Lokalni problemi u sjenci državnih

„Iako se i prije početka kampanje napravila uvertira da se u Nikšiću bije bitka za region, partije su se trudile da iznesu lokalne probleme i predloge rješenja, kaže Dragiša Janjušević

24345 pregleda 38 reakcija 13 komentar(a)
Nikšić, Foto: Skupstina.me
Nikšić, Foto: Skupstina.me

Lokalne teme za izbore u Nikšiću koji se održavaju 14. marta ostale su u sjenci rasprava o državnoj politici, koje su forsirane od njihovog raspisivanja. Ipak, građani su bili u prilici da čuju i ponude o rješavanju lokalnih problema - od nezaposlenosti do čistih vodotoka.

Od početka su politički akteri, a zatim i dio domaćih i medija uglavnom iz Srbije nametali temu da se u Nikšiću bije bitka za Crnu Goru. U pauzama između tih tema, učesnici izbora uspjeli su da nametnu i lokalne, predstave izborni program i ponude rješenja za brojne probleme u gradu pod Trebjesom.

„Iako se prije početka izborne kampanje, napravila neka uvertira da se u Nikšiću bije bitka za region, pa je za lokalne teme unaprijed, moglo bi se reći, bilo uskraćeno da dođu do izražaja, partije su se trudile, uprkos svemu tome da iznesu lokalne teme“, kaže za „Vijesti“ politički analitičar Dragiša Janjušević. Prema njegovim riječima, te teme su imale svoju vidljivost i šansu da dođu do građana, u zavisnosti od toga na koji način je to koja lista uradila.

„Mislim da smo uspjeli da vidimo određene predloge rješenja za neka goruća pitanja koja tište građane i da su političke partije uspjele da kandiduju neke teme koje su od lokalnog značaja“, rekao je Janjušević.

Tako su Nikšićani imali priliku da čuju na koji način će, makar prema izbornim obećanjima, biti riješen problem nezaposlenosti, unaprijeđeno selo, digitalizovan grad, poboljšana putna infrastruktura, valorizovani kulturni i prirodni potencijali grada, ali i riješan problem otpada, nelegalne deponije Mislov do… Govorilo se i o malim i srednjim preduzećima, o čistim vodotocima, o novim kulturnim, sportskim i turističkim sadržajima, o novom ili starom proljeću u gradu pod Trebjesom, zavisno iz čije vizure se gleda.

Nažalost, stiče se utisak da su lokalne teme, koje istini za volju bi jedino trebalo u ovom trenutku da interesuju građane Nikšića, mnogi “prečuli” jer su glasnije bile teme u kojima se prebrojavaju krvna zrnca, “brani” nacionalni identitet. Još ako se tome dodaju tenzije i incidenti o kojima se danima pričalo.

U nedjelju će šansu da jednoj od šest izbornih lista da svoj glas imati 58.833 birača, što je za 393 više u odnosu na parlamentarne izbore koji su održani 30. avgusta prošle godine.

Na izborima u Nikšiću učestvovaće šest izbornih lista, od kojih su četiri koalicije, a samostalno nastupaju Socijaldemokratska partija (SDP) i Narodni pokret. Pod brojem jedan je koalicija „Evropski tim za Nikšić“ koju čine DPS, SD, Liberalna partija i Patriotsko-komitski savez, a predvodi je Sanja Damjanović.

„Narodni pokret – Za vaskrsenje Nikšića“ Miodraga Dake Davidovića je pod brojem dva, a „SDP - Srcem za Nikšić“, čiji je nosilac Željko Nikolić, pod brojem tri.

Koalicija „Za budućnost Nikšića - Nikšić odlučuje“, čiji je nosilac Marko Kovačević, je pod brojem četiri. Tu listu čine DF, SNP, Pokret „Za život Nikšića“, Radnička partija, Ujedinjena Crna Gora, Jugoslovenska komunistička partija Crne Gore (JKPCG), Srpska radikalna stranka, Pokret penzionera i invalida rada i Socijalisti Crne Gore.

Koalicija Građanskog pokreta URA i nestranačkih ličnosti „Crno na bijelo - Može Nikšić“, koju predvodi Tatjana Đurišić Bečanović, peta je na zbirnom biračkom listiću, dok je pod brojem šest lista koalicije „Mir je naša nacija - Ne damo Nikšić“, čiji je nosilac Momo Koprivica. Tu koaliciju čine Demokrate, Demos, Pokret „Ne damo Nikšić“, Partija penzionera, invalida i restitucije i „Plenum 083“.

OIK ne zna koliko će građana morati da glasa pismom jer je u izolaciji ili na liječenju

Predsjednik Opštinske izborne komisije Rade Perišić, kazao je da nemaju podatak koliko se građana Nikšića nalazi na liječenju ili u samoizolaciji zbog kovida-19, ali da će svima njima biti omogućeno da glasaju putem pisma i tako ostvare Ustavom zagarantovano pravo da biraju.

Iz Ministarstva zdravlja su saopštili da će svim građanima koji su upisani u birački spisak a borave na drugim mjestima, biti omogućeno da putuju na osnovu obavještenja Ministarstva unutrašnjih poslova o održavanju lokalnih izbora, kojim se birač obavještava o biračkom mjestu na kome ostvaruje biračko pravo.

“Takođe, Ministarstvo zdravlja će donijeti posebnu naredbu o preduzimanju mjera radi suzbijanja i sprečavanja prenošenja novog koronavirusa, tokom sprovođenja izbora, kao i ostvarivanja biračkog prava”, navodi se u saopštenju.

CDT: Prijavljene sumnje da se opštinske prostorije koriste kao partijske

U Nikšiću se, kao nebrojeno puta do sada, može vidjeti da državni i opštinski funkcioneri ne prave razliku između partijskih i javnih dužnosti, odnosno da nastavljaju vođenje funkcionerskih kampanja u radno vrijeme, upozorio je juče CDT koji prati izbore. Podsjećaju da je to zakonom zabranjeno državnim službenicima i javnim funkcionerima, sa izuzetkom poslanika i odbornika.

“Međutim, ponovo izostaju sankcije za ovakvo ponašanje”, navodi CDT. Oni su saopštili da su od građana i grđanki u više navrata dobijali prijave sumnji da se, navode, u Nikšiću zloupotrebljava državna imovina u izborne svrhe, da se opštinske prostorije koriste kao partijske, kao i da se u kampanji koriste službena vozila. Sve je prijavljeno Agenciji za sprečavanje korupcije. Vlast u Nikšiću vrše DPS i SD.

CDT sporovodi kampanju “Glasaj slobodno” kako bi promovisao, podsjećaju, neprikosnoveno pravo na slobodan politički izbor.

Bonus video: