pojačao saradnju

Krivokapić se pred izbore priklanja Demokratama?

Premijer podržava vrijednosti za koje se određeni subjekti zalažu... On ne promoviše ni politiku partija čiji je nosilac bio, ali i to je posljedica nerazumijevanja nastalog usljed dugog trajanja nepraktikovanja ustavnog ponašanja od strane prethodnih premijera i prethodnih vlada, navode Demokrate

38921 pregleda 521 reakcija 68 komentar(a)
Bečić i Krivokapić juče sa stočarima u Pljevljima, Foto: Skupština Crne Gore
Bečić i Krivokapić juče sa stočarima u Pljevljima, Foto: Skupština Crne Gore

Od izborne noći 30. avgusta prošle godine premijer i nosilac liste Koalicije za budućnost Crne Gore na parlamentarnim izborima Zdravko Krivokapić pokazao je autonomnost u odnosu na Demokratski front. To potvrđuje politički analitičar i bivši poslanik Srđan Perić, komentarišući percepciju dijela javnosti da je došlo do približavanja premijera i Demokrata na lokalnim izborima u Nikšiću.

Perić u izjavi za “Vijesti” pojašnjava da je pored institucionalnih sastanaka - koji su, kaže, prirodni, bilo i dodatnih susreta koji su snažili tu tezu.

“Na početku je izgledalo da subjekt koji je u koaliciji sa Demokratama u Nikšiću ima veze sa NVO u kojoj je bio premijer, međutim od toga su se ogradili i premijer i ta organizacija na državnom nivou. Tako da de facto nemate povezanost, ali se na simboličkoj ravni šalju signali suprotnog karaktera. Sa druge strane, premijer ima tješnju saradnju sa drugim političkim subjektom na državnom nivou, koji ima svog predstavnika u Vladi. Može se i tako kalkulisati u politici, ko zna – možda i biti uspješan, ali po pravilu su najbolje jednostavne i lako razumljive postavke”, kazao je Perić.

Krivokapić je iz Demokratskog fronta, posebno tokom formiranja nove Vlade, optuživan za bliskost sa GP URA i njenim liderom vicepremijerom Dritanom Abazovićem. Aktivnosti u posljednja dva mjeseca, nakon raspisivanja lokalnih izbora u Nikšiću, ukazuju da je premijer pojačao saradnju sa Demokratama, sa kojima neki njegovi saradnici koaliraju u izbornoj trci.

Na listi “Mir je naša nacija - zaokruži slobodu” na drugom mjestu je Krivokapićeva savjetnica i predvodnica Građanskog pokreta “Ne damo Nikšić” Gordana Radović, dok je 23. mjesto zauzela šefica Biroa Vlade Andrijana Đordan. Na listi je i saradnik premijera i član ekspertskog tima Miloš Vulanović.

Krajem februara, u jeku kampanje za lokalne izbore, vladika MCP Joanikije primio je premijera i predsjednika Skupštine Aleksu Bečića prilikom njihove posjete Eparhiji budimljansko-nikšićkoj.

Na pitanja kako komentarišu navode da se premijer ogradio od politike DF-a i priklonio Demokratama i smatraju li da je to u redu s obzirom na to da je na mjesto premijera došao sa liste koalicije Za budućnost Crne Gore, iz Demokrata su odgovorili da se premijer nije priklonio nijednoj partiji, već vrijednostima za koje se određeni subjekti zalažu.

“Premijer Krivokapić je bio nosilac liste ZBCG, a sada časno obavlja svoj posao, što znači da ni u jednom trenutku ne promoviše politiku ni Demokrata, niti bilo kog pojedinca u Demokratama. Utisak da to čini moguće da je posljedica činjenice da premijer ne promoviše ni politiku partija čiji je nosilac bio, ali i to je posljedica nerazumijevanja nastalog usljed dugog trajanja nepraktikovanja ustavnog ponašanja od strane prethodnih premijera i prethodnih vlada”, odgovoreno je iz Demokrata.

Oni navode da “treba razumjeti da je ustavno ponašanje u Crnoj Gori pravilo koje je počelo da se primjenjuje od 30. avgusta, a koje je godinama i decenijama unazad bilo incidenta pojava”.

“Iz te nenaviknutosti na poštovanje Ustava i zakona se i javljaju kriva tumačenja, poput toga da je premijer od nekog odstupio, a nekome se priklonio samo zato što poštuje svoju Ustavom jasno determinisanu ulogu”, objašnjavaju iz Demokrata za “Vijesti”.

Oni su dodali da Skupština i Vlada moraju biti partneri nezavisno od različitosti svojih struktura.

Krajem januara Krivokapić je kazao da bi bio član Demohrišćanske stranke, odgovarajući na pitanje kako komentariše to što je njegova savjetnica Gordana Radović na čelu političkog pokreta “Ne damo Nikšić”. On je tada istakao da ne vidi ništa sporno da nečiji savjetnik bude u partiji.

I na sponzorisanom tekstu Demokrata povodom predstojećih lokalnih izbora u Nikšiću, na glavnoj fotografiji su Krivokapić i Bečić.

Na pitanje da li premijerove aktivnosti mogu da štete Vladi ili Demokratama, Srđan Perić ističe da se radi o političkom ponašanju koji karakteriše konfuzija i protivruječne izjave i postupci. To u politici, objašnjava, teško da može pomoći.

Iz Vlade Crne Gore nijesu odgovorili na pitanja da li su tačni navodi da se premijer priklonio Demokratama i da li takvo vođenje politike može da našteti Vladi.

Nosilac liste Za budućnost Nikšića Marko Kovačević je za “Vijesti” kazao da se Krivokapić već ogradio od navoda da stoji iza bilo koje partije i koalicije koja učestvuje na izborima 14. marta u Nikšiću.

DF i NP razmijenili optužbe o tome ko radi za DPS i Mićunovića

Kandidat za odbornika na listi Narodnog pokreta, Božidar Butorović optužio je čelnike DF-a za urušavanje ugleda predsjednika ovog pokreta Miodraga Dake Davidovića, navodeći da je cilj toga da pomognu DPS-u. On je juče na konferenciji za novinare kazao da su Andrija Mandić i Nebojša Medojević vlasnici ckupocjenih jahti, a Milutin Đukanović i Slaven Radunović stanova u Podgorici i Beogradu. “I sad vi želite da poslije nikšićkih izbora srušite Vladu i srušite tekovine ove borbe u kojoj smo mi ginuli 20 godina“, kazao je on i dodao da je DF Milova opozicija i da se tamo najprijatnije osjećaju.

Nisam ja Mandiću svojevoljno i samoinicijativno 2016. i 2017. išao da razgovaram sa Branom Mićunovićem, nego zato što si ti rekao da to tako treba“, kazao je on.

Iz koalicije Za budućnost Nikšića su uzvratili optužbama za saradnju NP sa DPS-om, negirajući da lideri DF imaju jahte.

„Kako se kampanja u Nikšiću bliži kraju, za očekivati je da oboreni režim Mila Đukanovića i osnivač i prvi šef crnogorske mafije, Brano Mićunović, krenu u prljavu kampanju protiv onih koji su taj režim oborili 30. avgusta. Nisu građani Nikšića naivni da ne znaju ko su lideri DF-a, a ko su lica sa kojima komunicira i koja podržava Brano Mićunović“, saopšteno je iz ZBN.

Nebojša Medojević je u izjavi za „Vijesti“ kazao da od imovine ima samo stan i auto, koje je kupio prije 15 godina kada se nije bavio politikom.

„Sve što neko nađe preko toga, poklanjam nalazaču“, zaključio je Medojević.

Preporučujemo za Vas