"VLAST UČINILA SVE DA HRVATSKA DOBIJE OVAJ DIO CRNOGORSKE TERITORIJE"

Demos: Ulazi se u poslednju fazu gubljenja Prevlake

"Ne treba isključiti da razlog za nezainteresovanost pravednog rješenja Prevlake treba tražiti i u strahu Đukanovića, huškača i organizatora ratnog pohoda na Dubrovnik, da Hrvatska ne pokrene njegovu odgovrnost pred međunarodnim sudom"
52 pregleda 18 komentar(a)
Prevlaka, Foto: Slavica Kosić
Prevlaka, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 06.12.2017. 11:35h

Najava Brisela da će jedan od uslova za prijem Crne Gore u Evropsku uniju biti popuno razrješenje graničnih pitanja sa Hrvatskom govori da se ulazi u poslednju fazu gubljenja Prevlake, saopšteno je danas iz Demosa.

Pitanje granice Crne Gore sa Hrvatskom, biće jedan od uslova o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, pisao je juče hrvatski "Jutarnji list".

"Uprkos povremenom upozoravanju javnosti da je moguć ovakav ishod ukoliko crnogorska vlada ne počne da se na ozbiljan način odnosi prema ovom značajnom državnom pitanju, Đukanovićeva vlast kroz nekoliko vlada je sve učinila da Hrvatska na kraju dobije ovaj strateški dio crnogorske teritorije. Već ranije, nažalost uzalud, je ukazivano da je crnogorski MIP u propagandno obmanjivalo javnost nepostojećim radom neke zajedničke mješovote komisije zatim pripremanje dokumentacije za obraćanje Međunarodnom sudu. I umjesto obraćanja javnosti povodom najnovije situacije oko Prevlake juče je ministar inostranih poslova Darmanović upozorio na novu izbornu opasnost zemlje od Rusije, valjda uoči sledećih februarskih izbora u Beranama i Ulcinju", navodi se u saopštenju Demosa na čijem je čelu Miodrag Lekić.

U saopštenju te političke partije se dodaje da bi se po svemu sudeći vlada više zainteresovala za Prevlaku da je u pitanju tender za prodaju teritorije.

"U ovom slučaju neizanteresovanost vlade za Prevlaku je proisticala iz obaveze ozbiljnog rada i kompetenenosti, čime vlast nije htijela da bude deranžirana. Konačno, ne treba isključiti da razlog za nezainteresovanost pravednog rješenja Prevlake treba tražiti i u strahu Đukanovića, huškača i organizatora ratnog pohoda na Dubrovnik, da Hrvatska ne pokrene njegovu odgovrnost pred međunarodnim sudom. Konačno, crnogorska vlada je propustila priliku da pored prikupljanja relevantne dokumentacije i vođenja kompetentne diplomatske aktivnosti aktuelizuje pitanje prije ulaska Hrvatske u Evropsku uniju. Ovako se Hrvatska iz nepovoljnog položaja povodom Prevlake sada našla u superiornoj ulozi", kazali su iz Demosa.

Poručuju i da sada ista crnogorska vlast završava krug – od ratnih operacija protiv Hrvatske navodno i zbog odbrane Prevlake, sve do sada poklanjanja Prevalake, tog strateškog dijela Boke Kotorske i Crne Gore, Hrvatskoj.

"Izvjesno, ozbiljnim diplomatskim aktivnostima bilateralnog karaktera prema Hrvatskoj i drugim uticajnim državama i multilateralnog prema međunarodnim organizacijama Crna Gora je imala ozbiljne argumente i izglede da se izbori za pravedno riješenje Prevlake. Pritom da se sa Hrvatskom održe prijateljski i dobrosusjedski odnosi", zaključuje se u saopštenju Demosa.

Preporučujemo za Vas