Davidović imao najviše donacija, koalicija oko DPS nijednu

Osim maksimalnih 5.000 eura koje je ranije uplatio sam Davidović, njegova lista dobila je još 24 donacije vrijedne više od 41.600 eura

13947 pregleda 21 reakcija 23 komentar(a)
Davidović na dan izbora u Nikšiću, Foto: Luka Zeković
Davidović na dan izbora u Nikšiću, Foto: Luka Zeković

Za potrebe izborne kampanje liste “Narodni pokret” Miodraga Dake Davidovića od donacija je pristiglo više od 46.600 eura, dok, na primjer, koalicija “Evropski tim za Nikšić” nije imala nijednu, pokazuju dokumenta Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) koji se odnosi na izborne žiro-račune, a koja su objavljena na sajtu Agencije.

Prema Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, fizičko lice može da uplati učesnicima izbora najviše 5.000 eura, a pravno lice 20.000 eura.

Osim maksimalnih 5.000 eura koje je ranije uplatio sam Davidović, njegova lista dobila je još 24 donacije vrijedne više od 41.600 eura.

Sve sem jedne od 300 eura bile su donacije fizičkih lica.

Njegova lista dobila je samo jedan od mogućeg 41. mandata u Skupštini opštine Nikšić, koji su održani 14. marta.

Mada je koalicija “Evropski tim za Nikšić” okupljena oko potpredsjednice Demokratske partije socijalista Sanje Damjanović,dobila pojedinačno najviše mandata - 18, ona nije imala pomoć iz donacija.

Prema dokumentu na sajtu Agencije, ona nije dobijala priloge za kampanju.

Socijaldemokratska partija nije uspjela da pređe cenzus u Nikšiću, a za potrebe kampanje lista “Srcem za Nikšić” dobila je samo jednu donaciju od 495 eura.

Građanski pokret URA prijavio je da je dobio 14 donacija vrijednih 1.380 eura.

Njihova lista “Može Nikšić” u lokalnom parlamentu imaće jednog predstavnika.

Sa 1.000 eura pomognuta je kampanja “Za budućnost Nikšića” okupljena oko Demokratskog fronta i njenog nosioca Marka Kovačevića. Kovačević je uplatio tu jedinu donaciju.

“Za budućnost Nikšića” dobila je na izborima 11 mandata.

Koalicija oko Demokrata “Mir je naša nacija” imala je tri priloga vrijedna ukupno 300 eura. Oni su dobili 10 mandata.

Mada je pojedinačno dobila najviše mandata, vlast u tom gradu će, prema najavama Kovačevića, formirati njegova i koalicije okupljene oko Demokrata i URA.

Pregovori su još u toku, i nema nagovještaja kada će i da li će biti potpisan koalicioni ugovor na lokalnim nivou.

Bonus video: