Vujanović su Tirani: Bilateralni odnosi bez otvorenih pitanja

Rama je, kako je saopšteno, ponovio čestitke Crnoj Gori za članstvo u NATO-u, i ukazao da je država u pristupnom procesu pokazala veliku odgovornost koja je pomogla članstvo
64 pregleda 0 komentar(a)
Filip Vujanović, Edi Rama, Foto: Predsjednik.me
Filip Vujanović, Edi Rama, Foto: Predsjednik.me
Ažurirano: 11.12.2017. 16:57h

Crna Gora i Albanija nemaju otvorenih pitanja, a saradnju dvije države moguće je unaprijediti, posebno u sferi ekonomije, ocijenjeno je tokom posjete crnogorskog predsjednika, Filipa Vujanovića, Tirani.

Vujanović se danas u Tirani sastao sa predsjednikom Skupštine Albanije Gramozom Ručijem.

Kako je saopšteno iz kabineta Vujanovića, zajednički su konstatovali da je parlamentarna saradnja važan sadržaj međudržavnih odnosa, i iskazali zadovoljstvo da su parlamenti Crne Gore i Albanije uspostavili sadržajne odnose.

“Veoma je značajno da su formirane grupe prijateljstva u oba Parlamenta i da je delegacija Odbora za spoljne poslove Parlamenta Albanije, na čelu sa predsjednicom Artom Dade, imala radnu posjetu Skupštini Crne Gore u februaru ove godine”, kaže se u saopštenju.

Sagovornici su, kako se navodi, istakli važnost saradnje u okviru evropskih integracija, za koje je ostvarenje zakonodavne nadležnosti od posebnog značaja.

U tom smislu razmjena iskustava je, dodaje se, obostrano korisna zbog čega je neophodno intezivirati saradnju.

Vujanović se sastao se danas u Tirani i sa predsjednikom Vlade Albanije Edijem Ramom, i iskazao zadovoljstvo bliskim i sadržajnim odnosima dvije Vlade i svih ministarstava, kao i uspjehom njihove saradnje.

Vujanović je, kako se navodi, ocijenio da je sada ta saradnja od posebnog značaja, jer su Crna Gora i Albanija članice NATO-a i u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU).

“Iskazao je očekivanje što skorijeg početka pregovora Albanije u procesu pristupanja EU i spremnost Crne Gore da sa njom podijeli svoje iskustvo. Istakao je da su bilateralni odnosi bez otvorenih pitanja i uvjerenje da će zajednička sjednica vlada razmotriti važna pitanja saradnje i obezbijediti da se ona na obostranu korist realizuje”, kaže se u saopštenju.

Vujanović je, dodaje se, ukazao na važnost regionalnih projekata dvije države, očekujući da će se zajednički ubrzati njihova realizacija.

Rama je, kako je saopšteno, ponovio čestitke Crnoj Gori za članstvo u NATO-u, i ukazao da je država u pristupnom procesu pokazala veliku odgovornost koja je pomogla članstvo.

“Podijelio je zadovoljstvo odsustvom otvorenih pitanja između dvije države, konstatatujući da postoji prostor unapređenja saradnje posebno u sferi ekonomije”, kaže se u saopštenju.

U tom smislu Rama je, kako se navodi, iskazao spremnost da, kroz konkretne projekte i politike dvije vlade, afirmiše mogućnosti novih sadržaja saradnje i realizacije važnih regionalnih i bilateralnih projekata.

Bonus video: