Krivokapić: Bez zaduženja bismo bankrotirali 21. januara, najveći oponenti Vlade su iz "pozicije"

Premijer najavio da će nacrt budžet biti donijet u zakonskom roku, a da je cilj Vlade spremno dočekati turističku sezonu, što podrazumijeva vakcinaciju 35 odsto građana do sredine juna. Istakao je da je politička korupcija u pravosuđu "doživjela epilog"

118367 pregleda 672 reakcija 176 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore
Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 11.03.2021. 17:40h

Premijer Zdravko Krivokapić obratio se danas građanima povodom stotinu dana rada Vlade.

Kazao je da su brojni primjeri koji ukazuju na neodgovoran i nemaran odnos prethodnih Vlada.

Jedan od ključnih problema je, kako je kazao, pitanje finansiranja iz Abu Dabi fonda, koji je rezultirao "pomalo nečasnim odnosom" prema građanima.

Krivokapić se osvrnuo i na izdavanje koncesija, koje su, kako je dodao, davane čak i firmama prije nego su postale privredni subjekat.

"Da ne govorim da je mjera funkcionisanja Crne Gore svedena na nepotizam, koji je na svakom koraku".

Premijer je kazao i da je politička korupcija u pravosuđu doživjela epilog.

"Svi građani znaju da je afera Snimak takva da možemo konstatovati da neko nije uradio posao kako je trebalo. To nije kriva Vlada i Skupština, nego pravosudni sistem koji je osmišljen tako da nekoga brani, a nekoga kažnjava".

Krivokapić je ukazao i na "tihi bojkot" određenih partija prema državnoj upravi, koje kažu "strpite se još malo, oni ne mogu dugo da vladaju".

Poručio je da sve u državi najviše treba da zabrine neznanje.

"Nevjerovatno ko sve i sa kakvim znanjem može da radi u državnoj upravi. To nikome ne služi na čast", kazao je premijer.

Istakao je da je pandemija nešto što niko nije očekivao, a da je težnja Vlada da bude - i zdravlje i ekonomija. To je lako reći, ali nije lako i naći ispravan put do najoptimalnijeg pristupa, kazao je Krivokapić.

Govoreći o epidemiji izazvanoj koronavirusom, istakao je da iscrpljenost zdravstvenih radnika traje već godinu dana.

"Oni su naši heroji, istrpjeli su nešto što je rijetkost, ali to je karakteristika crnogorskog čovjeka, koji pokazuje najveću snagu u najtežim okolnostima. Zato svi mi dugujemo zahvalnost zdravstvenim radnicima koji neumorno pokušavaju da spasu svaki ljudski život".

Krivokapić je ukazao i na problem nepotpune podrške onih koji su glasali Vladu.

"Ovo je jedinstven slučaj u zadnjih 30 godina da traje jedna Vlada u kojoj najveći oponenti te Vlada dolaze iz onog dijela koji je sad pozicija. To je neprirodno i u takvim uslovima ova Vlada je uspjela da ostvari određene rezultate."

Kazao je da mogu biti ponosni na ono što je postignuto u proteklih 100 dana.

"Da li smo mogli bolje? Naravno. Očekivanje je jedno, a mogućnosti drugo, pokušali smo da to dvoje uravnotežimo, želeći da pokažemo da ova Vlada pokušava da bude najtrasparentnija. Da je etika važnija od bilo čega, da je značajnije da ne možete pronaći jedan cent bilo koje korupcije ove Vlade, što se nikada nije dešavalo."

Osnovna karakteristika vladavine proteklih godina je, kako je rekao, da su "oni poziciju ministra ili premijera koristili da bi se finansijski obezbijedili".

"I to svi znaju. Ova vlada to ne želi, već da napravi preobražaj Crne Gore koji će obezbijediti prosperitet svih nas", poručio je Krivokapić.

Kazao je da su se preuzimanjem vlasti u decembru suočili sa problemom nabavke vakcina.

"Doći do vakcina na način kako je ova Vlada naionalnom strategijom definisala je umiješnost. Sve kapacitete smo okrenuli da dobijemo te vakcine i kao što je poznato, obezbijedili smo dovoljno vakcina da počne vakcinacija već u februaru.

Cilj je, kako je rekao, spremno dočekati turističku sezonu.

"To podrazumijeva da će 35 odsto građana biti vakcinisano do sredine juna. To je naša pretpostavka i što ćemo krajem maja sigurno imati u okviru zdravstvenog sistema, to je negdje više od 350.000 vakcina. To je garancija da uz onu imunologiju koju smo stekli, a pretpostavlja se da je to oko 15 odsto građana, dovoljan preduslov da ovo tržište bude prepoznato kao tržište na koje će dolaziti turisti koji najrađe dolaze na crnogorsko primorje."

Povodom zaduženja od 750 miliona, Krivokapić je kazao da nije bilo obveznica i da to nije urađeno u tom trenutku, "danas ova Vlada ne bi postojala" i da bi se "bankrot države desio tačno 21. januara".

"To je znak da je to najbolji potez, koji je obezbijedio sigurnost plata i penzija i drugih mogućnosti koje će budžet da ponudi," dodao je.

Ako neko umije bolje - zašto to nije predložio i uradio, pitao je Krivokapić.

"Stalno traže dlaku u jajetu i ne znam zašto se bave tim. Ovo je naša zajednička država u kojoj svi participiramo. Ako se budemo podvajali, nijedna vlada na svijetu ne može pomoći Crnoj Gori. Ovo je Vlada koja želi da svaki građanin osjeti dobrotu, koja ne može doći preko noći, već stpljenjem, radom i vizijom koja je najbolja za Crnu Goru".

Paketom pomoći koji je predviđen za prvi kvartal, usmjerenim na privredu i građane pokriveno je više od 100.000 građana i grupe koje do sada nisu uvažavane, "za spas građana i male privrede", istakao je premijer.

Krivokapić je kazao da je podrška međunarodne zajednice garant da prepoznaju Vladu kao nekoga ko je istinski posvećen evropskom putu, koji podržava 80 odsto građana.

"Ako je to tako, kako da se drugačije odnosimo nego da se potpuno posvećeno okrenemo tom krucijalnom putu koji nam je jedini najbolji".

Premijer je poručio da je Crna Gora sa ovom Vladom želi da dokaže da želi biti "zelena Crna Gora", odnosno ekološka država. "To je najbolja varijanta i odgovor prema budućnosti, ali traži drugačiji odnos, prevashodno promjenu svijesti".

Ukazao je na divlje deponije, probleme sa otpadnim vodama... "To nije dostojno ovog ambijenta, a da ne kažem kakve su šume, kako ih krčimo, za koga to sve biva i kako je to u praksi definisano".

Kada je u pitanju prostorno planiranje, Krivokapić je rekao da je "vizuelno zagađenje" lako uočljivo. "Prostor je nešto što, ako jednom napravite pogrešno, nikad više, ili dugo vremena, ne možete da ispravite".

Govoreći i diplomatiji, Krivokapić je rekao da je zakonom definisano da samo 30 odsto političara i stručnjaka mogu da budu diplomate, te da žele da promijene odnos "karijernih diplomata i ovih drugih".

"Želimo takođe da naglasak stavimo na tzv. ekonomskoj diplomatiji, jer imamo brojna predstavništva koja su zasigurno radila, ali najčešće obavljala poslove koji se mogu svrstati u konzularne poslove. Želimo da stimulišemo ambasade koje su okrenute ka ekonomskom dijelu i predviđaju dobre investitore za Crnu Goru", istakao je, ali i dodao da to ne može biti brzo.

"Znate da svaki diplomata prolazi školu koja je fokusirana na ekonomsku diplomatiju. To nije samo priča, već imate projekte i način kako da ih prezentujete i nađete investitora koji je spreman da to prihvati."

Krivokapić je rekao da je tokom proteklih 100 dana razočaran "koje kadrove dobijamo i analiziramo na sjednicama Vlade."

"Mogu da mi svi zamjere i hoće, ali ova Vlada je za kompetenciju. Ako je Vlada ekspertska, valjda i drugi treba da budu slični njima. Razumijem političke potrebe, stavove partija... Znam da se još nismo odmakli od ključnog elementa - sve je ovo radi nečijeg glasa. Ako to ne promijenimo, teško ćemo uspjeti. Moramo svi zajedno da promijenimo svijest da nije bitan glasač, već znanje. Jedino znanjem možemo da pobijedimo."

Rekao je da je neprimjereno da se u Crnoj Gori "koja ima bogatstvo ljudi" ne mogu naći najbolji.

Kazao je da su u određene upravne odbore izabrani oni kojima je to "džeparac od 400 eura jer nije mogao nigdje drugo da zaradi". "Odbori po pravilu definišu strategije, koje mogu da donose samo stručni ljudi", istakao je.

Krivokapić je poručio da će nacrt budžeta biti donijet u zakonskom roku.

"Trudićemo se da ova godina bude godina pravde, sa posebnom naznakom za socijalnu pravdu. Formiraće se fond iz kojeg će biti definisana socijalna pravda, ne po potrebi političkih vođa, već građana", rekao je.

Krivokapić je kazao da se Vlada opredijelila za čiste investicije i da vode pregovore kada su u pitanju reciklaža i prerađivački kapaciteti.

Takođe, pojavljuju se i investitori koji ulažu u ono što je 25 odsto prihoda, a to je turizam, naveo je premijer.

"I tu ćemo napraviti drugi pristup - napraviti projekte pa ih onda nuditi. Nećemo kao do sada, pa se često dešava da ste počeli posao, koji traje godinama do iznemoglosti, pa država ili investitor odustanu."

Imamo dobre šanse, ali do sada to tako nismo radili, kazao je Krivokapić.

"Želimo Crnu Goru koja treba da bude prosperitetna i podići nivo kvaliteta života građana i sve da bi naša djeca imala budućnost koju zaslužuju. Moramo da brinemo kako dalje", zaključio je Krivokapić u izlaganju.

"Afera 'Snimak' pokazala da je sve moguće"

Krivokapić je ponovio da će sigurno biti član demohrišćanske partije, ako ona bude osnovana.

Kazao je da svi treba da budu razočarani što su izbori u Nikšiću pretvoreni u "utakmicu" koja može rezultirati negativnim efektima.

Ukazao je na loš socijalni status koji, kako je ocijenio, ima 90 odsto građana u toj opštini.

"Jedna strana je do sada pokazala dokle je dovela Crnu Goru, a druga čini mi se ima gazdu negdje izvan Crne Gore", kazao je Krivokapić, poručivši da je ključ pomirenje.

Kazao je da je potrebno sačekati stav Venecijanske komisije kada su u pitanju tužilački zakoni, a da eksperti sa kojima je razgovarao imaju različite stavove.

"Nekako je neprirodno da svi konstatujemo da niko u državi nije zadovoljan tužilaštvom, a da se ništa ne mijenja. Tu treba napraviti promjene, neka nam kažu kako. Zašto svaki put reći - to nije dobro? Treba neko da ukaže koji su najbolji instrumenti."

Kazao je da Crnoj Gori treba "Laura iz Rumunije".

"Da joj se daju odriješene ruke, da radi ni po babu ni po stričevima, Marka i Janka, nego za Crnu Goru. Ako se ne desi Laura, imaćemo paralelne sisteme. Vi nešto pokrenete, a to ne može tako da bude. Afera 'snimak' govori kako je sve moguće - iako ste nešto vidjeli, niste vidjeli".

Nacrt budžeta usvojiti što prije

Krivokapić je, odgovarajući na pitanja novinara, ponovio da će nacrt budžeta biti donijet u zakonskom roku, do 31. marta.

Kazao je da se 18. marta usvaja program rada Vlade, a neposredno nakon toga nacrt budžeta, koji je neophodno usvojiti što prije.

"Mislim da bi bilo neodgovorno da nacrt budžeta ne bude usvojen, i to što prije. Ako ne bude tako, svi će da napadaju Vladu da radi sa privremenim budžetom i mjerama, iako je to, pošteno rečeno, na granici zakonskih normi. Na granici, nisam rekao da je protivzakonito".

Ciljna grupa turisti iz regiona i Rusije

Krivokapić je istakao da sva projekcija Vlade vezana za turističku sezonu, te da je plan da to bude 50 do 55 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Rekao je da je jedna ciljna grupa turista iz regiona, a druga iz Rusije.

"Već smo u direktnim pregovorima i imamo najavu avionskih linija koje će omogućiti da turisti iz Rusije dođu. Iluzorno je trenutno očekivati da dođu turisti iz Evropske unije. To je nešto što nije predvidivo, inače bismo rekli koji turisti i odakle će doći. Još uvijek niko ne rezerviše zbog neizvjesnosti prouzrokovane pandemijom."

Kazao je da su napravitili marketinški plan za privatni smještaj i hotele.

Govoreći o budžetu, Krivokapić je rekao da "dubioze koje su nam ostavljene" prevazilaze već 200 miliona.

"Nema tog ekonomiste i finansijskog genija koje može to da uravnoteži", rekao je.

