"razumijemo brigu udruženja"

MVP: Nijedan crnogorski državljanin neće ostati bez državljanstva, dijaspora neraskidiv dio zemlje

"Crna Gora ne zaboravlja nijednog svog državljanina gdje god i koliko dugo se on nalazio, živio i radio. Prema svojoj dijaspori naša zemlja se odnosi sa posebnim senzibilitetom, imajući u vidu da je ona sastavni dio crnogorskog bića, kao i da igra važnu i aktivnu ulogu u razvoju države", kazali su iz MVP

47003 pregleda 1399 reakcija 128 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) kao organ koji vodi računa o poziciji naše dijaspore, želi da uvjeri, dodatno osvijetli i učini jasnom činjenicu da nijedan crnogorski državljanin neće ostati bez državljanstva matične zemlje, kao i nepobitnu suštinu da je naša dijaspora uvijek bila i biće neraskidiv dio ove zemlje, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Navode da razumiju brigu udruženja koja okupljaju crnogorsku dijasporu u vezi sa nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta.

"Crna Gora ne zaboravlja nijednog svog državljanina gdje god i koliko dugo se on nalazio, živio i radio. Prema svojoj dijaspori naša zemlja se odnosi sa posebnim senzibilitetom, imajući u vidu da je ona sastavni dio crnogorskog bića, kao i da igra važnu i aktivnu ulogu u razvoju države", kazali su iz MVP.

Istakli su da se predloženim izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta crnogorskoj dijaspori ne osporava se državljanstvo, a biračko pravo će koristiti u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore.

"Vlada ni u ovom slučaju, kao ni do sada, svoje građane neće dijeliti po nacionalnoj, vjerskoj i političkoj osnovi. Crna Gora razumije značaj naše iseljeničke zajednice i u obavezi smo da njegujemo bliske veze sa dijasporom, pokazujući joj da nije zaboravljena. U zajedničkom razgovoru, potrebno je da identifikujemo sve izazove, kako bismo prevazišli prepreke i stvorili mogućnosti za unapređenje saradnje."

Zaključuju da su svjesni koliko je važno da crnogorski iseljenici i njihovi potomci širom svijeta, imaju osjećaj i čvrsto uvjerenje da u matici imaju oslonac i podršku.

Preporučujemo za Vas