"cijeli svijet prelazi na obnovljive izvore energije"

Đeka pozvao Vladu: Suspendujte bušenje Jadrana dok još nije kasno

"Mislimo da Vlada Crne Gore koja se predstavlja ekološkom, ne bi smjela da srlja u jedan ovakav projekat", kazao je predsjednik Demokratske partije

7286 pregleda 29 reakcija 27 komentar(a)
Đeka, Foto: Boris Pejović
Đeka, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Demokratske partije Fatmir Đeka pozvao je Vladu Crne Gore da suspenduje projekat bušenja Jadrana.

"Kao poslanik u Skupštini Crne Gore, građanin i bivši predsjednik Opštine Ulcinj pridružujem se zahtjevima i apelima velikog broja ekoloških organizacija i građana, posebno sa primorja, koji traže da se suspenduje projekat bušenja Jadrana. Smatramo da je u vremenu kada cijeli svijet prelazi na obnovljive izvore energije, tako nešto krajnje nepotrebno. Uostalom, kod nas je na Možuri izgrađen vjetropark, a odmaklo se i projektu izgradnje najveće solarne elektrane u Evropi, na Briskoj gori. Da se ne govori o opasnostima koje bušenje može da ima po obalu i za cijeli Jadran, koji je poluzatvoreno more, po životinjski i biljni svijet u njemu", istakao je Đeka.

On je dodao da ono što dodatno sve treba da zabrine jeste činjenica da se će se istraživanja raditi u seizmološki najosjetljivjem području.

"Mislimo da Vlada Crne Gore koja se predstavlja ekološkom, ne bi smjela da srlja u jedan ovakav projekat. O ekonomskim benefitima se govori tek procentualno, ništa konkretno, a nafta je još uvijek daleko. Zato, dok još nije kasno, apelujemo na Vladu i resorno Ministarstvo da ovaj projekat što prije bude adaktiran", zaključio je Đeka.

Preporučujemo za Vas