Picula: Očekujem da vlast i opozicija budu konstruktivniji

“Sa velikom zabrinutošću, ali još ne i bez određenog optimizma, svakodnevno pratimo situaciju u Crnoj Gori”

25582 pregleda 15 komentar(a)
Dritan Abazović i Tonino Picula, Foto: gov.me
Dritan Abazović i Tonino Picula, Foto: gov.me

Stalni izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za Crnu Goru Tonino Picula rekao je da sa velikom zabrinutošću, ali još uvijek ne i bez određenog optimizma, svakodnevno prati situaciju u Crnoj Gori.

U izjavi za “Vijesti” on je partijama vlasti i opozicije poručio kako je nužno da se svi politički procesi vode uvažavajući činjenicu da je Crna Gora nezavisna država svih svojih građana, koja je zacrtala put u Evropsku uniju i kojoj je potrebna politička stabilnost.

“Upravo radi toga, očekujem i od vlasti i od opozicije da konstruktivnije razvijaju svoje uloge radi interesa građana Crne Gore koji snažno podržavaju put prema EU”, rekao je Picula.

“Vijesti” su zvaničnika EP pitale da li strahuje od eskalacije tenzija u Crnoj Gori, da li je obaviješten o strahovanju Vlade da bivša vlast i DPS pokušavaju da destabilizuju državu. Takođe i da li aktivnosti koje DPS inicira i sprovodi u posljednje vrijeme pokazuju da nisu priznali izborni poraz, te šta poručuju vlasti i opoziciji u Crnoj Gori.

Izvještaj Picule o stanju u Crnoj Gori trebalo bi da se nađe na plenarnoj sjednici EP krajem aprila mjeseca, a na njega je pristiglo već bezbroj amandmana. Izvjestilac EP je za “Vijesti” ocijenio da u Crnoj Gori postoje zajednički ciljevi i ideja oko budućnosti zemlje koji su, kako je rekao, dalekosežniji od pojedinih inicijativa za zakonske izmjene, koje bi dodatno usložile ionako polarizovane političke prilike.

“To se posebno odnosi na inicijative koje bi mijenjale već zacrtano geostrateško usmjerenje zemlje. A ono očito ima značajnu podršku, daleko širu od ijedne samostalne političke opcije”, kazao je.

Zvaničnik je pozdravio namjeru Vlade da se o predlogu izmjena Odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva najprije izjasni Odbor za izbornu reformu Skupštine.

“Podsjećam i na nužnost da se uopšte oblikovanje takvih predloga treba učiniti daleko uključivijim i transparentnijim, baš zbog dalekosežne važnosti takvih procesa”, ocijenio je Picula.

Odbor za reformu izbornog zakonodavstva danas ima prvu sjednicu a iz MUP-a je najavljeno da će predlog izmjena Odluke biti dostavljen tom tijelu.

Tanka parlamentarna većina zahtijeva više pregovaranja

Picula vjeruje, kako je rekao, da su svi akteri na političkoj sceni svjesni složenosti situacije iznimno tanke parlamentarne većine i da to zahtijeva daleko više volje za pregovaranje oko donošenja ključnih odluka o stabilnosti zemlje, od one koja se vidi proteklih dana. “Od zakonskih predloga, za koje teško da se može osigurati većina koja bi velikim odlukama dala legitimitet, do raznih javnih akcija s teško sagledivim posljedicama”, istakao je zastupnik EP.

On je ocijenio da je potrebno energiju usmjeriti u rješavanje ključnih reformskih pitanja od nacionalnog značaja, gdje treba biti uključiv i tražiti dijalog i kompromis.

Bonus video: