Ispred Vlade i "Čavoglave", blokade saobraćajnica u više gradova

Organizator okupljanja je formalno Patriotsko-komitski savez Crne Gore, ispred Vlade Crne Gore više stotina građana, među njima funkcioneri SDP i LP. Osim protesta ispred Vlade, protestuje se u Nikšiću, na Cetinju, u Budvi, Tivtu...

286072 pregleda 1834 reakcija 533 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Više stotina građana okupilo se danas ispred zgrade Vlade u Podgorici kako bi iskazali protest povodom najave izmjena Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom i izmjene Zakona o registru prebivališta i boravišta.

Oko stotinu građana je ostalo do 17 časova ispred Vlade, zbog čega je blokiran Bulevar Stanka Dragojevića. Prisutni su izvikali poslanika Demokratske Crne Gore Moma Koprivicu, koji je ušao u zgradu Vlade.

Okupljeni su vrijeđali predsjednika Skupštine Aleksu Bečića uz povike da je izdao Kosovo.

 Sa protesta oko 17h ispred Vlade
Sa protesta oko 17h ispred Vladefoto: Alisa Hajdarpašić

Protest koji je organizovao Patriotsko-komitski savez (PKSCG) počeo je u 11 časova, a oko 12 se dio razišao.

Policija je okupljene obavijestila da je predlog Zakona povučen i da se raziđu, a jedan od okupjenih je preko megafona saopštio "da neće dozvoliti izdaju i da će, ako ih prevare, ući unutra".

Na snimku sa protesta kod Vlade može se čuti i kako okupljeni pjevaju pjesmu "Bojna Čavoglave" kontroverznog hrvatskog muzičara Marka Perkovića Tompsona, koji tu numeru na koncertima počinje ustaškim pozdravom "Za dom spremni".

Okupljeni, njih više stotina, su ranije pokušali da sruše zaštitnu ogradu ispred zgrade Vlade.

Vrijeđali su policajce, vikali im "banda izdajnička" i "izdaja", gađali ih jajima, petardama...

Okupljeni vrijeđaju predsjednika Skupštine Aleksu Bečića, potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, ministarku prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesnu Bratić, funkcionere Demokratskog fronta Andriju Mandića i Milana Kneževića...

Na skupu ispred Vlade su funkcioneri SDP-a Ivan Vujović i Mirko Stanić, kao i funkcionerka Liberalne partije Jelena Perović.

Vujović i Stanić
Vujović i Stanićfoto: Vijesti online

Prilazi zgradi Vlade su blokirani i postavljena je metalna ograda.

protest komita Vlada
foto: Ana Burić

Najavljen je dolazak građana i iz drugih crnogorskih gradova iako je zabranjen međugradski saobraćaj.

Budva je satima bila u kolapsu, punih šest i po sati grad je bio blokiran, a saobraćaj je uspostavljen oko 19.45 časova. Nekoliko desetina građana kolima je blokiralo kružni tok na ulazu u Budvu i stvorile su se kilometarske kolone. Na društvenim mrežama građani su pozvali policiju da ukloni par automobila i omogući saobraćaj.

Okupljeni na kružnom toku ranije danas su napali ekipu Radio Televizije Budva, koja se vraćala sa radnog zadatka. Kako je Vijestima rečeno, okupljeni su lupali po haubi automobila sprječavajući da vozilo prođe.

Policija ne dozvoljava prolaz građanima koji su se uputli ka Podgorici, bez valjanih papira.

udes put Podgorica-Nikšić
foto: Čitalac Vijesti

Mjerama donijetim u cilju suzbijanja koronavirusa zabranjeno je okupljanje stanovništva u zatvorenim i na otvorenim javnim mjestima.

Blokiran bio saobraćaj i na Jadranskoj magistrali u Tivtu

Građani koji su od jutros nešto poslije 11 časova blokirali kružni tok na Jadranskoj magistrali u blizini piste aerodroma Tivat, razišli su se tek večeras nešto prije 20 časova.

Od tada je ponovno uspostavljeno normalno odvijanje saobraćaja između Tivta, Kotora, Budve i Luštice. Tek pošto su se protestanti razišli sa kružnog toga, mještani Krtola su "podigli" i svoju blokadu i propustili jedno terensko vozilo Vojske Crne Gore da prođe dalje lokalnim putem prema Obosniku. Oni su to vojno vozilo blokirali danas kasno poslijepodne, revoltirani činjenicom da policija ni nakon više sati, nije uklonila nenajavljenu blokadu koju su drugi građani, prethodno postavili na kružnom toku na magistrali.

Prema riječima načelnika Odjeljenja bezbjednosti Tivat Dragana Kontića, današnje okupljanje nije bilo najavljeno. Službenici policije su bili na terenu i vršili evidenciju prekršilaca aktuelnih epidemioloških mjera te dokumentovanje eventualnih kršenja drugih važećih zakona. Policija je upozorila učesnike protesta da na ovaj način krše važeće epidemiolške mjere ali i odredbe Zakona o javnom redu i miru i Zakona o bezbjednosti saobraćaja.

Kolone na izlazu iz Tivta
Kolone na izlazu iz Tivtafoto: Siniša Luković

Zbog nenajavljene blokade na Jadranskoj magistrali su se stvorile velike kolone automobila iz svih pravaca koji se ukrštaju na kružnom toku kod aerodroma. Policija iz Tivta i Kotora je vozače upućivala na alternativne saobraćajnice prkeo Trojice, odnosno preko Kavča, ali je uskoro i na ovom drugom putu došlo do zastoja zbog toga što se kolone automobila na uskom kolovozu nisu mogle mimoići sa teškim kamionima angažovanim na nekoliko gradilišta na području Kavča.

Kolone na magistrali
Kolone na magistralifoto: Siniša Luković

Nenajavljena blokada jedne od najprometnijih raskrsnica u državi izazvala je ogromne probleme brojnim građanima Tivta, Kotora i Krtola a koji su zbog toga kasnili na posao ili djecu nisu mogli dovesti iz škole, zbog čega oni nisu krili ogorčenje potezom protestanata koji su se odlučili na ovakav radikalan potez, tim prije što je sporna Odluka o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, juče povuoena sa dnevnog reda sjednice Vlade prije nego što je ona i započela.

Građani koji su već satima blokirani u kolonama u blizini raskrsnice javljali su da protestanti navodno piju alkoholna pića i da je među njima i osoba koja se inače, u Tivtu predstavlja kao svešteno lice Crnogorske pravoslavne crkve.

Građani revoltirani indolentnošću nadležnih državnih organa da uklone nenajavljenu blokadu najprometnije saobraćajnice u državi, "uzvratili" su na način da su oni svojim vozilom, blokirali prolaz prema Krtolima vozilu Vojske Crne Gore, a koje je prethodno propušteno kroz "patriotsku" blokadu na kružnom toku na Jadranskoj magistrali. Riječ je o vojnom terenskom vozilu kojim se uobičajeno prebacuje personal vojne radarske stanice na brdu Obosnik na Luštici.

Prema tvrdnjama građana, jedan od ljudi koji su svojim automobilom blokirali saobraćaj na kružnom toku je i sin visokog policijskog starješine iz Tivta, Duška Obradovića. Obradović je potvrdio novinaru "Vijesti" da je njegov sin bio među učesnicima protesta koji su blokirali saobraćaj i kazao da je, čim je saznao za tu informaciju, pozvao sina koji je na blokadi proveo oko sat vremena, nakon čega se njegov sin vratio kući.

blokada tivat
foto: Siniša Luković

Radnik državne firme Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) požalio se "Vijestima" da zbog današnje blokade kružne raskrsnice u Tivtu nije mogao da danas obavi svoj posao.

"Imao sam nalog da priključim potrošača na mrežu, ali zbog blokade nisam mogao to da uradim, odnosno da prođem kružnbu raskrnicu", naveo je Petar Odža.

Bonus video: