Demokrate: Prihvatamo predloženi Nacrt zakona o tužilaštvu

Demokrate, kako su kazali, vjeruju da je potpredsjednik Vlade prije predlaganja teksta Nacrta zakona konsultovao Evropsku komisiju, Venecijansku komisiju i druge međunarodne partnere koji prate stanje vladavine prava u Crnoj Gori

23496 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Koprivica i Bogdanović, Foto: Boris Pejović
Koprivica i Bogdanović, Foto: Boris Pejović

Generalni sekretar Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović i potpredsjednik te stranke Momo Koprivica saopštili su da Demokrate prihvataju Nacrt izmjena i dopuna Zakona o Državnom tužilaštvu u predloženom obliku.

"Tekst Nacrta izmjena i dopuna Zakona o Državnom tužilaštvu Demokratska Crna Gora dobila je istog dana kada je dati Nacrt na press konferenciji promovisan od strane potpredsjednika Vlade, a istog dana na press-u prihvaćen od strane Demokratskog fronta. Demokratska Crna Gora vjeruje da je potpredsjednik Vlade Crne Gore, Dritan Abazović, prije predlaganja teksta Nacrta zakona konsultovao Evropsku komisiju, Venecijansku komisiju i druge međunarodne partnere Crne Gore koji prate stanje vladavine prava u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Demokrate, kako navode, imajući u vidu da je predlagač Nacrta zakona potpredsjednik Vlade, smatraju da su uvaženi predlozi i sugestije Vlade i unijeti u tekst Nacrta zakona.

"Odlučili smo da zbog prethodno iznijetih činjenica, ali i zbog toga što je Nacrt zakona već usaglašen i prihvaćen od strane naših kolega DF i URA, kao značajnog dijela parlamentarne većine, ne intervenišemo na tekst Nacrta, već da ga u predloženom obliku prihvatimo, vjerujući da je prethodno usaglašen sa stavovima Venecijanske komisije, te da su u procesu sačinjavanja teksta Nacrta zakona konsultovani evropski eksperti. Kako ne bi ponovo došli u političku situaciju u koju smo došli prilikom predlaganja prethodnih tužilačkih zakona potrebno je da dogovorimo: kad se tekst navedenog zakona šalje u skupštinsku proceduru, u kojoj formi, ko je predlagač, te da li se ostavlja prostor i rok za javnu raspravu i inkluziju svih zainteresovanih strana i relevantnih partnera. Tj. potrebno je da zauzmemo stav o mogućem terminu održavanja predmetne sjednice", zaključuju Bogdanović i Koprivica.

Bonus video: