Slučaj Podgoričanina koji ne može do državljanstva: Odluka preča od zakona

“Prvih pet godina privremenog boravka, koje je uslov za dobijanje stalnog boravka, se ne važi. Bio sam šokiran činjenicom da se primjenjuje neka Vladina Odluka, a ne Zakon o državljanstvu. Razmišljao sam da pokrenem sudski postupak, ali sam odustao, kada sam shvatio da viši sudovi primjenjuju Odluku. Kako je to moguće, ni dan-danas mi nije jasno. To je pitanje za pravnike”, ispričao je Bojan Nenadić

41952 pregleda 808 reakcija 176 komentar(a)
EK: Promjena legislative u oblasti koja se odnosi na državljanstvo nakon širokih konsultacija: Pasoš Crne Gore, Foto: Luka Zeković
EK: Promjena legislative u oblasti koja se odnosi na državljanstvo nakon širokih konsultacija: Pasoš Crne Gore, Foto: Luka Zeković

Podgoričanin Bojan Nenadić, koji je boravište u Srbiji zamijenio crnogorskim prije gotovo deceniju, nije mogao da se zaposli u javnom preduzeću iako je ispunjavao sve uslove osim jednog - nije imao crnogorsko državljanstvo.

Prema Zakonu o državljanstvu ispunjavao je uslove da postane državljanin Crne Gore, ali ne i prema Odluci o kriterijumima za dobijanje državljanstva, koja podrazumijeva da se pod zakonitim i neprekidnim boravkom računa samo stalni boravak od 10 godina.

Nenadić je za Vijesti ispričao da je u Crnu Goru došao iz privatnih razloga, zbog zajedničkog života sa svojom tadašnjom djevojkom, danas suprugom. Odmah je dobio posao, jer je stručnjak iz oblasti koje su danas jako tražene, i privremeni boravak. Nakon pet godina dobio je stalni boravak.

Pet godina podnosio je zahtjev za odobrenje privremenog boravka iako se u međuvremenu vjenčao sa djevojkom, crnogorskom državljankom. Dobio je dijete, zajedno su kupili stan. Sve vrijeme je imao posao i plaćao poreze, socijalno i zdravstveno osiguranje.

“Prije godinu dana sam imao ponudu za posao u jednoj državnoj firmi. Ispunjavao sam sve uslove, osim državljanstva. Pogledao sam zakon u kome piše da mogu da apliciram za državljanstvo na osnovu braka, nakon pet godina zakonitog i neprekidnog boravka i tri godine braka. Mislio sam da ispunjavam uslove, jer je Zakon u tom dijelu jasan”.

Nenadić je ispričao da mu je, kada je došao da preda zahtjev, rečeno da u Crnoj Gori mora boraviti deset godina, a ne pet:

“Kada sam pitao kako, kad u zakonu piše pet, objasnili su mi da postoji Odluka o kriterijumima za dobijanje državljanstva. E, ta Odluka podrazumijeva da se pod zakonitim i neprekidnim boravkom računa samo stalni. Dakle, prvih pet godina privremenog boravka, koje je uslov za dobijanje stalnog se ne važi. Iako sam pet godina bio ovdje u kontinuitetu, jer da sam dan jedan prekinuo i imao pauzu između dva privremena boravka ne bih ispunio uslov za dobijanje stalnog boravka”, kaže naš sagovornik.

Istakao je da je bio potpuno šokiran činjenicom da se primjenjuje neka vladina Odluka a ne Zakon o državljanstvu. Razmišljao je da pokrene sudski postupak, ali je odustao, kada je shvatio da viši sudovi primjenjuju Odluku.

“Kako je to moguće, ni dan-danas mi nije jasno. To je pitanje za pravnike”, kazao je on.

Bojan Nenadić ima po važećoj Odluci pravo da podnese zahtjev za pola godine kada mu ističe 10 godina, od kada neprekidno boravi u Crnoj Gori. Zbog ovakvih slučajeva, Vlada planira da izmijeni odluku o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva kojom će se kao jedan od uslova računati osim trajnog i privremeni boravak. Odluka je naišla na oštre proteste opozicije, bivše vlasti, koja je optužila Vladu da želi da “posrbi” Crnu Goru, iako niko nije saopštio statističke podatke koliko je ovakvih slučajeva,

Pristalice bivše i Komitskog pokreta organizovali su proteste protiv namjere Vlade, pa je u juče više sati bio blokiran put od Nikšića ka Podgorici.

Portparol Evropske komisije Petar Stano saopštio je da svaka promjena legislative u oblasti koja se odnosi na državljanstvo treba da bude sprovedena nakon širokih konsultacija i uz učešće svih relevantnih donosilaca odluka. On je, u odgovoru na pitanje Televizije Crne Gore, rekao da Evropska unija (EU) prati događaje u Crnoj Gori vrlo blisko i u tom kontekstu poziva sve strane na uzdržanost, da poštuju vladavinu prava i da se uključe u konstruktivan dijalog.

“U EU je na svakoj zemlji da utvrdi uslove za sticanje ili gubljenje državljanstva, uz poštovanje prava Unije, i svaka promjena legislative u tako važnoj oblasti treba da bude urađena na inkluzivan način, okupljajući sve relevantne donosioce odluka i nakon širokih konsultacija o toj temi”, poručio je Stano.

On je, povodom nezadovoljstva i protesta u Crnoj Gori nakon odluke o državljanstvu, rekao da je sloboda okupljanja osnovno EU pravo, ali da treba da bude sprovedena bez negativnog uticaja na javno zdravlje.

Abazović: Dijaspori neće biti oduzeto državljanstvo

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović je kazao da su tvrdnje da će crnogorskim građanima u dijaspori biti oduzeto državljanstvo manipulacija i laž. On je na Tviteru poručio da će izborna reforma u Crnoj Gori biti u skladu evropskom praksom.

Abazović je pozvao sve da svoje ljetnje odmore provedu u Crnoj Gori. “Destabilazaciju žele samo oni koji se boje zakona”, rekao je Abazović. Izmjene zakona o registru prebivališta i boravišta su na javnoj raspravi MUP-a. Suština promjena, kako je više puta objašnjeno, je da građani koji godinama ne žive u državi odjave prebivalište. To je i uslov za čišćenje biračkih spiskova. DPS i njegovi koalicioni saveznici, posebno Bošnjačka stranka, tome se protive jer dio građana u dijaspori glasa za njih i to tako što se organizovano dovode na izbore.

Bonus video: