Lekić: Rezultati Kine primjer na koji se treba ugledati

Lekić je kazao da je spoljnopolitički prioritet Crne Gore članstvo u EU, ali da naša država veliki značaj pridaje i bilateralnim odnosima sa velikim silama kao i zemljama u regionu

4761 pregleda 1 komentar(a)
Lekić i Liu Đin, Foto: Skupština Crne Gore
Lekić i Liu Đin, Foto: Skupština Crne Gore

Njegovanje dobrih odnosa sa Kinom za Crnu Goru je od izuzetnog značaja, a rezultati koje je Kina postigla, na ekonomskom planu i u brojnim drugim oblastima, predstavljaju primjer na koji se treba ugledati.

To je kazao predsjednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić tokom današnjeg sastanka sa ambasadorom Kine u Crnoj Gori Liu Đinom.

Tokom razgovora je, kako je saopšteno iz parlamenta, konstatovano da Crnu Goru i Kinu karakteriše tradicija prijateljskih odnosa.

Lekić je kazao da je spoljnopolitički prioritet Crne Gore članstvo u Evropskoj uniji, ali da naša država veliki značaj pridaje i bilateralnim odnosima sa velikim silama kao i zemljama u regionu. Iskazao je zahvalnost i na vrijednim donacijama u vidu vakcina i medicinske opreme, koju je naša država dobila od Kine, ističući da je to gest prijateljstva kojim se Crnoj Gori pomoglo u prevazilaženju izazova uzrokovanim pandemijom koronavirusa.

Sa sastanka
Sa sastankafoto: Skupština Crne Gore

Ambasador Liu Đin je, kako navode iz Skupštine, konstatovao da se trend dobrih odnosa Crne Gore i Kine ne mijenja, te da je naša zemlja prva u regionu koja je dobila vakcine od Kine. Takođe, ukazao je na mogućnost dodatnog intenziviranja saradnje dvije države kroz „Mehanizam saradnje zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine (17+1)“ kao i ekonomsko-trgovinsku inicijativu NR Kine „Pojas i put“.

Sagovornici su apostrofirali značaj parlamentarne diplomatije kao i potrebu za dodatnim intenziviranjem saradnje dva parlamenta. Takođe, razmijenili su mišljenje o unutrašnjim prilikama u Kini, kao i brojnim izazovima koji predstoje aktuelnoj vlasti u Crnoj Gori.

Lekić i kineski ambasador su, zaključuje se u saopštenju, zajednički konstatovali da postoje sve pretpostavke za dodatno unaprjeđenje i jačanje sveukupnih odnosa dvije države.

Bonus video: