poručio da podržava evropsku perspektivu crne gore i regiona

Makron pisao Krivokapiću: Francuska je uz vas

Francuski predsjednik je istakao kako želi da bilateralni odnosi dvije zemlje i ubuduće jačaju, te da će predstojeća posjeta crnogorskog ministra vanjskih poslova Parizu tome i doprinijeti

20228 pregleda 73 reakcija 68 komentar(a)
Makron, Foto: Shutterstock
Makron, Foto: Shutterstock

Predsjednik Francuske Emanuel Makron uputio je pismo premijeru Zdravku Krivokapiću u kojem je naveo da u potpunosti podržava evropsku perspektivu Crne Gore i zemalja Zapadnog Balkana, te da naša država može računati na podršku zvaničnog Pariza tokom sprovođenja neophodnih reformi.

"Želim da vam zahvalim na pismu i uputim najsrdačnije želje za uspješno obavljanje dužnosti predsjednika Vlade Crne Gore, nakon jedinstvenog načina smjene vlasti. Budite uvjereni da je Francuska uz vas u situaciji kada se vaša zemlja suočava sa izazovima, pandemijom, ali i sa izazovima jačanja vladavine prava, ekonomskog i društvenog razvoja", naveo je Makron u pismu, a kako je saopšteno iz Vlade.

Francuski predsjednik je dodao da će, u okviru francuske strategije za Zapadni Balkan, Francuska agencija za razvoj (ADF) u ovoj godini započeti aktivnosti u Crnoj Gori projektom od 50 miliona eura, kako bi podržala finansiranje malih i srednjih preduzeća i opština, u skladu sa ciljevima održivog razvoja.

"U potpunosti podržavam evropsku perspektivu Crne Gore i zemalja Zapadnog Balkana. Možete računati na podršku Francuske tokom sprovođenja neophodnih reformi. Kao što znate, naša ambasada i francuska ekspertkinja, koja je na raspolaganju vašoj Vladi, angažovani su u Podgorici s tim ciljem. Pored njih se i operativna služba, Francuska eskpertiza, može koristiti, naročito u okviru evropskih projekata. Ona se već koristi za potrebe jednog projekta podrške za pravosuđe i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, za koji se nadam da će biti mogućnosti da se implementira", dodao je Makron u pismu.

Makron pismo
foto: Vlada Crne Gore

Istakao je i kako želi da bilateralni odnosi dvije zemlje i ubuduće jačaju, te da će predstojeća posjeta crnogorskog ministra vanjskih poslova Parizu tome i doprinijeti.

"Kao što ste i predložili, bilo bi mi drago da o ovim različitim temama sa Vama porazgovaram putem video ili telefonskog poziva. Još jednom Vam čestitam i molim Vas, gospodine predsjedniče Vlade, da primite izraze mog dubokog poštovanja", navodi se u pismu.

Preporučujemo za Vas