa 18 mandata odlazeća vlast je došla na 16 jer su pojedini odbornici koji su je podržavali u prethodnom periodu javno i jasno napravili otklon od pogrešne politike koju sprovode njeni čelnici. Iznijeli su i činjenice da je to vlast ličnih i partijskih interesa, a ne interesa građana Kolašina, što smatram odgovornim pristupom nakon svih dešavanja. Pretpostavljam da ih oni koji su sarađivali sa njima najbolje poznaju“.

Martinović
Martinovićfoto: Vijesti

On podsjeća na “nezakonitosti koalicije DPS-GB-SD, kao što su trošenja više od 150.000 eura za ugovore o djelu, kupovine skupocjenih vozila u jeku koronavirusa, povećanja plata opštinskim funkcionerima, ali i osnivanje RTV mimo svih pravnih propisa, te kršenje zakona”.

“Da i sami ne misle ništa lijepo jedni o drugima, najbolje svjedoči javna i gruba polemika na relaciji čelnika izvršne i zakonodavne vlasti, koja je izgubila granicu pristojnosti. Sjednice lokalnog parlamenta u posljednje vrijeme su se pretvorile u žestok politički obračun Đukića i Bulatovića, te prebacivanje krivice iz jednog u drugo dvorište. Sve to potkrepljuje ono što su Demokrate od samog starta tvrdile, a to je da je u pitanju nesposobna i neorganizovana većina“.

Martinović tvrdi da su sukobi doveli do nefunkcionalnosti Centra za kulturu.

U prilog stavu da su odnosi među čelnim ljudima lokalne uprave zategnuti, Martinović navodi to i “da je “koalicioni projekat RTV Kolašin prestao sa radom prije nego je i zvanično počeo“.

“To preduzeće je ostalo bez direktora, većina članova upravljačkog tijela je dala ostavke, račun je u blokadi, a Opština će, odnosno njeni građani, platiti više hiljada eura kazni zbog nesavjesnog i nezakonitog postupanja. Ubijeđen sam da su građani uveliko svjesni da se ovakva vlast na prvim sledećim izborima, bilo da se dogode ove ili naredne godine, mora žestoko kazniti i poslati u političku prošlost“.

Najžešći sukob izazvalo osnivanje radija

Najžešći, ali ne i jedini sukob u vladajućoj koaliciji, izavalo je osnivanje lokalnog radija. Dugo su od javnosti skrivane nesuglasice, ali su objelodanjene u novembru prošle godine - kroz saopštenja.

Potpredsjednik opštine Danilo Medenica i predsjednik kolašinskog SD-a Nikola Medenica, optužili su Đukića da je “unizio funkciju predsjednika SO“. Spočitali su mu da je jedan od “glavnih promotera i zagovornika prekomjernog i nepotrebnog zapošljavanja partijskih aktivista u lokalnoj upravi“. Optužili su ga i za opstrukciju lokalne administracije i preporučili da “počne da se bavi svojim poslom“.

S druge strane, Đukić je potpredsjedniku opštine zamjerio “nemiješanje u svoj posao“, nazvao ga “Joksimom koji drži naopakao novine“.

Đukić je za šefa SD-a kazao da je crnogorski rekorder po broju partija koje je promijenio “zbog ličnog interesa“.

Sada, Đukić kaže da “konstruktivne kritike ne mogu oslabiti koaliciju “ako je zajednički cilj da se unaprijedi život građana“.

“Svi pojedinačno moramo stati iza svoga rada i rezultata u proteklom periodu. Ne želim da dijelim odgovornost u slučaju sporije dinamike rada ili zapostavljanja prioriteta. Razlog su, između ostalog, i značajan broja dobrih odluka, zapaženih rezultata i dobrih kadrovskih rešenja koje smo imali u proteklom periodu. Na primjer, ako smo povećali budžet za sport i kulturu tri puta u odnosu na prethodnu vlast, ne treba tu da stanemo i da zapostavimo obavezu izgradnje sportske infrastrukture, ili novih kulturnih manifestacija“.

Bonus video: