Eraković: Gore nego u Bergamu, Vlada i skupštinska većina da odgovaraju

Ostavke su najmanje što u borbi za spasavanje života mogu da urade svi unutar sistema "čija je dužnost bila da nemamo ovoliko oboljelih i umrlih", poručio je poslanik DPS-a

16019 pregleda 95 reakcija 95 komentar(a)
Eraković, Foto: DPS
Eraković, Foto: DPS

Najcrnji dan u našoj zemlji od početka pandemije koronavirusa, sa 18 preminulih, od kojih je u Nikšiću preminulo četvoro, tragična je opomena da su potrebne drastične promjene u načinu na koji se Crna Gora bori protiv koronavirusa, saopštio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Jevto Eraković.

Kazao je da Crna Gora preživljava katastrofu i istakao da je naša država druga u svijetu po stopi obolijevanja. To se, kako je ocijenio, ne dešava slučajno, već zato što su zdravstvene vlasti izgubile kontrolu nad bolešću. Poručio je da je za to potrebno da odgovara Vlada i parlamentarna većina koja ju je birala.

"Naši susjedi Italijani bili su, nažalost, simbol tragedije u borbi protiv Covid 19. Sjetimo se slika iz Bergama. Najgori dan po smrtnosti u Italiji bio je kada je preminulo 933 ljudi. Poređenja radi - današnji broj umrlih u Crnoj Gori odgovarao bi, po broju stanovnika, stravičnoj brojci od 1673 preminulih u Italiji. To se, na sreću Italije, nikada nije dogodilo. Crna Gora danas, dakle, proživljava mnogo veću katastrofu nego što je bila u Bergamu i Italiji", naveo je Eraković.

Ljudi, kako je kazao, nisu i ne smiju biti "crna statistika".

"To su očevi i majke, nečija djeca, braća i sestre. Vlada bi, da ima ljudskosti, proglasila dan žalosti. Ali, vlast, nažalost i dalje žmuri na katastrofu. Granice su otvorene. Premijer i ministri putuju i raznose virus, uprkos zabrani kretanja koju su sami uveli. Obični građani za zadušnice iz Podgorice nijesu mogli do Nikšića i obrnuto, ali zato raste broj registarskih oznaka automobila iz Srbije. Moramo ožaliti svoje mrtve i još važnije moramo se boriti za život. Zato su ostavke najmanje što u borbi za spasavanje života mogu da urade svi oni unutar sistema čija je dužnost bila da nemamo ovoliko oboljelih i umrlih", zaključio je Eraković.

Bonus video: