BS: Pozdravljamo obraćanje Ambasade SAD, Vlada da prihvati činjenice o genocidu u Srebrenici

"Crna Gora, kao država koja baštini civilizacijske i evropske vrijednosti, treba slijediti i odluke američkog Senata i Evropskog parlamenta, koji su izglasali rezolucije o genocidu u Srebrenici"

10937 pregleda 53 reakcija 53 komentar(a)
Bošnjačka stranka, Foto: Bscg.me
Bošnjačka stranka, Foto: Bscg.me

Bošnjačka stranka (BS) pozdravlja obraćanje Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici povodom komentara ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića oko genocida u Srebrenici, saopšteno je iz te stranke.

"Suočavanje s prošlošću mora biti put ka trajnom pomirenju na ovim prostorima. Odluke Međunarodnog suda pravde i Haškog tribunala nedvosmisleno su jasne - u Srebrenici se desio genocid. Crna Gora, kao država koja baštini civilizacijske i evropske vrijednosti, treba slijediti i odluke američkog Senata i Evropskog parlamenta, koji su izglasali rezolucije o genocidu u Srebrenici", navodi se u saopštenju BS.

Oni su dodali da će u Skupštini ponovo inicirati Prijedlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

"Pozivamo sve političke partije koje se zalažu za trajni mir, pomirenje i suočavanje s prošlošću da podrže ovaj prijedlog. Vlada Crne Gore, kao krovna institucija, premijer i svi ministri moraju pokazati odgovornost i spremnost da prihvate činjenice o genocidu u Srebrenici, a sve u cilju bolje budućnosti za sve građane Crne Gore", rekli su iz BS.

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava u Vladi Crne Gore Vladimir Leposavić relativizovao je na sjednici Skupštine Crne Gore 26. marta odluku Međunarodnog suda za ratne zločine o genocidu u Srebrenici, navodeći da je ona bazirana na stavu Haškog tribunala koji je, kako je rekao, kompromitovan jer je prikrio dokaze o zločinima nad Srbima na Kosovu.

“Spreman sam da priznam da je učinjen zločin kada se to nedvosmisleno utvrdi. Svakako neću sporiti pravnu važnost odluka međunarodnih tijela, niti ću sporiti pravo Bošnjaka i Muslimana da u srcima ovaj zločin doživljavaju kao trajnu patnju i tragediju. Spreman da se poklonim svim žrtvama, a naročito žrtvama Srebrenice jer su to žrtve mojih prijatelja i sugrađana i to i ovom prilikom činim,” rekao je između ostalog Leposavić 26. marta u Skupštini odgovarajući na poslaničko pitanje Andrije Nikolića (DPS).

Bonus video: