DPS potrošio više od 23.000 eura

Na sajtu Agencije objavljeni prvi privremeni izvještaji o troškovima izborne kampanje u Nikšiću

10011 pregleda 63 reakcija 63 komentar(a)
Za medijsko predstavljanje 17.500 eura: Damjanović predvodi Evropski tim za Nikšić, Foto: DPS/Facebook
Za medijsko predstavljanje 17.500 eura: Damjanović predvodi Evropski tim za Nikšić, Foto: DPS/Facebook

Izborna lista Narodni pokret Miodraga Dake Davidovića do sada je na izbornu kampanju u Nikšiću potrošila malo više od 10.000 eura, dok je koalicija Evropski tim za Nikšić, na čijem je čelu Sanja Damjanović, utrošila duplo više - preko 23.000 eura, vidi se iz privremenih izvještaja o troškovima koje su učesnici izbora dostavili Agenciji za sprečavanje korupcije.

To je bila dužnost partija oročena do juče. Do juče su na sajtu Agencije bili dostupni izvještaji samo za Narodni pokret i Evropski tim za Nikšić, mada su iz Agencije saopštili da su svi ispunili tu zakonsku obavezu.

Na izborima koji se održavaju u nedjelju učestvuju još četiri koalicije i partije. Učesnici izbora su, prema Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, dužni da pet dana prije dana održavanja izbora dostave Agenciji privremeni izvještaj o troškovima. Za one koji to ne urade, Zakonom je propisana kazna od 10.000 do 20.000 eura.

Iz Agencije su juče saopštili da su svi učesnici izbora dostavili privremene izvještaje, u kojima je “ukupno navedeno 106.277,15 eura troškova”. Primljeni su i njihovi izvještaji o medijskom oglašavanju na iznos od malo više od 62.000 eura

Kada je u pitanju Narodni pokret, prijavljeno je da su na iznajmljivanje sale Nikšićkog pozorišta dali 500 eura.

Svi ostali troškovi odnose se na toškove izrade reklamnog materijala. Od 9.664 eura potrošili su na ove troškove, 1.950 eura utrošeno je na 5.000 upaljača i magneta, 1.850 na isto toliko hemijski olovki, 1.150 na 100 šuškavaca, a ostatak je utrošen na majice, kačkete, zastave, maske... Osim dva reklamna spota na koja je utrošeno 300 eura, sve ostalo radio je “NK Faktor”.

S druge strane, koalicija predvođena Demokratskom partijom socijalista utrošila je 5.750 eura na istraživanje javnog mnjenja koje je uradila agencija “Damar plus”.

Evropski tim za Nikšić prijavio je da je na troškove za medijsko predstavljanje, oglase i publikacije utrošeno malo više od 17.500 eura. Više od 6.000 eura dobili su Nova M i TV Nikšić, a više od po hiljadu Antena M, Oki Air Broadcasting, kao i Portal Press i Rubik za socijalne medije.

Bonus video: