Reakcije na poruke Krivokapića: "Premijer da ne zauzima javni prostor upražnjavanjem vjerskih običaja"

"Nažalost, sve te kontradiktornosti koje svakog dana saopštavaju građanima na kraju će nažalost osjetiti jedino i isključivo: ti građani", naveo je poslanik Socijaldemokrata Damir Šehović u svom saopštenju

18677 pregleda 43 reakcija 43 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore
Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore

Nečuveno je da se Vlada tajno zaduži 750 miliona eura, 230 miliona eura više od potrebnog, a da pritom tri mjeseca nakon toga nemamo ni plan rada Vlade niti informacije na šta će tačno to ogromno zaduženje da bude usmjereno, kazao je poslanik Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović.

"Premijer Zdravko Krivokapić danas je na u obraćanju javnosti jasno saopštio da je rekordno zaduženje od 750 miliona najbolji potez Vlade, jer bez njega ne bi bilo ni plata ni penzija. Ministar finansija pak, je do sad govorio da to rekordno zaduženje ide isključivo na namirenje ranijih obaveza i razvojne projekte. Citat izjave ministra finansija Milojka Spajića: "Ništa od tog novca neće ići na potrošnju. Ništa! Taj novac će ići isključivo na budućnost Crne Gore i vraćanje kredita", naveo je on u svom saopštenju.

On je građanima poručio da "iz zaduženja za koje plaćamo nemale kamate, pa čak i potpuno nepotrebnu od preko 7 miliona eura godišnje zbog "viška" zaduženja od čak 230 miliona eura, ova vlada po tvrdnji samog premijera isplaćuje vaše penzije i plate"

Odnosno, kako kaže, "Vlada se iz zaduženja igra Djeda mraza obećavajući razne socijalne servise".

Kako dodaje Šehović, kada je riječ o potezima u oblasti socijale, sporno je što su "diskriminatorni, socijalno nepravedni i što se oni u cjelini finansiraju iz zaduženja, te samim tim nijesu dugoročno održivi, dok Vlada na tome kupi političke poene"

"Dodatno, Vlada je sve vrijeme i kad je ova, ali i brojne druge teme kontradiktorna. To je i pokazatelj da ona nema nikakav ozbiljan ekonomski plan niti ideju kako da u kasu usmjeri sredstva, već planira da na krilima suvog, u jednom dijelu i nepotrebnog zaduženja, vrši ovaj mandat", smatra on.

Šehović smatra da privremeno finansiranje, na način na koji ga ova Vlada sprovodi, "nije u granicama zakona kako kaže premijer, nego van granica zakona, tj. nezakonito"

"Nažalost, sve te kontradiktornosti koje svakog dana saopštavaju građanima na kraju će nažalost osjetiti jedino i isključivo: ti građani", naveo je on u svom saopštenju.

Na obraćanje Krivokapića reagovala je i poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković.

Ona je na svom Tviter nalogu napisala da je "Crna Gora po Ustavu građanska država", a da je Krivokapić premijer svih građana, te da iz tog razloga "ne zauzima javni prostor upražnjavanjem vjerskih običaja"

"Nemate pravo da javno indoktrinirate druge. Privatno, radite što Vam je volja", napisala je ona.

Portaporl Socijaldemokratske partije (SD) Mirko Stanić se osvrnuo na dio Krivokapićevog odgovora, te je najavio da će "privatno, u subotu, neradni dan, povesti đecu do parka, jer je moje Ustavom određeno pravo na slobodu kretanja"

"Može biti ograničeno zdravstvenim razlozima, ali kao što premijer može izabrati kad da ih ne poštuje, mogu i ja isto tako", konstatovao je on.

Bonus video: