Škrelja: Abazović ruši ugled Krivokapića i države

Poslanik DPS-a upitao je kako premijeru i potpredsjedniku Vlade, ili ministru inostranih poslova, partneri u Briselu mogu vjerovati da su za evropski put Crne Gore, kad nema "ni naznake kad će biti imenovan šef misije pri EU, kad je proces integracija potpuno zaustavljen"

8762 pregleda 34 reakcija 35 komentar(a)
Škrelja, Foto: Luka Zeković
Škrelja, Foto: Luka Zeković

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Luiđ Škrelja ocijenio je da potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, svojim protokolarnim aktivnostima, premijeru Zdravku Krivokapiću i državi "praktično od prvog dana ruši ugled".

"Juče je premijer Zdravko Krivokapić na prvom premijerskom satu govorio između ostalog i o doprinosu njegove Vlade, i svom lično, podizanju međunarodnog ugleda Crne Gore. Nije smiješno. Govorio je povišenim tonom, dijeleći lekcije poslanicima. Kao razredni starješina koji je na čas došao malo nervozan. Nešto poput onog njegovog obraćanja direktorima škola. Samo što nije prijetio prstom, niti da će im smanjiti plate. Nabrojao je sve svoje kontakte s međunarodnim partnerima, ne zaboravljajući ni 'diplomatski hor'," saopštio je Škrelja.

Čini se ipak, kako je kazao, da ti susreti na njega nisu ostavili mnogo traga.

"Ni on ni njegovih '12 apostola' o kojima nema pregovora - kako poruči prije svega onima što su ga izabrali - ne shvataju kako svijet funkcioniše. Ništa nijesu naučili za ovih pola godine. Ne razumiju da ih ustvari međunarodni partneri samo posmatraju. Misli li možda premijer Krivokapić da je fascinirao generalnog sekretara NATO kad mu je objasnio u sjedištu Alijanse da je njegova Vlada odustala od poligona Sinjajevina zato što se još ne zna da li voda sa izvorišta Mareza potiče otuda, ili sa Ponikvica i Kape Moračke? Ili, je li mu neko iz 'diphora' rekao da Crna Gora nije više ona zemlja u koju su došli na službu, zemlja dobrih vijesti. Da li im je objasnio zašto je nivo diplomatskog predstavljanja u svim zemljama i međunarodnim organizacijama toliko dugo bio, a u nekima još uvijek, sveden na nivo otpravnika poslova", naveo je Škrelja.

Upitao je i kako Krivokapiću i Abazoviću, ili ministru inostranih poslova, partneri u Briselu mogu vjerovati da su za evropski put Crne Gore, kad nema "ni naznake kad će biti imenovan šef misije pri EU, kad je proces integracija potpuno zaustavljen".

"Ili kad im iz DF-a povišenim tonom poručuju da mišljenje Venecijanske komisije ne znači ništa. Kad već pominjemo Abazovića, koji valjda po ugledu na premijera, po rasporedu u Vladi danas viče na poslanike u Parlamentu, morao bi znati - iako je kako reče on Krivokapića predložio na tu funkciju - da mu on svojim protokolarnim aktivnostima praktično od prvog dana ruši ugled. Kao i ugled države u kojoj je potpredsjednik Vlade. Zna se po protokolu i diplomatskim pravilima ko može da čestita međunarodnim partnerima određene događaje, i na kom se nivou to radi. Abazović sa nivoa koji za međunarodne partnere baš ništa ne znači, ne patiše i šalje čestitke šefovima država, vlada, parlamenata. Samo se može zamisliti šta se na tim adresama misli kad čestitka dođe i od njega", dodao je Škrelja.

Kazao je kako u DPS-u žele da se navedeno shvati najdobronamjernije.

"Da se ovim pozabavi Ministarstvo vanjskih poslova i Državni protokol. Kako se ne bi dešavalo da Brnabićku, kad bude dolazila opet u Podgoricu, Krivokapić i njegovi dočekuju postrojeni kao oni iz Đekne. Ili, ne daj bože, kao da izjavljuju saučešće, u čemu su se, istina, i na međunarodnom planu izvještili. Ne radi se o 'prosipanju' Krivokapića i Abazovića, već o ugledu države koju predstavljaju. Bilo bi dobro ako je ovo samo plaćanje danka neiskustvu i odsustvu diplomatskih vještina. Ali, bojimo se, sudeći po njihovom ophođenju prema predstavnicima zakonodavne vlasti, prema medijima, i ukupnom ponašanju, da su se brzo uživjeli u svoje nove uloge. A usta im puna demokratije i reformi. Premijer se juče na Cetinju požalio kako mu ne može bit da gostuje na Javnom servisu kad on hoće, dok njegov predlagač Abazović danas obeća da će se založiti da se gradi u Crnoj Gori takav sistem u kom će građani sami sebe prijavljivati policiji i tužilaštvu. I jedan i drugi evropski, nema što", zaključio je Škrelja.

Bonus video: