Abazović - Di Majo: Puna podrška Italije u evropskim integracijama Crne Gore

Potpredsjednik Vlade je kazao da su odnosi Crne Gore i Italije tradicionalno prijateljski, sadržani intenzivnim kontaktima na visokom i radnom nivou, saradnjom na bilateralnom i multilateralnom planu, kao i kroz strateško partnerstvo u okviru Alijanse

4906 pregleda 3 komentar(a)
Di Majo i Abazović, Foto: Vlada Crne Gore
Di Majo i Abazović, Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora ima potpunu podršku Italije u evropskim integracijama, kao što ju je imala i tokom pristupanja NATO-u poručio je ministar vanjskih poslova Italije Luiđij di Majo tokom sastanka sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem u Vili Gorica.

Di Majo je, kako je saopšteno iz Vlade, iskazao zadovoljstvo što Crna Gora svoju budućnost vidi u Evropskoj uniji.

Abazović je kazao da su odnosi Crne Gore i Italije tradicionalno prijateljski, sadržani intenzivnim kontaktima na visokom i radnom nivou, saradnjom na bilateralnom i multilateralnom planu, kao i kroz strateško partnerstvo u okviru Alijanse.

Vicepremijer je, kako je saopšteno, izražavajući zadovoljstvo zbog Di Majove posjete, naznačio da je današnji susret umnogome bitan za Vladu, jer se radi o prvoj zvaničnoj posjeti ministra vanjskih poslova Kvinte Crnoj Gori od stupanja na dužnost 42. Vlade Crne Gore.

Sa sastanka
Sa sastankafoto: Vlada Crne Gore

Razgovarajući o mogućnostima za unapređenje privredne saradnje, Abazović je ukazao na to da je Italija jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera i stranih investitora u Crnoj Gori. Naglasio je da kroz Sporazum o strateškoj saradnji Italije i Crne Gore, potpisanim 2010. godine, treba intenzivirati ekonomsku saradnju i u tom kontekstu istakao značaj koji "Podmorski elektroprenosni kabal" ima za ekonomsku saradnju dvije zemlje.

Imajući u vidu broj turista iz Italije koji na godišnjem nivou posjeti Crnu Goru, ali i značaj turizma za ekonomiju naše države, potpredsjednik Vlade je istakao i značaj saradnje dvije zemlje u oblasti turizma.

Šef italijanske diplomatije se, kako je saopšteno iz Vlade, zahvalio na srdačnom prijemu i iskazao nadu da će u narednom periodu doći do još intenzivnije ekonomske saradnje između dvije prijateljske zemlje. Tokom sastanka se razgovaralo i o značaju razmjene iskustava između Crne Gore i Italije u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, reformama u oblasti vladavine prava, regionalnoj saradnji, kao i saradnji na nivou univerziteta dvije zemlje, navode iz Vlade.

Konstatovano je da dvije zemlje imaju veoma slične izazove i procese kao i da to može biti važno u razmjeni iskustava dvije zemlje.

Bonus video: