Đukanović: Ništa nije nedozvoljeno ako neko želi da nam sruši kuću

Đukanović je kazao da u DPS-u moraju držati vrata otvorenim za sve političke subjekte koji su skloni ideji građanske i proevropske Crne Gore, te da prepoznaje "izvjesne kapacitete" u Demokratama i Građanskom pokretu URA

64250 pregleda 266 reakcija 196 komentar(a)
Đukanović, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore
Đukanović, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 13.04.2021. 22:35h

Promjena vlasti na parlamentarnim izborima 30. avgusta prošle godine nije sama po sebi proizvela nestabilnost, već je za to zaslužna politika nove vladajuće koalicije i nove Vlade, koja je udarila na temeljne vrijednosti savremene Crne Gore, kazao je predsjednik Milo Đukanović.

Smatra da je sastavom nove Vlade ugrožen njen sekularni, građanski i "crnogorski karakter, dakle karakter njene nacionalne odgovornosti".

Đukanović je tokom gostovanja na TVCG nazvao Srpsku pravoslavnu crkvu odlučnim negatorom crnogorskog identiteta, te kazao da je u multivjerskoj Crnoj Gori "jedna vjerska zajednica opredjeljivala sastav državne Vlade."

Današnja ocjena bezbjednosti u državi nepovoljnija u odnosu na prije godinu dana, kazao je Đukanović, ali i ocijenio da Crna Gora ima kapaciteta da sačuva sigurnost i nastavi putem demokratskog razvoja.

Ponovio je stav Demokratske partije socijalista da će Crnu Goru braniti svim sredstvima, ali i kazao kako vjeruju da neće biti potrebe "da državu branimo drugačije do u njenim institucijama."

"Apsolutno sam uvjeren da smo u stanju da zaštitimo temeljne vrijednosti Crne Gore i crnogorskog društva. Odlučan sam da branimo ono što su tekovine savremene Crne Gore."

Kazao je da je jučerašnji sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i predsjednikom parlamenta Aleksom Bečićem bio konsultativni, a ne formalni, te da su razgovarali o pripremama koje se tiču sljedeće sjednice Savjeta za odbranu i bezbjednost, ali i o aktuelnim političkim temama.

Ono što se proteklih dana događalo na ulicama i blokadama saobraćajnicama direktno je isprovocirano politkom nove Vlade, kazao je Đukanović, odbacivši optužbe da DPS stoji iza organizovanja demonstracija.

"Kada bismo se mi latili posla da organizujemo ljude i iz nekog razloga ih izvodili na ulicu, to bi izgledalo mnogo moćnije", istakao je.

Poručio je da je zagovornik toga da se pitanja rješavaju u institucijama sistema.

"Ne želim Crnu Goru u haosu i ne zamišljam je kao državu kojom će se upravljati van institucija našeg sistema", kazao je Đukanović, ali i naglasio: "Ako neko iz naše kuće, ili izvan nje želi da nam sruši kuću, nema toga što je nedozvoljeno".

"Nema nikakve sumnje da je ideja 'velike Srbije' ideja koja konzumira Crnu Goru. Koja pokušava da Crnu Goru posrbi i učini dijelom tog virtuelnog 'srpskog sveta'... Promijenili su se likovi, politika je ostala ista", dodao je.

"Jasno je da se želi inženjering u biračkom spisku i Crnoj Gori"

Đukanović je ocijenio da je predloženim rješenjima za sticanje državljanstva namjera da se drastično promijeni birački spisak.

"Htjeli ne htjeli, to moramo protumačiti kao želju onih koji se bave tim poslom da stvare za sebe povoljniji birački spisak i prednosti u izbornom zakonodavstvu, kako bi sebi obezbijedili monopol i nesmjenjivost vlasti", naveo je.

Smatra i da vlast želi oduzeti biračko pravo državljanima Crne Gore koji su u dijaspori, a koji, kako tvrdi, imaju svoje prebivalište u Crnoj Gori i imaju samo crnogorsko državljanstvo.

Kazao je da se pokušava počiniti "zločin" u odnosu na patriotizam i demokratsko pravo građana koji privremeno borave u inostranstvu. "U ovom slučaju, dozvolite da sumnjam, da je odmazda prema dijaspori koju dominantno čine manjinski narodi - Albanci, Bošnjaci... koji su na referendumu bezrezervno podržali Crnu Goru kao svoju domovinu."

Jasno je, kako je kazao Đukanović, da se želi inženjering u biračkom spisku i Crnoj Gori. "Uvažamo da je voljom građana nova vlast dobila pravo da upravlja Crnom Gorom, ali to ne podrazumijeva pravo da se mijenja karakter Crne Gore, da joj se oduzima građanski karakter i suverenost, i da se prinosi na žrtvenik velikosrpskoj ideji".

Vlast kvari ljude, za DPS dobro što je došlo do promjene

Da nije došlo do promjene vlasti, DPS se ne bi pozabavio svojim slabostima, istakao je Đukanović.

"Mislim da bismo nastavili da živimo sa slabostima koje bi bile sve vidljivije, opšte je poznato da vlast kvari ljude. Mislim da je za DPS jako dobro da je na pravilan način protumačila poruku javnosti i krenula da se bavi svojim slabostima. Mislim da je to dobro i za DPS i za građansku Crnu Goru", kazao je lider te partije.

Ističe, ipak, da se kada je neko dugo na vlasti, počinju tražiti samo mane, i da "neće biti da je DPS samo partija mana", već da se za tu stranku vezuje mnogo dobrog ostvarenog u prethodnom periodu.

Na pitanje da li je vlast pokvarila njega lično, kazao je da ne bi mogao dati dovoljno objektivan odgovor.

"Sigurno da nisam ostao imun na taj proces kvarenja koji se zakonomjerno dešava tokom vršenja vlasti. Do koje mjere je to ugrozilo moju sposobnost, moralno i politički, da se nalazim na državnim funkcijama, to sude građani, a oni su mi 2018. dali povjerenje. Ako sudimo na osnovu toga, ipak će biti da sam uspio da sačuvam neki kredibilitet u javnosti. A da li sam ostao imun - mislim da je to nemoguće".

Đukanović je kazao da jeste za promjene, ali da promjena nije uvijek sama po sebi dobra, već da se mora znati alternativa, i da se pokazalo da je alternativa evropskoj politici "pećinski šovinizam koji smo dobili u najizvornijem obliku".

"Svi koji su imali pravo da budu kritični prema DPS-u imali su alibi da ne znaju šta je alternativa. Sad se zna, vladajuća koalicija čije dvije trećina predstavlja Demokratski front koji neskriveno kaže da služi velikosrpskom nacionalizmu i ruskom imperijalizmu... ".

Ocijenio je da aktuelnu vlast drži zajedno samo mržnja prema DPS-u i strah od povratka te stranke na vlast.

"Vladi prestao mandat"

Đukanović je rekao da je Vladi 30. marta u ponoć prestao mandat i da je izgubila legitimitet po sili Ustava, jer su budžet predložili 31. marta, iako je predviđeno da se to učini do tog datuma.

"Sad je na potezu parlament - ako želi da pokaže ozbiljnost u poštovanju Ustava, mora da to konstatuje. Mora da se obrati ponovo predsjedniku da mu vrati mandat i pozove predsjednika da da mandat ovoj istoj ili drugoj većini."

Kazao je da je na probi politička odgovornost nove većine.

"Ne možete se pozivati na Ustav kada vam odgovara", istakao je.

Šira koalicija bi bila blagotvorna za Crnu Goru

Đukanović je kazao da u DPS-u moraju držati vrata otvorenim za sve političke subjekte koji su skloni ideji građanske i proevropske Crne Gore, te da prepoznaje "izvjesne kapacitete" u Demokratama i Građanskom pokretu URA, ali da je to što su u koaliciji sa DF-om u raskoraku sa time što se predstavljaju kao partije građanskog profila.

Kazao je da je jasno ko su saveznici DPS-a - oni koji su ostali saveznici i nakon toga što više ne predstavljaju vlast.

"U koaliciji koju čine DF Demokrate i URA imamo dominaciju DF-a koji čini dvije trećine poslaničkih mandata i oko njegove politike nemamo nikakvu dilemu, to je brutalni nacionalizam i šovinizam. Nema nikakvog partnerstva sa tom politikom."

Ocijenio je da koalicija Demokrata i GP URA sa DF-om nije održiva.

"Moram da kažem da vjerujem da je moguće doći do šire koalicije. Vjerujem da bi to bilo vrlo blagotvorno za Crnu Goru, ona neće ići dinamikom koju svi želimo ukoliko svi ostanemo sa tankim većinama u parlamentu. Treba dati šansu i mislim da ćemo je vrlo uskoro i institucionalizovati. Mislim da je vrijeme kada se Crna Gora dijelila na suvereniste i unioniste ostalo iza nas, to je razriješeno 21. maja 2006. Danas se dijeli na one koji vide budućnost države u Evropi i one koji je vide na vanevropskom kolosjeku", kazao je Đukanović.

Odbacio je optužbe da je pomagao agresiju na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, kazavši da je riječ o manipulacijama srpske službe.

Bonus video: