"postupao u suprotnosti sa članom 13 Zakona o sprečavanju korupcije"

DPS Budva prijavio Carevića ASK: Istovremeno obavljao javnu funkciju i dužnost ovlašćenog zastupnika firme

Oni su kazali i da je Carević je u redovnom godišnjem izvještaju koji se podnosi u roku od 30 dana od dana stupanja na funkciju, od 22.10.2020. godine, svjesno obmanuo ASK navodeći

10098 pregleda 14 komentar(a)
DPS Budva, Foto: DPS
DPS Budva, Foto: DPS

Opštinski odbor Demokratske partije socijalista (DPS) Budva podnio je prijavu Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK) protiv predsjednika Opštine Budva, Marka Carevića, saopšteno je danas iz DPS.

U saopštenju se dodaje da su uvidom u dokumentaciju Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) i Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) utvrdili da je Carević od 9.1.2019. do 27.06.2020. i od 24.9.2020. do 17.3.2021. godine, istovremeno obavljao javnu funkciju predsjednika opštine Budva i dužnost ovlašćenog zastupnika u privrednom društvu "Carinvest doo Budva", čiji je ujedno i osnivač.

"Carević je postupao u suprotnosti sa članom 13 Zakona o sprečavanju korupcije, jer u roku od 30 dana nije podnio ostavku na dužnost ovlašćenog zastupnika u privrednom društvu "Carinvest doo Budva". Naime, članom 13 Zakona o sprječavanju korupcije je predviđeno da javni funkcioner koji u toku vršenja javne funkcije prihvati da obavlja drugu dužnost, odnosno funkciju iz člana 11 stav 1 ili člana 12 stav 1 i 3 ovog zakona, dužan je da, u roku od 30 dana od početka vršenja druge funkcije, odnosno dužnosti podnese ostavku na javnu funkciju. Dok je članom 11 istog zakona predviđeno da javni funkcioner ne može biti predsjednik, ovlašćeni zastupnik ili član organa upravljanja ili nadzornog organa, niti izvršni direktor ili član menadžmenta u privrednom društvu", piše u saopštenju DPS.

Oni su kazali i da je Carević je u redovnom godišnjem izvještaju koji se podnosi u roku od 30 dana od dana stupanja na funkciju, od 22.10.2020. godine, svjesno obmanuo ASK navodeći da je izvršen prenos prava u privrednom društvu "Carinvest doo Budva", čiji je ujedno osnivač i u tom trenutku ovlašćeni zastupnik.

"Opštinski odbor DPS Budva očekuje da ASK podnese prijavu protiv predsjednika opštine Budva, u najkraćem mogućem roku", zaključuje se u saopštenju.