Đeka: Leposavićevi "fauli" oko Srebrenice i Kosova unižavaju njega, Vladu i državu

"Ministar Leposavić još nije shvatio da je na izuzetno važnoj državnoj funkciji. Jer, kada bi to znao, osim što koristi privilegije koje sa tom visokom funkcijom idu, morao bi da uvijek ima na umu da svoje lične stavove, koji nijesu u skladu sa državnim i međunarodnim politikama i pravom, može da zastupa u svom domu ili sa prijateljima", kazao je on

15401 pregleda 45 reakcija 44 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Poslanik Albanske koalicije “Jednoglasno” i predsjednik Demokratske partije, Fatmir Đeka ocijenio je da je ministar ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić izjavama o Sreberenici i Kosovu, unizio sebe, Vladu i državu koju predstavlja. On se tim povodom javnosti obratio saopštenjem koje prenosimo u cjelosti.

"Ministar Leposavić još nije shvatio da je na izuzetno važnoj državnoj funkciji. Jer, kada bi to znao, osim što koristi privilegije koje sa tom visokom funkcijom idu, morao bi da uvijek ima na umu da svoje lične stavove, koji nijesu u skladu sa državnim i međunarodnim politikama i pravom, može da zastupa u svom domu ili sa prijateljima. Kako to očito još ne razumije, onda imamo teške "faule" koje je u petak napravio u Skupštini Crne Gore negirajući genocid u Srebrenici. Nevjerovatno je da 2021. godine u Crnoj Gori koja je članica NATO-a i stremi EU imamo visoke državne zvaničnike koji tu činjenicu još ne prihvataju.

Ali, nije se aktuelni ministar samo tu zaustavio. Stigao je i do milog mu, kako reče, Kosmeta ne shvatajući da je to odavno samostalna država – Republika Kosovo. Da su u toj suverenoj državi nedavno održani fer i demokratski izbori i da je ta država, koju je Crna Gora priznala prije više od deceniju, nedavno dobila demokratsku vladu. U kojoj dično sjede i njegovi sunarodnici i u kojoj su sve ostale manjine ispoštovane i uvažene.

Dakle, poštovani ministre, svojim opasnim relativizacijama i nedržavničkim iskazima najviše ste sebe unizili, potom Vladu u kojoj sjedite, ali i međunarodni ugled Crne Gore, te pogazili međunarodne ugovore i standarde koji obavezuju našu državu.

Ako je i od Vas, trenutnog ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava, previše je", navodi se u saopštenju Đeke.

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava u Vladi Crne Gore Vladimir Leposavić relativizovao je na sjednici Skupštine Crne Gore 26. marta odluku Međunarodnog suda za ratne zločine o genocidu u Srebrenici, navodeći da je ona bazirana na stavu Haškog tribunala koji je, kako je rekao, kompromitovan jer je prikrio dokaze o zločinima nad Srbima na Kosovu.

“Spreman sam da priznam da je učinjen zločin kada se to nedvosmisleno utvrdi. Svakako neću sporiti pravnu važnost odluka međunarodnih tijela, niti ću sporiti pravo Bošnjaka i Muslimana da u srcima ovaj zločin doživljavaju kao trajnu patnju i tragediju. Spreman da se poklonim svim žrtvama, a naročito žrtvama Srebrenice jer su to žrtve mojih prijatelja i sugrađana i to i ovom prilikom činim,” rekao je između ostalog Leposavić 26. marta u Skupštini odgovarajući na poslaničko pitanje Andrije Nikolića (DPS).

Bonus video: