DPS: MUP ne može sakriti Vladine prave namjere

"Ovo što ste predložili je potvrda diskriminacije, što sudska praksa ubjedljivo i dokazuje"

5106 pregleda 32 reakcija 32 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), ma kojim se manipulativnim metodama koristilo, ne može sakriti šta su prave namjere Vlade, a to je da se pokušava promijeniti Crna Gora kako bi bila po mjeri onih koji su aktuelnu Vladu i instalirali, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Ocijenili su da MUP obmanjuje javnost tvrdeći da se, Odlukom o izmjeni odluke o kriterijumima za utvrđivanje osnova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, ne mijenja Zakon o državljanstvu.

"Istina je, međutim, da se podzakonskim aktom mijenja Zakon jer se uvodi nova kategorija privremenog boravka koju Zakon o državljanstvu kao uslov za sticanje državljanstva ne poznaje. Istina je da se mijenja Zakon jer je u njemu propisani rok kao uslov da lica koja imaju boravak u Crnoj Gori da neprekidno borave 10 godina, dok se predloženom Odlukom taj rok mijenja, što dovoljno potvrđuju odredbe kojima je licima na privremenom boravku dozvoljen i boravak van Crne Gore u određenom periodu, dakle nema neprekidnog boravka", naveli su iz DPS-a.

Povezani članci

08. April 2021.

MUP: Pet istina o pet manipulacija

Apsolutno je neprihvatljivo, kako su kazali, da bilo ko, pa i Ministarstvo uzima sebi pravo da preuzme nadležnost Ustavnog suda tvrdeći da je sada važeća odluka nezakonita i neustavna. Nemoguće je, dodaju, da u resoru unutrašnjih poslova ne znaju da je onaj ko je po Ustavu za to nadležan u dva navrata potvrdio ustavnost i zakonitost sada važeće odluke.

Iz DPS-a su poručili i da je nevješt, naivan i providan pokušaj zamjene teze da je neko tvrdio da se Zakonom o registru prebivališta i boravišta može oduzimati državljanstvo. To, kako su kazali, niti je bilo ko tvrdio, niti je to materija tog Zakona. "Ovo je primjer neuspjelog spina".

Povodom nabova MUP-a da se izmjene Zakona o prebivalištu ne odnose na lica na privremenom radu i boravku van Crne Gore, iz DPS-a su upitali gdje to piše u predlogu koji je dostavljen vladinim službama. "Naprotiv, svi građani Crne Gore koji su stekli pravo na prebivalište, pa dakle i oni koji su na privremenom radu ili boravku u inostranstvu prema predlogu izmjena zakona moraju ponovo u postupak za dobijanje prebivališta. Dakle - svi građani".

"I da građani znaju - Ministarstvo bi imalo ovlašćenje da svima koji ponovo ne pokrenu taj postupak, svima koje ne zateknu ovlašćena lica na adresi prebivališta, da donese rješenje o brisanju prebivališta od kojih građanima zavisi ostvarivanje osnovnih ljudskih prava. Dakle, građani - nema putovanja, nema odsustva iz kuća, da ne biste postali lica u opasnosti od apatridije. Ovakvo rješenje predstavlja klasičan vid diskriminacije", ističu iz DPS-a.

Iz te partije su poručili MUP-u da pročitaju Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, Deklaraciju o državljanstvu Savjeta Evrope i brojne druge, kojima se demantuju tvrdnje tog resora da ne krše međunarodne standarde i da svaka država ima pravo da uređuje ta pitanja kako želi.

"Nema diskriminacije, tvrde iz MUP. Na riječ ne vjerujemo, a ovo što ste predložili je potvrda diskriminacije, što sudska praksa ubjedljivo i dokazuje. Ma koje manipulativne metode koristili, ne možete građane ubijediti da je ova odluka u javnom interesu. Namjera je svima jasna, i ona nije samo sakrivena iza ovog dokumenta, već iza niza postupaka kojim se, u kontinuitetu, na silu pokušava promijeniti Crna Gora kako bi bila po mjeri onih koji su ovu vladu i instalirali", zaključili su iz DPS-a.

Bonus video: