Vukčević: NATO namjerno bombardovao škole, crkve, zdravstvene ustanove, medijske kuće...

"Na teritoriju tadašnje Jugoslavije NATO je bacio između 10 i 15 tona osiromašenog uranijuma, što je ostavilo katastrofalne posledice u vidu masovnog obolijevanja od malignih bolesti", kazao je Ivica Vukčević, član Prave Crne Gore

6961 pregleda 46 reakcija 28 komentar(a)
Ivica Vukčević, Foto: Prava Crna Gora
Ivica Vukčević, Foto: Prava Crna Gora

Nikad nećemo zaboraviti da smo svi bili mete tokom NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine, koje je trajalo 78 dana. NATO je tada nemilosrdno sijao smrt ne birajući žrtve, od najmlađih do najstarijih, poručio je član Prave Crne Gore Ivica Vukčević.

"Nećemo zaboraviti ni koji ljudi su htjeli da nas pobiju. NATO bombardovanje Jugoslavije su pokrenuli: Bil Klinton koji je tada bio predsjednik SAD i Toni Bler kao tadašnji premijer Velike Britanije. Havijer Solana, tadašnji generalni sekretar NATO-a je naredio da se Jugoslavija bombarduje. Naređenje o bombardovanju Jugoslavije je izvršio Vesli Klark, tadašnji vrhovni komandant oružanih snaga NATO za Evropu.", poručio je Vukčević, navodi se u saopštenju.

On je rekao i da pravda neće biti zadovoljena dok navedeni zločinci i njihovi saučesnici, kazao je, ne budu izvedeni pred sud i kažnjeni.

"Prema podacima Vlade Srbije tokom NATO bombardovanja Jugoslavije poginulo je: 1.002 vojnika i policajca, više od 2.500 civila, a ranjeno više od 12.500 civila. NATO je ubio 89 djece među kojima su: Milica Rakić (3 godine), Julija Brudar (10 godina), Olivera Maksimović (13 godina), Miroslav Knežević (14 godina).", navodi Vukčević.

On je rekao i da je NATO namjerno bombardovao škole, crkve, zdravstvene ustanove, medijske kuće, stambene, infrastrukturne, privredne objekte i slično.

"Da se radilo o namjernim napadima potvrđuje gađanje stambenih oblasti i infrastrukturnih objekata u Beogradu, Aleksincu, Novom Pazaru, Murinu i drugim mjestima. Bombardovanjem Murina NATO je ubio 6 civila iako u blizini nije bilo vojnih objekata. Šteta od NATO bombardovanja nikad nije precizno utvrđena, a prema nekim procjenama dostiže 100 milijardi dolara.", kazao je Vukčević.

On je dodao i da je NATO bombardovanjem Jugoslavije prekršio međunarodno pravo, prije svega konvencije koje zabranjuju agresiju i upotrebu sile protiv suverene zemlje.

"Na teritoriju tadašnje Jugoslavije NATO je bacio između 10 i 15 tona osiromašenog uranijuma, što je ostavilo katastrofalne posledice u vidu masovnog obolijevanja od malignih bolesti", navodi Vukčević.

Vukčević je saopštio i da Srbija i Crna Gora imaju pravo da tuže zemlje članice NATO-a koje su učestvovale u bombardovanju Jugoslavije i da traže isplatu odštete i da, kako je rekao, građanima Srbije i Crne Gore ne znači ništa izvinjenje generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, jer "on opravdava agresiju NATO na našu zemlju".

"Svima koji su na bilo koji način učestvovali u NATO agresiji na našu zemlju poručujemo: Djecu vam nećemo oprostiti!", zaključio je Vukčević.

Bonus video: