Abazović: Potrebne dubinske reforme u efikasnosti krivičnog gonjenja, ali samo uz konsultacije sa EK i VK

"Crna Gora je u nastojanju da ostvari svoj strateški cilj – pristup EU, posvećena snažnim reformama u oblasti vladavine prava, a borba protiv korupcije i organizovanog kriminala su na vrhu Vladinih prioriteta", rekao je Abazović

13386 pregleda 12 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore

Jasno je da su potrebne dubinske reforme u pogledu efikasnosti krivičnog gonjenja, ali samo uz konsultacije sa Evropskom komisijom (EK) i Venecijanskom komisijom (VK), saopštio je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

On se kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović danas sastao sa komesarom Evropske unije za proširenje i susjedsku politiku Oliverom Varheljijem.

Abazović je kazao da je njegova posjeta jasan pokazatelj da proces evropskih integracija, pored dobrosusjedskih odnosa i članstva u NATO, ostaje u fokusu spoljne politike Vlade Crne Gore.

Abazović i Varhelji
Abazović i Varheljifoto: Vlada Crne Gore

"Cijenim pristup solidarnosti i svesrdnu pomoć koju je EU, zajedno sa državama članicama, uputila Crnoj Gori kako bi prebrodila krizu izazvanu pandemijom virusa COVID-19. Crna Gora je u nastojanju da ostvari svoj strateški cilj – pristup EU, posvećena snažnim reformama u oblasti vladavine prava, a borba protiv korupcije i organizovanog kriminala su na vrhu Vladinih prioriteta", rekao je Abazović.

On je kako je saopšteno iz Vlade pozdravio ekonomski i investicioni plan Evropske komisije za Zapadni Balkan, u okviru kog je Evropska komisija (EK) obezbijedila devet milijardi eura za približavanje standardima EU, prije svega kroz investicije i podršku za konkurentnost i inkluzivni rast, održivu povezanost i prelazak na zeleno i digitalno razvijanje.

"Vlada je predložila 10 infrastrukturnih projekata koji predstavljaju veliku šansu za infrastrukturne, digitalne i zelene projekte, kao i za bliže regionalne veze. Za Crnu Goru, kao ekološku državu, pomoć za Zelenu agendu biće od velikog značaja, kao i za saobraćajnu i energetsku infrastrukturu, digitalizaciju, obrazovanje i inovacije", kazao je Abazović.

On je rekao i da bi svi trebali raditi na promjeni određenih narativa u društvu, ali i opštoj afirmaciji procesa pristupanja Crne Gore EU, kako bismo poboljšali komunikaciju pregovora sa državama članicama i Briselom.

"Vjerujemo da sve zemlje kandidati treba da budu uključene u Konferenciju o budućnosti Evrope tokom 2021. godine, kako bi konstruktivno doprinijele diskusiji o daljoj viziji razvoja Evrope. Vlada Crne Gore je spremna da se suoči sa svojim najvećim izazovima, ali na tom putu potrebni su nam podrška i jasni pokazatelji za dinamičniji napredak u procesu evropskih integracija", zaključio je Abazović.

Sastanku su prisustvovale i glavna pregovaračica Crne Gore sa EU Zorka Kordić i savjetnica premijera za vanjsku politiku Vanja Radević.

Bonus video: