britanska ambasadorka u cg i britanski ambasador u bih poručili

Medoks i Fild: U Srebrenici se desio genocid, naprijed možemo samo uz priznavanje i poštovanje prošlosti

"To su činjenice utvrđene pred dva međunarodna suda na osnovu brojnih dokaza"

27796 pregleda 792 reakcija 149 komentar(a)
Ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori, Karen Medoks, Foto: Tviter/Karen Medoks
Ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori, Karen Medoks, Foto: Tviter/Karen Medoks

Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje jasno u svom dugogodišnjem stavu da je ono što se desilo u Srebrenici bio genocid, saopštili su danas ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Karen Medoks i ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini (BiH) Met Fild.

To je navedeno na Tviter nalogu Ambasade Velike Britanije u Crnoj Gori.

"To su činjenice utvrđene pred dva međunarodna suda na osnovu brojnih dokaza. Naprijed možemo ići samo uz priznavanje i poštovanje prošlosti". poručili su Medoks i Fild u zajedničkoj izjavi.

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava u Vladi Crne Gore Vladimir Leposavić relativizovao je na sjednici Skupštine Crne Gore 26. marta odluku Međunarodnog suda pravde u Hagu o genocidu u Srebrenici, navodeći da je ona bazirana na stavu Haškog tribunala koji je, kako je rekao, kompromitovan jer je prikrio dokaze o zločinima nad Srbima na Kosovu.

“Spreman sam da priznam da je učinjen zločin kada se to nedvosmisleno utvrdi. Svakako neću sporiti pravnu važnost odluka međunarodnih tijela, niti ću sporiti pravo Bošnjaka i Muslimana da u srcima ovaj zločin doživljavaju kao trajnu patnju i tragediju. Spreman da se poklonim svim žrtvama, a naročito žrtvama Srebrenice jer su to žrtve mojih prijatelja i sugrađana i to i ovom prilikom činim,” rekao je između ostalog Leposavić 26. marta u Skupštini odgovarajući na poslaničko pitanje Andrije Nikolića (DPS).

Preporučujemo za Vas