"Ako vjernik ne može biti premijer, definišite to zakonom"

Na pitanje TV Vijesti zašto je delegacija Vlade bila na sahrani episkopa Atanasija u Trebinju na kojoj su se kršile epidemiološke mjere, Krivokapić je kazao da je otišao lično do Trebinja da bi odao počast episkopu kojem je dio eparhije i u Crnoj Gori, a sa kojim je bio i lični prijatelj.

"Mislim da je to obaveza mene kao vjernika. Moje putovanje možete da shvatite kako hoćete, ali je bilo u subotu i apsolutno privatno."

Kazao je da se u Generalnom sekretarijatu Vlade može provjeriti da li je iko uzeo dnevnicu.

"Vi mene stalno doživljavate u jednom pokušaju da sam nedosljedan. To nije tačno. Još nisam spoznao vjernika koji neće da poljubi krst koji stoji na nečijem kovčegu."

Ako smatrate da vjernik ne treba da bude premijer - definišite to zakonom, kazao je Krivokapić.

"Ljubio sam slavski kolač u Sabornom hramu. Ne dovodite me u situaciju da sloboda vjeroispovijesti može biti značajnija od bilo koje druge slobode. To sam uradio u tom trenutku i poljubio slavski kolač i to je istina. Sve drugo je pokušaj nečiji da pokaže kako je, eto, premijer nedosljedan i ne poštuje mjere."

Kazao je da će sve obaveze ispuniti, ali "valjda imam pravo na malo privatnosti".

"Vidjeli ste ta tokom cijele litije (u Trebinju) nisam spustio masku. Sve vrijeme sahrane sam imao masku na licu, sve drugo je priča koja pokušava da jednom premijeru nametne stil ponašanja i da on bude drugačiji nego što jeste."

"Svi znamo da tužilaštvo ne funkcioniše"

Premijer je kazao da je namjera predloženih tužilačkih zakona da se afere koje su otkrivene procesuiraju na pravi način i da pravda bude zadovoljena.

"Pravda nije u vladi nego u pravosuđu i tužilaštvu. Znate i za aferu 'Snimak' i za gospodina Kovačevića, za sve što smo pokušali, to biva - evo oni poljube ribu pa vrate u vodu. Nemojte da miješamo nadležnosti. Pravosuđe nije do kraja odradilo svoj posao."

Kazao je da je Vlada u slučaju Svetozara Marovića uradila sve, čak i uputila zamolnicu da se on isporuči.

"Vlada želi da pravda zakuca na sva vrata i da svi osjetimo da je to pravda, jer se pravda i pravo u Crnoj Gori razlikuju.

Krivokapić je rekao da nije imao kontakt sa liderima DF-a povodom tužilačkih zakona.

"Ako tražite mišljenje Evropske i Venecijanske komisije, dobijete sijaset stavova. Neke možete da ugradite, neke ne možete. Ministar će imati direktan razgovor sa VK na tu temu, već 20. marta ćemo imati načelne stavove".

"Svi znamo - tužilaštvo ne funkcioniše, vrhovni tužilac je trebalo da bude penzionisan. Svi znamo da glavni specijalni tužilac daje neodmjerene izjave. On bi mene uhapsio zbog neke izjave, a nešto drugo ne doživi epilog. Epilog oko kojeg treba čitava EK da bude zabrinuta je afera Snimak. Ko je kriv - dajte da utvrdimo", kazao je Krivokapić.

"Nisam bio za rigorozne mjere"

Krivokapić je rekao da je njegov stav bio da se ne usvajaju rigorozne mjere, ali da je prihvatio mišljenje struke.

Komentarišući odluku da pri ulasku iz zemalja regiona nije potreban PCR test, kazao je:

"Vodili smo se isključivo i samo evropskim principom. Da ovo što pripada zapadnom Balkanu, a nije u EU, ima slobodan protok ljudi. To je bio jedini razlog i princip kojim smo se rukovodili."

Tržni centri su, pojasnio je, zatvoreni zato što stručnjaci smatraju da je to način da se suzbije širenje epidemije.

"Ostalo je nejasno zašto zatvaramo parkove, a dozvoljavamo da se ljudi kreću. Ali rečeno mi je da je to nekontrolisano okupljanje koje predstavlja rizik i to sam prihvatio".

Neće odustati od zakona o lustraciji

Krivokapić je kazao da su dobili tri predloga zakona o porijeklu imovine iz Pokreta za promjene, Građanskog pokreta URA i britanske ambasade.

Rekao je da očekuje da će nacrt zakona biti donijet u aprilu, te da će biti formirana međuresorna komisija.

Kazao je da preispituju zakon o lustraciji i da od njega neće odustati, ali da je potrebno naći najbolje rješenje.

"Samo će neradnici biti otpušteni"

Optimizacijom javne uprave će se smanjiti broj radnika u državnoj upravi za 10 odsto, najavio je premijer.

"To je projekcija i to nećemo raditi bez činjenica. Niko ko je kvalitetan i radan neće biti otpušten, bez obzira na političku pripadnost. Samo neradnici, čak i oni koji nisu kročili nogom, a primali su platu, i za to imamo dokaze. A da ne kažem koliko je bilo onih koji nisu znali da rade svoj posao."

Kazao je da ima onih koji su zaposleni i sa diplomama koje su vrlo problematične, ali su od ministarstva prosvjete proglašene validnim i nostrifikovane.

"Zato pripremamo zakon koji neće dozvoliti da na taj način ulaze diplome u Crnu Goru. I najveći dio tih diplomaca radi u javnoj administraciji", dodao je.

Marović i Kovačević

Krivokapić je kazao da još nema zvaničnih dokaza da je direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević napustio Crnu Goru.

"Jedna je pretpostavka da se krije kao komita po šumama, a druga da je prešao preko brojnih prelaza, što, zato što nismo uveli najsavremenije tehnike kontrole granica, može da se dešava."

Kazao je da se u slučaju Marovića "nešto čudno dešava".

"Vlada drugi put šalje zamolnicu i nema nikakvog odgovora", kazao je on.

Pitao je zašto je "jedan čovjek iznad zakona" i zašto ga neko štiti.

"Ponovo je ključ oko kojeg se svega vrti tužilaštvo i Uprava policije koja je do sada bila vezano tkivo sa tužilaštvom. Mislim da se stvari polako pomjeraju".

O Kosovu

Krivokapić je potvrdio da je čestitao Dan nezavisnosti Kosova i kazao da je njegova izjava da ne bi priznao nezavisnost te države, da je u tom periodu bio premijer, bila hipotetička.

"Ako ste demokrata, onda poštujete volju građana i moja izjava - da sam bio premijer u tom trenutku, je hipotetički odgovor na hipotetičko pitanje. Da sam bio premijer, poštovao bih volju građana. Prethodni premijer je iskazao da bez obzira što 85 odsto građana to ne prihvata 'silobatno' odlučio da bude to što se desilo. Kada je potpisan sporazum tri lidera koalicija, znali smo šta preuzimamo kao odgovornost. U skladu sa tim i međunarodnim protokolom, uradio sam sve što je trebalo premijer da uradi. Nisam se vodio ličnim stavovima nego pozicijom koju imam", rekao je Krivokapić.

Na pitanje novinarke da precizira da li je uputio čestitku odgovorio je - "pa ja sam vam rekao".

Politika i nepotizam uništili "Plantaže"

Na pitanje kakva je sudbina "Plantaža", da li će ići u stečaj i koliko bi ljudi ostalo bez posla, kazao je kako je namjera Vlade da se napravi dobro korporativno upravljanje.

"Ova Vlada nije Plantaže, kao ni Montenegro erlajns, dovela u tu situaciju. To je neko smišljeno obesmislio. To je najveći potencijal koji u ovom trenutku imamo. Taj potencijal da bude sa gubitkom od preko 30 miliona, a da oni koji upravljaju time imaju nekoliko puta veću platu od premijera, i to za loše upravljanje... to je nedopustivo, to nema nigdje u svijetu."

"Ovdje se neko žestoko poigrava sa blagom Crne Gore", kazao je Krivokapić i poručio da će sve učiniti da Plantaže budu profitabilna firma i naći dobar kadar.

"I naravno - predimenzionisan broj zaposlenih, ugovora, svih drugih troškova koji su neprimjereni za to preduzeće. Tamo imate briljantne ljude koji ne mogu desetak i više godina da dođu do izražaja. Ljude koje bi svaka kompanija svijeta voljela za radnike. Ali politika i nepotizam su doveli Plantaže do ovoga."

"Ne bježim od parlamenta"

Krivokapić je, povodom konstatacije da do sada nije održan premijerski sat u Skupštini, kazao da ne izbjegava parlament i da će uskoro izaći pred poslanike.

"Ne bježim ni od jednog pitanja, niti me briga hoću li biti premijer još sat ili četiri godine. Razmišljam o tome da posao vodim na najbolji način, u korist građana - niti bilo koje partije i Zdravka Krivokapića. To će biti tako do kraja", poručio je predsjednik Vlade.

Bonus video: