Zeković: Njegovati zdravije političke odnose, raditi na približavanju i pomirenju

"Nije u redu da budem kažnjen van konteksta i teme tim prije što je smisao mog oglašavanja, u decembru 2020, bio da ukažem da je usvajanje Deklaracije o Srebrenici stvarna potreba crnogorskog društva kojoj treba prilagoditi i reaktivnu mimiku lica svakog od nas", naveo je Zeković u svom reagovanju

8317 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Zeković, Foto: Igor Sljivančanin
Zeković, Foto: Igor Sljivančanin

Aleksandar Saša Zeković, aktivista za ljudska prava, kazao je da nije imao namjeru da insinuira niti da uvrijedi predsjednika Skupštine Crne Gore, a da je iz neposredne komunikacije saznao da su članovi Demokrata to tako razumjeli.

On je reagovao na izjavu Demokrata da ne postoji razlog da DPS zasluge za svoje predloge, uključujući i onaj o danu žalosti, pripisuju upravo njemu.

Zeković je, između ostalog, inicijator uspostavljanja programa sjećanja na sve žrtve pandemije koronavirusa u Crnoj Gori.

"U saopštenju Demokratske Crne Gore pomenut sam, na žalost, zbog sujete u produženom trajanju. Nije u redu da budem kažnjen van konteksta i teme tim prije što je smisao mog oglašavanja, u decembru 2020, bio da ukažem da je usvajanje Deklaracije o Srebrenici stvarna potreba crnogorskog društva kojoj treba prilagoditi i reaktivnu mimiku lica svakog od nas", naveo je Zeković u svom reagovanju.

Kazao je da mu je žao ukoliko su Demokrate pomislile da je na neki način želio da uvrijedi predsjednika Skupštine, ali i da je on uputio Vladi Crne Gore inicijativu da 22. mart proglasi za Dan žalosti i nacionalnog sjećanja na sve žrtve koronavirusa u Crnoj Gori. "Tog datuma je 2020. preminuo prvi građanin Crne Gore od posljedica izazvanih koronavirusom", dodao je on.

"Vlada nije ni odgovorila. Iako se hvali otvorenošću, činjenice govore da je uobičajena praksa da se građanima i javnosti, na njihova interesovanja, ne pruži elementarni odgovor. Inicijativu je podržao predsjednik Crne Gore a konkretnim odlukama predsjednici čak 17 opština koji dolaze iz različitih političkih partija. Svi oni imaju i njeguju različite lične i kolektivne identitete. Nezavisne građanske grupe su kroz 15 različitih komemorativnih aktivnosti, u pet opština, dale svoj doprinos njegovanju kolektivnog sjećanja i podizanju ukupne odgovornosti za zdravlje stanovništva. Sve to je inicijativi dalo puni smisao, konstruktivnost i širinu", rekao je Zeković.

Istakao je da predsjedniku Vlade nijesu dozvolili da se uspostavi očekivano nacionalno jedinstvo ali da je ipak, uprkos tome, u Tivtu, povodom tog tužnog dana, koji zvanično nije smio priznati, zasadio maslinu u znak sjećanja na sve umrle u Crnoj Gori.

Zeković smatra da to daje nadu da politički odnosi mogu i moraju biti zdraviji i "da možemo zajednički raditi na unaprjeđenju odgovornosti, približavanju i pomirenju podijeljene Crne Gore"

Bonus video: