Tajni podaci su iz dokumenta ANB-a

Skupštinski Odbor za odbranu i bezbjednost će 31. marta održati kontrolno saslušanje Abazovića i Vukšića u vezi sa mogućim kršenjem Zakona o tajnosti podataka, što smatra Konjević da se desilo

65988 pregleda 97 reakcija 97 komentar(a)
Zdravko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Zdravko Krivokapić, Foto: Savo Prelević

Premijer Zdravko Krivokapić rekao je da skupštinskom Odboru za bezbjednost nisu dostavljena dokumenta ili tajni podaci druge države ili međunarodne organizacije, već da se radi o podacima Agencije za nacionalnu bezbjednost.

“Nijedan od dokumenata koji je Agencija za nacionalnu bezbjednost dostavila Odboru za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore, za potrebe kontrolnog saslušanja potpredsjednika Vlade Crne Gore, Dritana Abazovića, ne predstavlja dokument, odnosno tajni podatak druge države ili međunarodne organizacije, već su u pitanju isključivo nacionalni dokumenti - tajni podaci nastali u radu ANB-a, sačinjeni od strane ovlašćenih službenika, kojima je stepen tajnosti određen u skladu sa rješenjem kojim su određene kategorije podataka ANB stepena tajnosti ‘tajno’”, piše u dokumentu objavljenom na sajtu Skupštine.

U pitanju je pisani odgovor na pitanje predsjednika Socijaldemokratske partije i člana Odbora Raška Konjevića, a u vezi sa sumnjama da je direktor ANB-a Dejan Vukšić odao tajne podatke jedne zemlje članice NATO-a poslancima koji su članovi Odbora. Sjednica je bila zakazana na inicijativu Konjevića i ticala se kontakata vicepremijera Dritana Abazovića sa lažnim američkim diplomatom Stevanom Simijanovićem, a ishodovala je teškim optužbama da je Vukšić dostavio podatke o kontaktima agenata stranih službi, domaćim agentima i nekim operacijama.

Konjević je na Premijerskom satu prije dva dana više puta ponovio da su to informacije koje ni na jedan način ne smiju biti dostupne poslanicima.

Skupštinski Odbor za odbranu i bezbjednost će 31. marta održati kontrolno saslušanje Abazovića i Vukšića u vezi sa mogućim kršenjem Zakona o tajnosti podataka, što smatra Konjević da se desilo. Taj stav dijele i poslanici DPS-a.

Polemika Krivokapića i Konjevića počela je nakon sjednice Odbora u vezi Simijanovića a nastavljena je prije dva dana na Premijerskom satu, kada su se sporili takođe da li je bilo ili nije kršenja zakona. U međuvremenu je na sajtu objavljen i odgovor Krivokapića na poslaničko pitanje o tome da li će predložiti Vladi razrješenje v. d. direktora ANB zbog kršenja Zakona o tajnosti podataka.

Premijer je naveo i da se “jedini zapis podataka o kojima je riječ, nalazi u dokumentu sačinjenom od strane ovlašćenog službenika ANB-a, znači u nacionalnom dokumentu, kojem članovi Odbora mogu pristupiti bez dozvole...

On podsjeća da članovi Odbora za bezbjednost imaju pristup tajnim podacima i da su se obavezali na čuvanje službene tajne.

Krivokapić je u pisanom odgovoru, ali i tokom skupštinske rasprave naveo da su poslanici, među kojima i Konjević, dužni da pisano obavijeste ovlašćeno lice ako smatraju da je prekršen Zakon o tajnosti podataka: “Vi kao član Odbora za bezbjednost ste 8.03.2021. u prostorijama ANB-a izvršili uvid u navedenu dokumentaciju i ukoliko bi bilo tačno da postoje bilo kakve nepravilnosti u dokumentima... bill ste dužni da odmah pismenim putem obavijestite direktora ANB-a Dejana Vukšića, što vi namjerno niste učinili. Umjesto toga ste svjesno izbjegli svoju zakonsku obavezu rukovodeći se isključivo jefitinim politčkim interesima, a ne interesima države...”, naveo je premijer.

Konjević je na sličnu prozivku tokom Premijerskog sata kazao da je on spreman da podnese ostavku kao poslanik ako se utvrdi da nije bio u pravu i pitao Krivokapića da li će on podnijeti ostavku ako nije istina da je on odao tajni podatak.

Advokat i bivši ministar pravde Dragan Šoć tvrdi da u slučaju navodnog odavanja tajnih podataka članovima Odbora nema krivičnog djela špijunaže, ali ni nekog drugog koji su navodno počinili pojedini poslanici.

“Ako je napravljen neki propust, onda je to u internim procedurama Agencije za nacionalnu bezbjednost”, rekao je Šoć za “Vijesti”.

Premijer: Vukšić uživa obavještajno povjerenje NATO-a

“Direktor ANB Dejan Vukšić uživa obavještajno povjerenje NATO partnera. Ukoliko postoji bilo koji obavještajni problem, propust ill nesporazum, takav problem će se rješavati izmedu ovih partnera, kao i pred domaćim institucijama u skladu sa zakonskim propisima... Vlada će sankcionisati svaku kompromitaciju obaveštajnog sektora, bilo da dolazi od strane zaposlenih u ANB-u, članova Vlade ill trećih lica”, piše u odgovoru Krivokapića.

Bonus video: