Leposavić: Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava učiniće Crnu Goru zemljom tolerancije i vladavine prava

„Ljudska prava ne smiju biti neka posebna, izdvojena grana prava, već integralni dio i razlog zbog kojeg postoji cjelokupan pravni sistem. Prvi put je osnovan poseban Direktorat za zaštitu prava OSI. Dogovorena je saradnja sa predstavnicima organizacija LGBTIQ zajednice u Crnoj Gori u cilju unapređenja normativnog okvira zaštite i primjene antidiskriminacionih propisa“, naveo je Leposavić

21500 pregleda 15 komentar(a)
Leposavić, Foto: Ministarstvo pravde
Leposavić, Foto: Ministarstvo pravde

Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava predvodiće sve inicijative koje će Crnu Goru učiniti zemljom tolerancije i vladavine prava, a ovu godinu, godinom pravde, poručio je resorni ministar Vladimir Leposavić.

On je, u okviru video kampanje Potpisujem koju, povodom 100 dana rada, realizuje Vlada, kazao da je misija Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava efikasan, nezavisan i objektivan sistem sudstva i tužilaštva, pred kojim će se svi građani osjećati bezbjedno i ravnopravno.

Kako je dodao, misija je i podizanje stepena poštovanja ljudskih i manjinskih prava na najviši mogući nivo.

„U proteklih stotinu dana radili smo naporno na afirmaciji slobodnog pravosuđa i zaštiti ljudskih prava, jer njihova zaštita i unapređenje direktno zavise od zakonitog i savjesnog rada sudova“, kazao je Leposavić.

Usvajanjem Izmjena i dopuna Zakona o slobodi vjeroispovjesti, počela je, kako je rekao, nova era, u kojoj će vjerska prava i slobode biti u potpunosti zaštićeni, a crkve i vjerske zajednice slobodne u svom vjerskom životu i u svojim poslovima bez ikakvog miješanja sa strane izvršnih organa vlasti i u tom smislu slobodne da se razvijaju i da žive onako kako to njihova autonomna pravila i vjerski obredi nalažu.

On je kazao da će Ministarstvo podržati rješavanje pitanja građana bez državljanstva i predvoditi sve inicijative koje će Crnu Goru učiniti zemljom tolerancije i vladavine prava, a ovu godinu, godinom pravde u Crnoj Gori.

Leposavić je rekao da je Ministarstvo potpunosti posvećeno eliminaciji svih oblika diskriminacije.

„Ljudska prava ne smiju biti neka posebna, izdvojena grana prava, već integralni dio i razlog zbog kojeg postoji cjelokupan pravni sistem. Prvi put je osnovan poseban Direktorat za zaštitu prava OSI. Dogovorena je saradnja sa predstavnicima organizacija LGBTIQ zajednice u Crnoj Gori u cilju unapređenja normativnog okvira zaštite i primjene antidiskriminacionih propisa“, naveo je Leposavić.

On je ocijenio da vjerska, kulturna i običajna raznolikost predstavljaju bogatstvo Crne Gore.

„I mi smo svi, a naročito Vlada, opredijeljeni da do kraja tu raznolikost čuvamo i slavimo, a ne da njome manipulišemo i da je zapostavljamo. Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava želi da sve nacionalne manjine budu proglašene za konstitutivne kulture, jer one to jesu“, istakao je Leposavić.

Opredjeljenje Crne Gore je, kako je kazao, da nacionalne savjete i manjinske zajednice zaštiti od bilo kakve politizacije i političkog uplitanja jer moraju biti slobodni u svom djelovanju.

„Država se neće miješati u rad i život nacionalnih savjeta, već isključivo stvarati pravnu infrastukturu i pratiti poštovanje zakona i Ustava“, rekao je Leposavić.

On je dodao da je u saradnji sa Savjetom Evrope, pripremljen za usvajanje Etički kodeks za nosioce najviših funkcija izvršne vlasti, koji do sada nije postojao.

Prema riječima Leposavića, Ministarstvo vodi pregovore da u ime države potpiše nekoliko značajnih regionalnih i multilateralnih sporazuma koji će omogućiti efikasniju borbu protiv kriminala i korupcije i podići ugled Crne Gore u toj oblasti.

“Radimo na reformi tužilačkih zakona – pripremili smo zakonske amandmane i obavili pregovore sa Venecijanskom komisijom kako bi zakonske izmjene bile u skladu sa zahtjevom vladavine prava. To je stvaranje uslova da se konačno postigne napredak u poglavljima 23 i 24“, kazao je Leposavić.

On je kazao da su imenovali nove predstavnici Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava u Pregovoračkom timu Crne Gore, kao i novog člana Tužilačkog savjeta.

U narednom periodu radiće se, kako je istakao, na snaženju pravosuđa i njegove istinske nezavisnosti.

„U toku je formiranje Komisije za istinu i pomirenje čiji će rad označiti početak novog doba pomijerenja u Crnoj Gori“, rekao je Leposavić.

Bonus video: