"poslanici nijesu odali tajne podatke"

Konjević Krivokapiću: Ne prijetite poslanicima, ne može se lažima sakriti istina

"Ne prijetite tužilaštvom poslanicima, jer pokazujete da ne razumijete šta je parlamentarna demokratija"

46363 pregleda 1511 reakcija 225 komentar(a)
Konjević, Foto: Boris Pejović
Konjević, Foto: Boris Pejović

Lider Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević poručio je premijeru Zdravku Krivokapiću da je laž njegova današnja izjava - da su poslanici odali tajne podatke.

"Žao mi je gdine Krivokapiću, poštujući prije svega vaše godine i akademsko zvanje, ali nema drugog načina niti riječi da Vam odgovorim osim da je Vaša današnja izjava - prosto laž. A evo i zašto. Nijesu poslanici odali tajne podatke nego obavijestili javnost da je vaš direktor ANB dostavio tajne podatke kojima poslanici ne smiju da pristupe po Zakonu. Da je prekršio Zakon pokušao je da se ispravi u 20 minutu sjednice kada je poslao službenika da se taj 'dokument' zamijeni. Ali bilo je, nažalost, kasno. 'Dokument' koji vrvi od podataka koji se odnose na jednu obavještajnu agenciju jedne države članice NATO", kazao je Konjević.

On je reagovao nakon što je Krivokapić ranije danas pozvao tužilaštvo da procesuira poslanike, abolirajući krivice vršioca dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića.

"Zakon o tajnosti podataka član 26 stav 2 i 4 jasno kažu da se pristup tajnim podacima omogućava u srazmjeru potrebnim za vršenje njihovih funkcija i da se tajni podaci drugih država ili međunarodnih organizacija ne mogu dostavljati nikome osim trojice predsjednika. I to vaš direktor dobro zna jer je na prethodnoj sjednici 10. marta na moje pitanje odgovorio da ne može da mi da odgovor na moje pitanje, jer se radi o podatku druge agencije i da kao poslanik na to nemam pravo po Zakonu. Takođe, na sjednici 10. marta mu ukazujem da ne dostavlja podatke, imena operativaca, trećih lica i slično, jer to nije profesionalni standard. Taj odgovor i moja kritika postoje snimljeni jer se zatvorene sjednice snimaju, a snimci čuvaju. Dakle, nije neznanje nego namjera da se naruši ugled ANB i države dostavljanjem ad literam 'dokumenta' sa sve potpisima. Ne znate Vi to nažalost, kao i mnoge druge stvari, da se podaci partnerske agencije ne mogu dostavljati čak ni drugim agencijama, a kamoli trećim licima bez saglasnosti te obavještajne agencije. Ti podaci su 'vlasništvo' te agencije odnosno države. Ali nudim vam jednostavno rješenje. Skinite oznaku tajnosti sa tog 'dokumenta' ili pokažite saglasnost da se podaci iz predmetnog 'dokumenta' mogu dostavljati trećim stranama. Ako vi govorite istinu ja ću podnijeti ostavku na funkciju poslanika, a ako ja budem u pravu red je da Vi podnesete ostavku", kazao je on.

Podsjetio je Krivokapića i na to da je njegov potpredsjednik, Dritan Abazović, "inače koordinator službi bezbjednosti nakon sjednice Odbora, prije dva dana, izjavio da je Vukšić 'napravio propust odavanjem tajnih podataka'.

"Ne prijetite tužilaštvom poslanicima, jer pokazujete da ne razumijete šta je parlamentarna demokratija. Poslanici po Ustavu i zakonu, ako nijeste znali vrše kontrolu i nadzor, nad radom ANB. Dakle, naša upozorenja i sumnje da je počinjeno krivično djelo i kršenje zakona o tajnosti podataka je naš posao i dužnost na koji nas obavezuje Ustav i Zakon o parlamentarnom nadzoru sektora bezbjednosti. Pokazujete, nažalost, i kako vidite ulogu tužilaštva kao samostalnog organa. Da vam može biti Vi biste davali naloge tužilaštvu umjesto da smijenite VD direktora Vukšića, što vam je nadležnost, i pokušate da umanjite barem malo ogromnu kompromitaciju Agencije i države pred NATO partnerima. Šta o Vašem viđenju tužilaštva kažu međunarodni partneri jasno Vam je iz mišljenja Venecijanske komisije. Na kraju, kao što se vjerom ne mogu pomjerati brda, kao što se vjerom ne može liječiti korona, predsjedniče Vlade ne može se lažima sakriti istina. Ima tu još nekoliko važnih detalja, ali o tome ćemo drugi put", zaključio je Konjević.

Preporučujemo za Vas