Opština Bar: Konkurs sproveden u skladu sa zakonom, Demokrate pokušavaju da iskonstruišu aferu

"Po okončanom bodovanju i utvrđivanju rang liste konkursnih radova, u završnom koraku izvršeno je otvaranje koverti sa naznakom „Podaci o autoru“, i sve u predviđenoj izvještajnoj formi transparentno objavljeno, u skladu sa zakonom", tvrde iz Opštine Bar

6499 pregleda 4 komentar(a)
Zgrada Opštine Bar, Foto: Opština Bar
Zgrada Opštine Bar, Foto: Opština Bar

Konkurs za idejno rješenje Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju u Baru realizovan je javno, transparentno i u potpunosti u skladu sa zakonom i propisima iz ove oblasti, saopšteno je iz Opštine Bar.

Navode da barske Demokrate "pokušavaju da iskonstruišu aferu i bace ljagu na članove konkursnog žirija koji su svoju reputaciju stavili na raspolaganje timu kako bi se došlo do najboljeg rješenja za Dnevni centar."

Iz barskog odbora Demokrata ranije danas pozvali su da se ispita konkurs na kojem je, tvrde, pobijedila javna funkcionerka iz Demokratske partije socijalista (DPS) i dobila 4.000 eura.

Iz Opštine su kazali da je sastav konkursnog žirija bio poznat od samog raspisivanja, te da ga je činilo pet članova - dva službena lica Opštine u zvanju diplomiranih arhitekata, dva stručnjaka iz oblasti arhitekture i jedan predstavnik nevladinog udruženja koje se bavi pitanjima djece sa posebnim potrebama.

"Na konkurs je pristiglo 14 radova pod šiframa, što je zakonska obaveza, i kao takvi su bili predmet otvaranja, pregledanja, razvrstavanja i bodovanja od strane žirija. Žiri je o svih 14 prijava odlučivao u skladu sa propisima, svojim nadležnostima i stručnim kvalifikacijama, i određivao se isključivo prema predloženim arhitektonskim rješenjima svih autora radova. Na konkursu su nagrađena tri rada, i otkupljena dva, što je predviđeno Pravilnikom o načinu i postupku raspisivanja i sprovođenja javnog konkursa za idejno arhitektonsko rješenje nadležnog ministarstva, što je i bilo poznato po uslovima konkursa i sprovodi se u svim ovakvim procedurama u zemlji. Po okončanom bodovanju i utvrđivanju rang liste konkursnih radova, u završnom koraku izvršeno je otvaranje koverti sa naznakom „Podaci o autoru“, i sve u predviđenoj izvještajnoj formi transparentno objavljeno, u skladu sa zakonom", tvrde iz Opštine Bar.

Dodaju da Demokrate uzalud pokušavaju da iskonstruišu aferu i problematizuju konkurs i odluke žirija.

"Što rade isključivo u političko-promotivne svrhe, zapostavljajući prije svega potrebe djece sa smetnjama u razvoju. Podsjećamo da smo i ranije saopštavali, a što su i barske Demokrate često otvarale kao pitanje, zašto izgradnja ovog objekta čeka duži niz godina. I tada smo kazali da zbog brojnih izmjena zakonske regulative, dobijanja saglasnosti školskog odbora i Vlade za prenos prava na nepokretnosti, nije bilo uslova da se ovaj projekat brže realizuje. Sada, kada smo u skladu sa svim važećim aktima sproveli zakonitu proceduru i krećemo se ka ispunjenju svih procedura za početak gradnje objekta, Demokrate bez argumenata žele da obesmisle rad žirija i ometu pripremu projekta iz samo njima znanih razloga", piše u saopštenju.

Dodaju da Opština Bar i Služba glavnog gradskog arhitekte, kako za ovaj, tako i za druge poslove, stoje na raspolaganju svim nadležnim organima za provjeru ispravnosti sprovedene procedure.

Bonus video: