Teško je raditi brže i bolje sa "spržene zemlje"

Burna sjednica SO Tivat, usvojen izvještaj o radu gradske uprave

SO je jednoglasno usvojila predlog odluke o novim mjerama podrške lokalnoj privredi zbog koronavirusa, a većinom glasova prihvaćen je u Elaborat o racionalizaciji poslovanja opštinskih preduzeća Parking servis i Autobuska stanica, njihovim spajanjem

8904 pregleda 4 komentar(a)
Sa sjednice SO Tivat, Foto: Siniša Luković
Sa sjednice SO Tivat, Foto: Siniša Luković

Nakon sedam sati rasprave, međusobnog prepucavanja na razne teme, te više pauza zbog na momente naelektrisane atmosfere u skupštinoj sali ili razjašnjivanja elementarnih pitanja o tome što bi trebalo da bude sadržaj zapisnika sa sjednice parlamenta, odbornici u SO Tivat juče su usvojili Godišnji izvještaj o radu predsjednika Opštine i radu lokalne uprave i službi za 2020. godinu.

Odbornici aktuelne vlasti istakli su da se "jedanaest dvanaestina“ Izvještaja odnosi na rad bivše gradske uprave jer su rukovodioci sekretarijata i službi koje je postavila nova vlast, imenovani tek krajem novembra. Uprkos tome, oni i odbornici HGI su podržali Izvještaj, dok su odbornici sada opozicionog DPS bili uzdržani.

Sjednicu je odbilježilo i naizmjenično "igranje“ opozicionih DPS, SD i HGI sa kvorumom jer su te partije povremeno prijetile da će, zbog "uvreda i napada“ koje doživljavaju, napustiti sjednicu i tražile pauze u radu SO, jer je aktuelnoj vlasti nedostajao jedan njen odbornik obolio od korone, bez koga ne bi imala kvorum za zasijedanje.

Izvještaj o radu lokalne uprave za 2020. potpisuje aktuelni gradonačelnik Željko Komnenović (NP) koji je na funkciji predsjednika Opštine od 16. oktobra, pa se taj dokument u najvećoj mjeri odnosi na rad i reuzultate prethodne uprave predvođene smijenjenim gradonačelnikom Sinišom Kusovcem (DPS).

Komnenović je kazao da su prošlu godinu obiježili koronakriza, teška materijalna situacija u koju je grad dovela prethodna DPS uprava i veliki broj neizmirenih računa i obaveza Opštine zbog kojih je njen račun u svakom trenutku mogao biti blokiran. Nova vlast je, kako je kazao, dobrim odnosom i razumijevanjem građana i drugih povjerilaca kojima se duguje, to izbjegla i sa nedavno uzetih tri miliona eura kredita, Opština kreće u izmirivanje tih obaveza i realizaciju nekih od investicija koje su morale biti odložene znog pustoši u gradskoj kasi koju je ostavio Kusovac.

On je najavio početak gradnje MR2 pristupne saobraćajnice za Luštica Bay, izradu digitalnog katastra opštinske imovine i upozorio da Opštini prijeti i mogućnost da izgubi veliki novac jer se protiv nje zbog propusta bivših gradskih uprava, trenutno vodi čak 259 raznih sudskih postupaka sa odštetnim zahtjevima.

"Očekujemo i konačnu odluku Agencije za zaštitu konkurencije oko legalnosti državne pomoći - opraštanja Porto Montenegru komunalija u iznosu od 5,6 miliona eura i od toga će zavisiti dalji odnos Opštine prema investitorima“, kazao je on.

Jovanka Laličić (DPS) ocijenila da je izvještaj "preopširan i nelogičan sa dosta manjkavosti jer se nova vlast nema čime pohvatli zato što ništa nije ni uradila“.

"Prošlo je više od šest mjeseci i više nemate nikakvog opravdanja da samo pominjete propuste bivše vlasti i „vadite“ sa na njih, pričama o navodnoj sprženoj zemlji koja vam je ostavljena“, kazala je Laličić prozivajući aktuelnu vlast da nije ispunila svoja predizborna obećanja o tome da će u Opštini raditi samo Tivćani i o decentralizaciji vlasti.

SO Tivat
foto: Siniša Luković

Laličić ističe da se u Opštinu dovode kadrovi sa strane, poput menadžerke Opštine koja je iz Kotora ili glavnog gradskog arhiotekte iz Podgorice, te da nova Vlada ne uvažava aktuelnu tivatsku upravu jer se ne osvrće na njene zahtjeve za pomoć lokalnoj privredi koja je bila zatvorena zbog korone, odnosno zato što Tivat po prvi put, sada nema svojg predstavnika u Bordu direktora Aerodroma Crne Gore.

"Predsjednik Komnenović je 16.oktobra prilikom preuzimanja vlast od vašeg gradonačenika Kusovca na računu Opštine zatekao samo nepunih 67 hiljada eura, a istovremeno smo našli i neplaćene dugove i dospjele obaveze Opštine od 3.504.330 eura, minus na overdraft kreditu kod Prve banke u iznosu od 147.488 eura, te još preko 1,5 miliona eura raznih neplaćenih računa i potraživanja raznih povjerilaca po ladicama Sekretarijata za finansje, a koji uopšte nisu ni bili unešeni u sistem Trezora Opštine. Ako to nije spržena zemja, onda ne znam što jeste“, odgovorio joj je sekretar za finansije Jovan Brinić (NP).

Potpredsjednik Opštine Goran Božović naveo da su u međuvremenu skresali brojne nepotrebne troškove na koje je prethodna vlast rasipala novac Tivćana - od uštede oko 1.500 eura mjesečno na račune za službene mobilne telefone do racionalizacije korištenja voznog parka i redukcije broja zaposlenih od preko 40 odsto.

Komnenović je kazao da nova uprava nije mogla proteklih mjeseci pokrenuti bilo kakve investicije u komunalnu infrastrukturu "kad nam vi ni centra niste ostavili u budžetu već samo dugove koje sa mukom saniramo“, da je zatečeno katastrofalno stanje i velike dubioze u opštinskim preduzećima poput Komunalnog.

"Za razliku od DPS, SD i HGI, mi nemamo podanički odnos prema Vladi, već korektnu saradnju. Neće više kao za vaše vrijeme, investitori zaobilaziti Opštinu i sve svoje poslove u Tivtu završavati sa Vladom, preko naših leđa“, kazao je Komnenović.

SO Tivat
foto: Siniša Luković

On je rekao da Opština više neće dati nijednu dozvolu za rad kondo hotela „jer nama ne treba prodaja stanova pod maskom hotela, već pravi hoteli u kojima će se zapošljavati radnici“.

Siniša Kusovac je istakao je da je za vrijeme mandata posljednjje DPS uprave od 2016. do 2020. u lokalnu infrastrukturu uloženo ukupno 26 miliona eura i odbacio optužbe nove vlasti o ostavljenim dugovima ističuči da „niko ne želi da kaže što smo sve završili i platili lani prije promjene vlasti“.

"Da li je neko ukrao ili pronevjerio tih 3,5 miloja eura koliko ste kao neplaćene obaveze zatekli, ili je taj novac uložen u konkrektne projekte“, kazao je Kusovac, kojeg je Miomir Abović (NP) pohvalio za “nenamjernu, ali iskrenu frojdovsku omašku“ jer je Kusovac svoje izlaganje zavšio ustrvrdivši: “Mi smo radili na uštrb građana Tivta“.

Abović je kasnije tri partije prozvao za fašizam prema svima koji nisu bili njihovi članovi ili istomišljenici, a što je izazvalo burne reakcije odbornika DPS, SD i HGI.

Odborici DPS ukazali su na "konflikt interesa“ u kojem je po njima bila nova gradska menadžerka Patricia Pobrić jer sa te pozicije ona utiče na odluke sa kojim će NVO Opština sarađivati na raznim projektima, na što im je Pobrić ukazala da je poziciju odgovorne osobe u NVO "Naša akcija“ napustila nekoliko dana prije nego što je zasnovala radni odnos u Opštini.

SO je jednoglasno usvojila predlog odluke o novim mjerama podrške lokalnoj privredi zbog koronavirusa, a većinom glasova prihvaćen je u Elaborat o racionalizaciji poslovanja opštinskih preduzeća Parking servis i Autobuska stanica, njihovim spajanjem.

Preporučujemo za Vas