Tužioci neće protiv policije ni kad sud traži

Ustavni sud obavezao Vladu da obezbijedi da ODT Podgorica hitno istraži torturu Nikole Bajčetića još iz 2015.

15286 pregleda 188 reakcija 7 komentar(a)
NIkola Bajčetić najednom od protesta, Foto: Filip Roganović
NIkola Bajčetić najednom od protesta, Foto: Filip Roganović

Nakon više usvojenih presuda i pritužbi za nedjelotvornu istragu, Evropskom sudu za ljudska prava predstoji još jedna iz Crne Gore ukoliko Vlada ne obezbijedi da Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici hitno istraži torturu i zlostavljanje bivšeg odbornika i aktiviste Pokreta za promjene Nikole Bajčetića, za događaj iz oktobra 2015. kada ga je policija maltretirala tokom ukljanjanja takozvanog šatorskog naselja ispred Skupštine Crne Gore.

Ustavni sud će obavijestiti Vladu da podgoričko tužilaštvo, koje vodi istragu protiv nepoznatih policajaca već pet godina, nije ispoštovalo njihovu odluku. Taj sud je u septembru prošle godine naložio ODT da “preuzme mjere i radnje radi sprovođenja brze, temeljne i nezavisne istrage i identifikuje i goni počinioce zbog krivičnog djela zlostavljanja”, a nakon što je usvojio žalbu Bajčetića.

Ustav Crne Gore i Zakon o Ustavnom sudu propisuju da” izvršenje odluke Ustavnog suda, kada je to potrebno, obezbjeđuje Vlada”. Sud je tu mogućnost rijetko koristio, sem recimo u slučaju “majki” kada je tada tadašnja Vlada premijera Duška Markovića ukinula naknade majkama sa troje i više djece nakon što je taj zakon u Skupštini usvojen na inicijativu tadašnje opozicije. Ili dijela radnika “Radoja Dakića”, kada je obavezao Vladu da im isplati naknade od po 2.000 eura.

Na sjednici 31. marta US je utvrdio, kako je objavljeno na sajtu, da “Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici naloge iz odluke Ustavnog suda Crne Gore U-III br.442/18, od 30. septembra 2020. godine, nije izvršilo”. Postupajući po ustavnoj žalbi Bajčetića sudije tog suda su prije godinu dana utvrdile povredu Ustava i Evropske konvencije za ljudska prava u dijelu koji se tiče torture i nečovječnog postupanja. Sudija izvjestilac bio je sudija Milorad Gogić. Bajčetić je žalbu podnio tvrdeći da je 15. oktobra 2015. na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog (ulica u kojoj je zgrada Skupštine) zlostavljan od strane NN policajaca, koje ODT do danas nije pronašlo, ni pokrenulo postupak protiv njih. Međutim, u postupku koji je zbog istih događaja pokrenut protiv Bajčetića i u kome je policija tvrdila da je pokušao da je spriječi da rade svoj posao, Tužilaštvo je bilo hitro. On je osuđen za sprečavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti u pokušaju i odavno je odležao kaznu.

ODT se nije potrudilo da istraži ko je “zlostavljao i postupao na ponižavajući način” prema aktivisti DF-a nakon što je to utvrdio Ustavni sud prije godinu dana. Za tri mjeseca koliko su bili oročeni da hitno istraže taj stari slučaj, tužioci su sproveli neke radnje, ali je US prije nekoliko dana zaključio da one nijesu bile dovoljne jer počinioci nijesu pronađeni, a ni procesuirani. Bajčetić još nije dobio odluku US, pa će je, kako je rekao, komentarisati kada bude znao šta piše u njoj.

Kao i u drugim slučajevima zlostavljanja, poput onog u Zlatarskoj ulici, Ustavni sud je ranije konstatovao da policija štiti počinioce iz svojih redova, a tužilaštvo koje vodi istragu je pasivno u njihovom otkrivanju.

Istragu o u ovom predmetu vodila je tužiteljka Jelena Protić. ODT nije sprovelo djelotvornu istragu, kao ni u nekim drugim predmetima koji su povezani za protestima Demokratskog fronta 2015. To su “Zlatarska”, predmet Miodraga Martinovića, ali i napada na novinara Tufika Softića.

Bonus video: