"Da li je razlog neznanje, ili demonstracija sile..."

Zirojević: Službenik Uprave policije više puta postupio neprofesionalno i suprotno pravilima službe

Kako dodaje Zirojević, kada štićena ličnost kreće na put, "službenici koji je obezbjeđuju dužni su, prije polaska, provjeriti cjelokupnu trasu puta kojim je planirano da štićena ličnost prođe"

9330 pregleda 15 komentar(a)
Žirojević, Foto: SD
Žirojević, Foto: SD

Sa čuđenjem smo se upoznali sa reagovanjem Uprave policije povodom jučerašnjeg incidenta u mjestu Bogetići, na putu Podgorica-Nikšić, prilikom kojeg su povrijeđena dva građanina koji su učestvovali u blokadi magistrale, navodi Nikola Zirojević, portparol Socijaldemokrata.

Prema njegovih riječima menadžment Uprave policije u saopštenju „zaboravlja da navede da je njihov službenik više puta postupio neprofesionalno i suprotno pravilima službe", čime je kako Zirojević dodaje "ugrozio i bezbjednost „štićene“ ličnosti, ali i bezbjednost okupljenih građana".

On je istakao da je službenik Uprave policije postupio "neprofesionalno" kada je u pitanju bezbjednost štićene ličnosti koju je vozio.

Kako dodaje Zirojević, kada štićena ličnost kreće na put, "službenici koji je obezbjeđuju dužni su, prije polaska, provjeriti cjelokupnu trasu puta kojim je planirano da štićena ličnost prođe".

Ističe da u toku samog putovanja, prilikom ulaska na svaku teritoriju opštine kroz koju štićena ličnost u toku puta prolazi, službenici koji je obezbjeđuju dužni su da pozovu dežurnu službu centra ili odjeljenja bezbjednosti te opštine i provjere da li na putu postoji nešto što bi moglo ugroziti njenu bezbjednost.

"Ukoliko tako nešto postoji, službenik je dužan ili da odabere alternativnu trasu kuda će proći, ili da se okrene i vrati nazad, kako ne bi došlo do ugrožavanja bezbjednosti štićene ličnosti, ali ni onih građana koji su, u ovom slučaju, blokirali magistralu. Pošto nije realno za pretpostaviti da službenik nije znao da je put pod blokadom, jer je o tome posredstvom medija bila upoznata cjelokupna crnogorska i regionalna javnost, jedino logično objašnjenje jeste da je službenik namjerno ugrozio bezbjednost štićene ličnosti", kazao je Zirojević.

Iz tog razloga kako je rekao, treba imati na umu da je, da bi došao direktno u masu koja je blokirala saobraćaj, morao obići "poveliku" kolonu vozila koja se iz pravca Podgorice ka Nikšiću nalazila na pomenutoj lokaciji.

"Da li je razlog neznanje, ili demonstracija sile nad okupljenim protestantima, ne znamo", dodao je.

Zirojević ističe da službenik koji je upravljao vozilom u kojem se nalazila ćerka premijera Krivokapića "ni na koji način nije smio ugroziti okupljene protestante, što je on učinio imajući u vidu da su dva čovjeka zadobila lakše tjelesne potrebe nakon njegovog manevra sa vozilom".

Dodaje da je "on", kao službenik Uprave policije, "dužan da štiti bezbjednost i štićenog lica koje prevozi, ali i svakog građanina Crne Gore".

"Zbog svega ovoga, začuđeni smo reakcijom Uprave policije koja ni u jednoj rečenici nije konstatovala da se njihov službenik ponašao neprofesionalno i da je incident posljedica takvog ponašanja. Očigledno je da je „zovite Sergeja“ urodilo plodom", zaključio je.