Forca: Postaje li Ulcinj industrijski grad?

Forca traži raspravu u lokalnoj Skupštini povodom početka istraživanja nafte i gasa u podmorju

5658 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Odbornički klub Force podnio je inicijativu lokalnoj Skupštini da na prvom narednom zasijedanju parlamenta u dnevni red uvrsti pitanje vezano za istraživanje nafte i gasa u ulcinjskom podmorju i da povodom toga usvoji zaključke.

U obrazloženju inicijative, navodi se da postaje jasno, da pored centralizacije vlasti na svim nivoima, suprotno svim državnim i međunarodnim zakonima i konvencijama, autohtono manjinsko stanovništvo u Ulcinju nema pravo da donosi odluke o budućnosti grada i njegovih građana.

„Zastupljena na državnom nivou preko svog poslanika i u Skupštini Ulcinja sa svojim odbornicima, Forca ne odstupa od odbrane naših ciljeva koji su postulati razvoja i očuvanja identiteta našeg autohtonog naroda i odbrane naših prirodnih, ekonomskih, kulturnih i nacionalnih potencijala. Sve ovo bi prije svega trebalo biti u službi razvoja i dobrobiti građana Ulcinja“, ističe se u saopštenju Force. Podsjeća se da je dovoljno pomenuti Valdanos, solanu, centralizaciju prostornog planiranja, granicu morskog dobra, konstantne napade na kulturnu, povijesnu i nacionalnu baštinu u Ulcinju, kao i pljačkaške privatizacije ekonomija koje su izgrađene doprinosima građana.

„U zadnje vrijeme, ovoj listi dodaju se i investicije u hotele, vjetroelektrane, solarna elektrana u Briskoj Gori kao i istraživanje nafte koje se vrše i prave se protiv Ulcinjana i cijele opštine ali to nas kao Novu demokratsku snagu čini još jačom u odbrani grada i građana. Iz tog razloga, Opština Ulcinj ima obavezu da odbornicima dostavi svu dokumentaciju koja se odnosi na istraživanje nafte u okolini Ulcinja, kako bi se razjasnile odluke Vlade u vezi s tim, a za koju smo mi kao stranka bili protiv i u Skupštini Crne Gore“, piše u saopštenju.

Dodaje se da Skupština mora raspravljati o tome i donijeti zaključke o uticaju na životnu sredinu i ekonomiju, uništavanju obale i promjeni destinacije iz turističkog u industrijski grad, kršenju konvencije o lokalnoj samoupravi čiji je Crna Gora potpisnik, kršenju prava autohtonih naroda kao što su Albanci u Crnoj Gori, lokalnom referendumu pa sve i do protesta.

„Zaključke koje će donijeti Skupština, treba poslati Vladi, ali i primorskim opštinama kao i međunarodnim institucijama koje djeluju u Crnoj Gori“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: