Klarić izabran za generalnog sekretara Skupštine Crne Gore

Predlog za imenovanje Klarića podnio je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić

15425 pregleda 292 reakcija 15 komentar(a)
Klarić, Foto: Skupština Crne Gore
Klarić, Foto: Skupština Crne Gore

Skupština Crne Gore je na današnjoj sjednici za generalnog sekretara izabrala Aleksandra Klarića, koji je do sada obavljao funkciju savjetnika predsjednika parlamenta Alekse Bečića.

Za imenovanje Klarića glasao je 41 poslanik, protiv je bio jedan, a uzdržano 20.

Predlog za imenovanje Klarića podnio je predsjednik Skupštine.

Bečić je na sjednici pročitao biografiju Klarića i ocijenio da se radi o mladom, obrazovanom, energičnom čovjeku koji ima radne i menadžerske sposobnosti.

"Nadam se da će doprinijeti da podižemo i jačamo ulogu Skupštine", kazao je Bečić.

U biografiji Klarića se navodi da je diplomirao međunarodnu politiku na beogradskom Fakultetu političkih nauka gdje je trenutno na doktorskim studijama, dok je magistrirao na beogradskom Univerzitetu na temu “Značaj i uloga lokalne samouprave u Evropskoj uniji danas“.

Radni angažman je počeo 2015. godine u Centru za međunarodnu javnu politiku, gdje je obavljao funkciju predsjednika organizacije.

Učestvovao je u brojnim projektima i konferencijama iz oblasti međunarodne politike i nevladinog sektora.

Dosadašnjem generalnom sekretaru Skupštine Aleksandru Jovićeviću juče istekao mandat.

Bivši predsjednik parlamenta Ivan Brajović (SD) zahvalio je na saradnji Jovićeviću.

Skupština je na početku sjednice konstatovala da je Asim Amdrić podnio ostavku na mjesto zamjenika člana Državne izborne komisije.

Za zamjenika generalnog sekretara izabrani su Lidija Grdinić iz SNP-a i Milena Vuković Sekulović iz Građanskog pokreta URA.

Za Grdinić su glasala 42 poslanika, četiri protiv, a 18 je bilo uzdržano.

Vuković Sekulović podržala su takođe 42 poslanika, četiri su bila protiv, a 19 uzdržano.

One će zamijeniti Mer­su­di­na Gre­di­ća, kojem je istekao mandat i Mariju Mirjačić, kojoj mandat ističe krajem oktobra ove godine.

Za razrješenje Mirjačić glasao je 41 poslanik, a protiv je bilo 24.

Danijel Živković (DPS) imao je primjedbe na razloge za razrješenje Mirjačić, koja nije željela da učestvuje u nastavku sjednice 28. decembra, koju je opozicija bojkotovala tvrdeći da je prekršen Poslovnik priikom utvrđivanja kvoruma.

"Razlozi za razrješenje Mirjačić ne stoje, ona je profesionalnim odnosom ukazala na kršenje Poslovnika", rekao je Živković.

Slaven Radunović (DF) kazao je da niko nema ništa lično protiv nje, ali da treba da se zna da ako je neko partijski vojnik to treba da ima značaja u partiji i treba da je štititi partija.

"Ali činovnici u Skupštini imaju svoje radne zadatke i ako dođemo u situaciju da nam službenici procjenjuju da li je nešto po zakonu i Ustavu doći ćemo u situaciju da ne možemo ovdje da glasamo o zakonima koji se njima ne sviđaju. To ne smijemo da dozvolimo", poručio je Radunović.

Bečić je podsjetio da se zamjenici generalnog sekretara biraju na četiri godine i u prethodnom periodu je to bio dogovor unutar parlamentrane većine.

"Preuzeo sam funkciju predsjednika Skupštine 23. septembra i vjerovatno neočekivano od mnogih, smatrao sam da treba da nastavimo zajedno da radimo do kraja marta, kada im ističe mandat. Desio se čuveni 28. decembar. Imali ste, kao partija, legitimno pravo kad smatrate da treba, da protestujet, dae bojkotijete, da pokušate političke instrukcije...ali kada govorimo o službenicima Skupštine, oni moraju da služe instituciji koju predstavljaju, ne vezano ko je predsjednik, koje su partije, ko je većina, a ko manjina...", rekao je Bečić.

Dodao je da je on vjerovatno jedan od posljednjih ljudi kojem se može imputirati i primisao o revanšizmnu, ali je 28. decembra informisan da generalni sekretar i zamjenici ne žele da uđu u salu i pruže mu asistenciju.

Genci Nimanbegu (Albanska lista) kazao je da ako su 28. decembra generalni sekretar i zamjenici upozorili da smatraju da je povreda Poslovnika, odna imaju pravo i da ne dođu i ne pomažu.

"Ako nijesu rekli, onda imate pravo da tražite razrješenje. Ovakva poruka treba da ide prema svim institucijama i upravama, da službenici moraju da budu profesionalni", kazao je Nimanbegu.

Bonus video: