"brojke dovoljno govore"

Ivanović: O Crnoj Gori ne mogu da odlučuju oni koji imaju drugu domovinu

Podaci koje je CEMI saopšttio se odnose na prošlogodišnje parlamentarne izbore. Ministar unutrašnjih poslova tada je bio Mevludin Nuhodžić, partijski kolega Petra Ivanovića

18699 pregleda 332 reakcija 113 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: DPS
Petar Ivanović, Foto: DPS

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Petar Ivanović saopštio je da činjenica da 2.700 birača u Herceg Novom glasa u dvije države je zabrinjavajuća "jer građani Crne Gore, shodno zakonu, ne mogu glasati u dvije države".

Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) u birački spisak u Herceg Novom upisan je 2.691 birač sa prebivalištem u drugoj državi, što predstavlja više od deset odsto biračkog tijela te opštine.

CeMI je 18. marta podnio zahtjev Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) za pristup biračkom spisku, ali kako birački spisak za predstojeće lokalne izbore u Herceg Novom još nije zaključen, imali su uvid u podatke koji se odnose na prošlogodišnje parlamentarne izbore.

"Danas je civilni sektor objavio informaciju da preko 10,5 odsto birača u Herceg Novom ima prebivalište u drugoj državi, uglavnom Srbiji. Među njima je i poslanica u Skupštini Crne Gore", naveo je Ivanović.

Partijski kolega Ivanovića, Mevludin Nuhodžić u prethodnom sazivu Vlade, bio je na čelu resora Ministarstva unutrašnjih poslova koje je i nadležno za vođenje biračkog spiska. Podaci CEMI-ja se odnose upravo na period kada je Nuhodžić bio ministar unutrašnjih poslova

"Nemamo namjeru da detaljnije razmatramo tzv. dvojne birače, jer brojke dovoljno govore i potpuno je jasno kakav je njihov uticaj na proces izbora i demokratska prava koja pripadaju svim građanima koji poštuju zakon. Ipak, upravo zbog građana Crne Gore koji poštuju zakon, želimo poručiti da nijesmo daleko od situacije da stanje iz Herceg Novog postane praksa i na državnom nivou. To potvrđuju jasne namjere Vlade koje su samo trenutno osujećene otporom koji su pružili građani, uprkos nasrtajima, pritiscima i prijetnjama kojima su bili izloženi danima", naveo je Ivanović.

Dodao je da o Crnoj Gori "ne mogu da odlučuju oni kojima je Crna Gora rezervna domovina".

"Uostalom, ovaj plan etničkog inženjeringa star je koliko i nezavisnost Crne Gore. I tada su dolazili različiti navodno administrativni predlozi, koji su imali za cilj promjenu odnosa snaga na političkoj sceni i demografski inženjering koji je našem regionu donio samo nesreću. Planirano prekrajanje izborne volje nije dobro za početak izborne kampanje u Herceg Novom, a još manje za nastavak procesa demokratizacije crnogorskog društva", zaključio je Ivanović.

Preporučujemo za Vas